Πρόσκληση σε δείπνο από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Την εκτίμηση ότι το 2021 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης κατά πολύ υψηλότερο και των τελευταίων προβλέψεων, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης με τίτλο «Το Green Deal στο επίκεντρο των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του καθιερωμένου Πρωτοχρονιάτικου δείπνου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα για την πορεία της οικονομίας δηλώνοντας: «Είμαι απολύτως σίγουρος ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά αισιόδοξο. Η χώρα μπόρεσε και ανέκαμψε από την κρίση του κορονοϊού με ρυθμούς ανάπτυξης που πιστεύω ότι ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που μπορεί να κάναμε πριν από έναν χρόνο».

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε ότι «εν μέσω πανδημίας ήταν απολύτως συνεπής στην υλοποίηση του εκλογικού της προγράμματος κυρίως ως προς τη μείωση φόρων και εργοδοτικών εισφορών, κάνοντας την Ελλάδα πιο ελκυστική όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά και βελτιώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζόμενων».

Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, υποδεχόμενος στο πάνελ τους επίσημους προσκεκλημένους, υπογράμμισε ότι «για την  Ελλάδα η Γερμανία λογίζεται σημαντικός στρατηγικός επενδυτικός εταίρος, κατέχοντας την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, με συνολικές καθαρές επενδύσεις 8,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2001 – 2019 και μερίδιο 20,5%». Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε ένα νέο κύκλο ισχυρής ανάπτυξης με προσδοκώμενη μεγάλη διάρκεια. Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον», όπως επισήμανε, «η Γερμανία θα συνεχίσει να ασκεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο των επενδύσεων, με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο να συνδράμει συγκροτημένα και μεθοδικά, ώστε οι δύο οικονομίες, οι δύο επιχειρηματικές και επενδυτικές κοινότητες, να συνεχίσουν να εξελίσσουν τις μεταξύ τους σχέσεις προς όφελος όλων».

Ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ.  Αθανάσιος Κελέμης, κατά την έναρξη της εκδήλωσης καλωσορίζοντας τους καλεσμένους τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Ελλάδα και Γερμανία συμπορεύονται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας διαμορφώσει μεταξύ τους μια δομική, διαχρονική, ανταποδοτική και σταθερή σχέση, που γεννά διαρκώς υπεραξίες και που μονίμως βρίσκει ευκαιρίες να εξελίσσεται». Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, «σήμερα, που η διεθνής κοινωνία και οικονομία είναι έτοιμες να εξέλθουν της πανδημικής κρίσης, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει συνοδοιπόρο της τη Γερμανία, ώστε να εξασφαλίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας μπροστά της έναν μακρύ δρόμο οικονομικής ευημερίας. Η ανάπτυξή της θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, παραμένοντας ως οικονομία απόλυτα εναρμονισμένη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, του Green Deal».

Στην ίδια εκδήλωση ο Επικεφαλής της Καγκελαρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων, Wolfgang Schmidt, σε μήνυμά του επισήμανε τη δέσμευση της νέας Γερμανικής κυβέρνησης ότι θα επιμείνει στη στενή σχέση συνεργασίας με την Ελλάδα. Ο κ. Schmidt ανέφερε: «ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς παρέλαβε ύστερα από 16 χρόνια της ηνία της χώρας από την Άνγκελα Μέρκελ. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κι η νέα Γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στενή σχέση μας με την Ελλάδα και πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά». Αναφερόμενος στην αγορά ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση», τόνισε ότι «το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε μέσα σε λιγότερο από 23 χρόνια, εκείνο στο οποίο βασιζόταν η οικονομία μας για διάστημα πάνω από 250 χρόνια, δηλαδή την καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα». Θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια αυτή, ανέφερε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί πράσινο υδρογόνο, υδρογόνο δηλαδή, που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και «στοπεδίο αυτό η Ελλάδα προσφέρει πολλές δυνατότητες, γι’ αυτό δραστηριοποιούνται και γερμανικές εταιρείες στη χώρα» συμπλήρωσε, για να σημειώσει αμέσως μετά ότι «η Ομοσπονδιακή Γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να κάνει πάρα πολλά, στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής, και προσβλέπω με χαρά σε συνεργασία με πολλές από τις εταιρείες–μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, όπως και με την Ελληνική Δημοκρατία». Μιλώντας, ειδικότερα, για το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, αναγνώρισε τον ρόλο του ως βασικού συνδετικού κρίκου για τις στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, όπως και τη συμβολή των 850 εταιρειών–μελών του για τη διαμόρφωση ενός στενού πλέγματος διμερών σχέσεων στον τομέα της οικονομίας. Ο Επικεφαλής της Καγκελαρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με το μήνυμά του στάθηκε και στο ζήτημα της πανδημίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρώτη καθιέρωσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, από το οποίο επωφελείται σήμερα η Γερμανία, όπως κι η Ευρώπη συνολικά. Στο πιστοποιητικό εμβολιασμού βασίστηκε κι ο ευρωπαϊκός τουρισμός, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του εν μέσω πανδημικής κρίσης, σημείωσε ο Wolfgang Schmidt, για να ευχηθεί το Πάσχα και αργότερα το καλοκαίρι να βιώσουν όλοι μια κανονικότητα και να ομαλοποιηθούν οι τουριστικές ροές από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Business