Η καρδιά του Οικουμενικού Ελληνισμού χτύπησε δυνατά στη Νέα Υόρκη

Περισσότεροι από 2.500 θεατές πλημμύρισαν το Carnegie Hall για τη συναυλία, η οποία πραγματοποιήθηκε με την αποκλειστική χορηγία της Πρέσβεως εκ Προσωπικοτήτων Κατερίνας Ναυπλιώτη-Παναγοπούλου, εις μνήμην του αείμνηστου συζύγου της Περικλή Σ. Παναγόπουλου, και υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης.

Το Carnegie Hall ήταν αφυκτικά γεμάτο. Η συναυλία φιλοξενήθηκε στην εντυπωσιακή αίθουσα Isaac Stern χωρητικότητας 2,804 θέσεων.

Ήταν  ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, το οποίο τράβηξε την προσοχή όχι μόνο της πανίσχυρης ελληνικής ομογένειας της Νέας Υόρκης αλλά και το ενδιαφέρον του φιλόμουσου κοινού της πόλης. Περισσότεροι από 2.500 θεατές, όλων των εθνικοτήτων, ανάμεσά τους σπουδαίοι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, πλημμύρισαν το Carnegie Hall και βίωσαν μια απόλαυσαν μια συγκλονιστική συναυλία, με τη Φιλαρμονική Αθηνών και υπό τη διεύθυνση του ταλαντούχου  μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου, η οποία δόθηκε για ευγενή σκοπό.

Ο μαέστρος Γιάννη Χατζηλοΐζος στη σκηνή του Carnegie Hall. Μαζί του εμφανίστηκαν περίπου 280 καλλιτέχνες (124 μουσικοί, 150 μέλη της Χορωδίας της Νέας Υόρκης και δυο ερμηνεύτριες).

Η συναυλία, η οποία πραγματοποιήθηκε με την αποκλειστική χορηγία της Πρέσβεως εκ Προσωπικοτήτων Κατερίνας Ναυπλιώτη-Παναγοπούλου, εις μνήμην του αείμνηστου συζύγου της Περικλή Σ. Παναγόπουλου και υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, υπηρέτησε έναν εθνικό σκοπό. Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια, καθώς και από δωρεές, που συγκεντρώθηκαν εξ αφορμής αυτού του πολιτιστικού γεγονότος, θα χρησιμοποιηθούν για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης, που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τα τραγικά γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει μαζί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αθήνας και τη διάσημη Χορωδία της Νέας Υόρκης, καθώς και την Αμερικανίδα υψίφωνο Λαρίσα Μαρτίνεζ και την Ελληνοαμερικανίδα μεσόφωνος Νταβίτα Καράνα.

Ο Άγιος Νικόλαος παραμένει το τελευταίο κομμάτι του πάζλ του World Trade Centre προς αποπεράτωση, και το μόνο πνευματικό κέντρο της σημαντικής περιοχής, αποκτώντας συμβολική και ισχυρή παγκόσμια ισχύ, ως ένας ναός ενότητας, που αποτελεί ανέκαθεν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Ελληνικού Πολιτισμού προς την ανθρωπότητα.

Παρουσιάστηκε η Συμφωνία αρ. 2 σε Ντο ελάσσονα-η επονομαζόμενη «Συμφωνία της Ανάστασης»- μια από τις πιο δημοφιλείς Συμφωνίες του του Γκούσταβ Μάλερ.

Σε δήλωσή της, στα Αμερικανικά και Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης, η Κατερίνα Ναυπλιώτη Παναγοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων: « Η λειτουργική επανένωση του Οικουμενικού Ελληνισμού και η προσέλκυση θετικού διεθνούς ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, αποτελούν καθήκον όλων μας. Εκεί που το χέρι του μίσους “γκρέμισε”, ο πολιτισμός γίνεται το μέσον για να ξαναχτίσουμε το εθνικό μας και Οικουμενικό σύμβολο, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.

Ο μαέστρος Γιάννη Χατζηλοΐζος στο φινάλε πλαισιωμένος από την Αμερικανίδα υψίφωνο Λαρίσα Μαρτίνεζ και την Ελληνοαμερικανίδα μεσόφωνος Νταβίτα Καράνα.

Θέλω να ευχαριστήσω, από τα βάθη της καρδιάς μου, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για τη συνολική συμβολή του στην επιτυχία του εγχειρήματος, τον αρμόδιο Υφυπουργό για τον Ελληνισμό της Διασποράς κύριο Διαματάρη, καθώς και όλες και όλους τους ομογενείς μας, στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της εκδήλωσης, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί το σύνολο των εισιτηρίων και να καμαρώσουμε, Έλληνες και ξένοι, την Αμερικανική και την Ελληνική σημαία, πλάι πλάι στο Carnegie Hall, σε αυτόν τον “Ναό” του πολιτισμού. Η συναυλία αυτή, με το κύρος του μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου και της Φιλαρμονικής Αθηνών, ήταν το πρώτο από τα πολλά βήματα που σκοπεύουμε να κάνουμε για την ανάδειξη της δύναμης του Ελληνισμού».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και η Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων Κατερίνα Ναυπλιώτη-Παναγοπούλου, η οποία χορήγησε αποκλειστικά τη συναυλία που δόθηκε στη μνήμη του εις μνήμην του αείμνηστου συζύγου της Περικλή Σ. Παναγόπουλου, χειροκροτούν από το θεωρείο του Carnegie Hall.

