Σημαντική επιστημονική ανακάλυψη για την αναγέννηση του δέρματος με τη συμμετοχή Έλληνα γιατρού

Ένα μεγάλο επίτευγμα έφερε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα ο πλαστικός χειρούργος Έκτορας Χατζηπαναγής και η επιστημονική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM)

O Δρ. Έκτορας Χατζηπαναγής με τον kαθηγητή Richard Schilling, λαμβάνοντας το γερμανικό βραβείο καινοτομίας στη βιοτεχνολογία το 2013 για τη θεραπεία EmaCure

Σύμφωνα με νέα δημοσίευση στις 13 Μαΐου στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό Journal of Functional Biomaterials , με τίτλο ‘’In Vitro Characterization of Hypoxia Preconditioned Serum (HPS)—Fibrin Hydrogels: Basis for an Injectable Biomimetic Tissue Regeneration Therapy’’, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα νέο βιολογικό υλικό που προέρχεται από περιφερικό αίμα, το οποίο έχει την ικανότητα να αναγεννά το δέρμα, καθώς και άλλους ιστούς, όταν χορηγείται τοπικά μέσω ένεσης.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, η οποία χρειάστηκε πάνω από 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ πάνω από 15 επιστήμονες, με επικεφαλής το Δρ. Έκτορα Χατζηπαναγή, έχουν εργαστεί έντονα  σε αυτό το έργο. Η έρευνα βασίζεται σε μια προηγούμενη επιστημονική καινοτομία του Δρ. Χατζηπαναγή και της ομάδα του, όπου είχαν πρώτα αποδείξει ότι είναι δυνατό να απομονωθούν αναγεννητικοί παράγοντες από το περιφερικό αίμα με τη διεξαγωγή μιας νέας διαδικασίας που ονομάζεται «Εξωσωματική Προσομοίωση Τραυμάτων» (Extracorporeal Wound Simulation).

Με την εργασία αυτή ο διακεκριμένος γιατρός είχε κερδίσει το γερμανικό βραβείο βιοτεχνολογίας το 2013, ενώ η ομάδα του έλαβε χορηγία 1 εκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση για κλινική ανάπτυξη της θεραπείας. Οι επιστήμονες τώρα ελπίζουν να αναπτύξουν περαιτέρω την προσέγγισή τους σε κλινική θεραπεία για να βοηθήσουν την επούλωση χρόνιων  πληγών και την αναγέννηση ιστών, όπως το δέρμα, την καρδιά και το μυϊκό ιστό.

Ο γνωστός πλαστικός χειρουργός εφαρμόζει ήδη αυτή την προσέγγιση και στην Ελλάδα, για την ανάπλαση και αναζωογόνηση του προσώπου μέσω του επαναστατικού υγρού λίφτινγκ Χιπ-Λιφτ (Hyppp-Lιφτ), το οποίο προσφέρει αποκλειστικά στην κλινική του Perfect-Blue.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.perfect-blue.com και www.hyppplift.gr .

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Beauty