Κέρι Κένεντι: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα»

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ζητά να επιστραφούν στην Ελλάδα η Κέρι Κένεντι μιλώντας στο πλαίσιο διάλεξης που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Κέρι Κένεντι, Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης

Η πρόεδρος του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Κέρι Κένεντι, ήρθε στη χώρα μας για να συμμετάσχει σε διάλεξη που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα, που αποτελεί εθνικό θέμα ύψιστης σημασίας, ζητώντας την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Κέρι Κένεντι και Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης

«Ακόμα και ένα μικρό παιδί αν του πάρεις κάτι δικό του, θα σου πει: Δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο λοιπόν να μπαίνεις στο σπίτι κάποιου και να του αφαιρείς ό, τι πολυτιμότερο έχει. Και είναι λάθος να γίνεται λόγος για Ελγίνεια. Είναι τα ελληνικά γλυπτά. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ανήκουν εδώ, και εδώ πρέπει να επιστρέψουν. Είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού» τόνισε στην Διάλεξή της με θέμα «Υπερασπίζοντας το Ανθρώπινο Δικαίωμά μας στην Ιστορία», η κυρία Κένεντι.

Γιάννης Σμαραγδής, πρίγκιπας Νικόλαος

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε την κυρία Κένεντι για τη συμπαράστασή της αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι η επανένωση του μνημείου αποτελεί και για την ίδια στόχο ζωής: «Απέναντι στους αυριανούς πολίτες έχουμε ένα χρέος. Όχι μόνο να τους δώσουμε ρίζες και γνώση για τους αγώνες και τις κατακτήσεις του ανθρώπου μέσα στους αιώνες. Έχουμε χρέος να τους παραδώσουμε την ιστορία άθικτη, ακριβώς όμως μας παραδόθηκε.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η Κέρι Κένεντι πλαισιωμένες από κυρίες της «Ελπίδας»

Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός στερείται αυτό το δικαίωμα καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας αποκόπηκε βίαια, με αποτέλεσμα ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του οικουμενικού μας πολιτισμού να είναι σήμερα κατακερματισμένο. Αναφέρομαι, όπως καταλαβαίνετε, στα γλυπτά του Παρθενώνα, σημαντικό τμήμα των οποίων ακόμα και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Αποτελεί για εμένα προσωπική δέσμευση να μην σταματήσω να αγωνίζομαι μέχρι τα γλυπτά αυτά να ενωθούν και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε την ιστορία άθικτη και να την παραδώσουμε, ακριβώς όπως οφείλουμε, δηλαδή ακέραια στις μελλοντικές γενιές».

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Σίσσυ Παυλοπούλου

Σπύρος Καπράλος, Αμαλία Βαρδινογιάννη, πριγκίπισσα Αικατερίνη, πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας

Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησαν: η Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μίλησε για την υποχρέωση που έχουμε ως κοινωνία απέναντι στην Ιστορία προκειμένου να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, ο οποίος έκανε λόγο για το δικαίωμα των λαών στα μνημεία τους, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμπαράσταση της κυρίας Κένεντι στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ο οποίος μίλησε αναλυτικά για το έργο της κυρίας Kένεντι, αλλά και της κυρίας Βαρδινογιάννη.

Κέρι Κένεντι, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Γιώργος Χατζηνάσιος

Αμέσως μετά ακολούθησε ένας ενδιαφέρον διάλογος ανάμεσα στους ομιλητές και το κοινό, με επίκεντρο το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και γύρω από ευρύτερα ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στον σύγχρονο κόσμο. Την διάλεξη συντόνισε ο δημοσιογράφος κύριος Παύλος Τσίμας.

Νίκος Δασκαλαντώνακης, Μάριος Γεωργιάδης

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό κλείσιμο από τον συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο, ο οποίος έπαιξε στο πιάνο ένα μικρό απόσπασμα από την όπερα «El Greco» ενθουσιάζοντας το κοινό.

Νίκος και Μάιρα Τσαβλίρη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κέρι Κένεντι, είναι κόρη του αείμνηστου Ρόμπερτ Κένεντι και πρόεδρος του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», και ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 1981. Έκτοτε έχει αφιερώσει την ζωή της στην εφαρμογή της δικαιοσύνης , την προώθηση και την προστασία βασικών δικαιωμάτων και τη διατήρηση του κράτους δικαίου.

Ο Παύλος Τσίμας ήταν ο συντονιστής της διάλεξης

Το Ίδρυμα «Robert F. Kennedy Human Rights» και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διδάσκεται σε εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αντώνης Κουνάδης, Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, Κατερίνα Κουνάδη

Το πάνελ των ομιλητών

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Charity