Μερικοί μόνο από τους τίτλους, με τους οποίους υποδέχτηκαν τα ΜΜΕ της Νέας Υόρκης τη μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της, μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου:

«Ελληνική “Ανάσταση” στο Carnegie Hall»
«Πρέσβης της Ελλάδας στον Κόσμο η Κατερίνα Ναυπλιώτη Παναγοπούλου. Ελληνισμός και Ενότητα»
«Ένας καλλιτεχνικός θρίαμβος για τον Μαέστρο Γιάννη Χατζηλοΐζου και τη Φιλαρμονική Αθηνών»
«Ο Ηράκλειος Άθλος έπεσε στους ώμους του μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου, ο οποίος ήταν κάτι περισσότερο από έτοιμος για την πρόκληση»

Ο Μιχάλης Χατζηλοΐζος (το πρόγραμμα άνοιξε με το Μπαλέτο από την Όπερα/Μελόδραμα «9η Ιουλίου» που συνέθεσε ο ίδιος), πατέρας του μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου με την Κατερίνα Ναυπιώτη-Παναγοπούλου.

«Ψηλός και επιβλητικός, ο Χατζηλοΐζου θύμισε Σόλτι, μόνο που οι κινήσεις του ήταν πιο ακριβείς και συγκρατημένες από το υπερκινητικό στυλ του αείμνηστου Ούγγρου μαέστρου»
«Μια μεγαλοπρεπής προσωπικότητα, ο Γιάννης Χατζηλοΐζου κρατά τη μπαγκέτα του με εξουσία, γνωρίζει καλά την Ορχήστρα του, και έχει την εμπειρία να την κρατά υπό έλεγχο»
«Η υψηλή Μουσική παραμένει η πιο διαπρεπής αθανασία που μπορεί να επιτύχει η ανθρωπότητα. Κι αυτό είναι που πέτυχε ο Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου στο Κάρνεγκι Χολ»
«Ο Γιάννης Χατζηλοΐζου ακολουθεί στα χνάρια του Μητρόπουλου, του Ξενάκη, του Μπέρνσταϊν, του ίδιου του Μάλερ».

Γιάννης Γεωργιάδης, Μάριος Φραγκούλης, Κατερίνα Ναυπλιώτη-Παναγοπούλου, Ζήσιμος Φλόρενς Σουλουκούκι

Ενώπιον ενός μεγάλου και ένθερμου κοινού που κατέκλυσε το Stern Auditorium / Perelman Stage (περισσότεροι από 2.500 Νεοϋορκέζοι), η ΦΑ παρουσίασε τη μνημειώδη Συμφωνία Αρ.2 του Gustav Mahler, γνωστή ως «Συμφωνία της Αναστάσεως». Τη Μαλερική σύνθεση υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου πλαισίωσαν και η περίφημη New York Choral Society (David Hayes, Καλλιτεχνικός Διευθυντής), όπως και οι κορυφαίες σολίστ, Ελληνοαμερικανίδα Μεσόφωνος Νταβίτα Καράνα (Daveda Karanas) και η Υψίφωνος Λαρίσα Μαρτίνεζ (Larisa Martínez). Το πρόγραμμα άνοιξε με το Μπαλέτο από την Όπερα/Μελόδραμα «9η Ιουλίου» του Μιχάλη Χατζηλοΐζου, πατέρα του Μαέστρου, ο οποίος βρισκόταν με τη σύζυγό του Μαίρη στα θεωρία, και τον Κυπριακό Χορό Αρ.1 «Σέρβικος», του ίδιου του Μαέστρου.

Από αριστερά Γιάννης Γεωργιάδης, Φώτος και Γιάννης Χατζηλοΐζου, Μάριος Φραγκούλης, Μιχάλης και Μαίρη Χατζηλοΐζου, Κατερίνα Ναυπιώτη-Παναγοπούλου, Ζήσιμος Φλόρενς Σουλουκούκι

Τα δύο Ελληνικά έργα ξεχώρισαν και καταχειροκροτήθηκαν. Αξιοσημείωτο ήταν και το γεγονός πως ο αδελφός του Μαέστρου, συνθέτης και πιανίστας Φώτος Χατζηλοΐζου, ο οποίος εμφανίστηκε στο Carnegie Hall ως πιανίστας το 2015, ήταν στα παρασκήνια ως διευθυντής σκηνής της Φιλαρμονικής Αθηνών, ενώ διευθυντής παραγωγής, ήταν ο διευθυντής του Γραφείου του Μάεστρου στην Αθήνα, Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ξεχώρισε για την άρτια επαγγελματική του οργάνωση που επαινέθηκε τα μέγιστα από τους Αμερικανούς.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, εμπειρότατος παράγοντας του Carnegie Hall: «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια ελληνική παραγωγή κλασικής μουσικής έγινε δεκτή από την πιο ιστορική μουσική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών. Χαρακτηριστικό της ποιότητας της παραγωγής και ευχάριστη έκπληξη για το νεοϋορκέζικο κοινό, ήταν η εμφάνιση δύο εκ των κορυφαίων σολίστ, σήμερα, της Ελληνοαμερικανίδας Mezzo-Soprano Daveda Karanas και της Soprano Larisa Martínez. Είμαστε, όλοι, ενθουσιασμένοι, από το καλλιτεχνικό μέγεθος του Μαέστρου και της Ορχήστρας. Ειλικρινά, δεν περιμέναμε ότι η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει ένα τόσο υψηλό επίπεδο, σήμερα».

Ο φημισμένος Ισπανός αρχιτέκτονας Σιαντιάγο Καλατράβα είναι εκείνος που σχεδίασε τον νέο ναό, ο οποίος θα λάμπει τη νύχτα, σαν φάρος από μάρμαρο.

Τη συναυλία τίμησε, σύσσωμη η Ιερατική Ηγεσία, προεξάρχοντως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ενώ παρέστη και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος. Από τα θεωρεία των επισήμων, παρακολούθησαν τη συναυλία οι εξοχότατοι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι Ελλάδος και Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, κα Θεοφίλη και κος Μαυρογιάννης, η ειδική σύμβουλος του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, κυρίου Cuomo, Jamey Barbas, πλήθος Διπλωματικών Εκπροσώπων Κρατών – Μελών του ΟΗΕ, η Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς και διακεκριμένοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο, διεθνούς φήμης Έλληνας τενόρος Μάριος Φραγκούλης, όπως και ο θρυλικός βιολιστής Joshua Bell, οι οποίοι εξύμνησαν δημοσίως τον θρίαμβο του Μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου και της ΦΑ. Όπως σχολίασε πολύπειρος παράγων της Ομογένειας, είναι, ίσως, η πρώτη φορά που μια ελληνική παραγωγή στο Carnegie Hall, συγκέντρωσε τόσους πολλούς Νεοϋορκέζους, και πεντάστερες κριτικές από τα πιο σοβαρά τοπικά μέσα.

Στο τέλος της συναυλίας, η οποία δόθηκε από περίπου 280 καλλιτέχνες επί σκηνής, το κοινό, όρθιο, ξέσπασε σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, που διήρκησε περισσότερο από 10 λεπτά, ενώ, τα εκατοντάδες μέλη της Κοινότητας Gustav Mahler Νέας Υόρκης ξεχώρισαν με τα επιφωνήματα θαυμασμού τους προς τον Μαέστρο, την Ορχήστρα, τις Σολίστ και τη Χορωδία.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Χατζηλοΐζου: Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1976 και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία τεσσάρων χρόνων, αρχικά με τον πατέρα του Μιχάλη Χατζηλοΐζου και στη συνέχεια με τη Μάρω Σαρρή. Αποφοίτησε με «Άριστα» από την Κυπριακή Μουσική Ακαδημία (τάξη Δέσπως Χατζηλοΐζου-Φραγκάκου) με Πτυχίο Διδασκαλίας Πιάνου και Πτυχίο Αρμονίας. Κατά τη διάρκεια των 10χρονης παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σπούδασε στο American Conservatory of Music (από όπου αποφοίτησε με Bachelor of Music in Piano Performance, Master of Music in Piano Performance, και Master of Music in Combined Choral and Orchestral Conducting). Επίσης φοίτησε στα πανεπιστήμια Roosevelt University (απέκτησε Bachelor of Music in Theory και Master of Music in Musicology), University of Oklahoma (απέκτησε Master of Music in Orchestral Conducting) και τέλος στο Boston University από όπου απέκτησε τίτλο Doctor of Musical Arts in Conducting. Έχει παρακολουθήσει master-classes με κορυφαίους μαέστρους όπως οι Daniel Barenboim και Lorin Maazel.

Ο κ. Χατζηλοΐζου έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις ως μαέστρος αλλά και ως πιανίστας σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Έχει συνεργαστεί με τις Ορχήστρες: τη Συμφωνική του American Conservatory of Music του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Δωματίου, Συμφωνική και το Opera Institute του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, την ιστορική Φιλαρμονική του Σαράγεβο και την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής ALEAIII.  Ακόμα ίδρυσε τις ορχήστρες Chicago Camerata (1999), Norman Civic Orchestra (2002), Boston Chance Orchestra and Chorus (2006), και τη Μελοδραματική Σκηνή Λευκωσίας (2006).

Είναι μουσικός παραγωγός κλασσικών προγραμμάτων στο πρώτο πρόγραμμα του ΡΙΚ. Το 2007 διετέλεσε λέκτορας στο Μουσικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ από το 2000 είναι πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Κυπριακής Μουσικής Ακαδημίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Charity