Η έκθεση «HIDDEN» ολοκληρώθηκε κλέβοντας τις εντυπώσεις!

Η έκθεση φωτογραφίας “HIDDEN”, η οποία παρουσιάστηκε για εφτά μήνες σε έξι διαφορετικούς σταθμούς Μετρό προβάλλοντας σκηνές ζώων που ταλαιπωρούνται και τελικά σκοτώνονται με βάναυσες μεθόδους, ολοκληρώθηκε με μία απολογιστική συνέντευξη τύπου των συνδιοργανωτών της έκθεσης  ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Α Promise to Animals»

Η διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας ΣΤΑ.ΣΥ, Κατερίνα Μπούκη, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΣΤΑ.ΣΥ, Χάρης Δαμάσκος, η πρόεδρος της «A Promise to Animals», Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, η γενική διευθύντρια της «A Promise to Animals», Όλγα Κήκου

Γροθιά στο στομάχι νιώσαμε όλοι όσοι είχαμε την ευκαιρία να δούμε την έκθεση «HIDDEN» σε κάποιο σταθμό του Μετρό.  Ζώα που δεν σκοτώνονται απλώς… θυσιαζόμενα για διάφορα σκοπούς, αλλά ζώα που υποβάλλονται σε απίστευτα βασανιστήρια και υποφέρουν με τραγικούς πόνους μέχρι να επέλθει το μοιραίο.

Η έκθεση, που συνδιοργάνωσαν η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. με την A Promise to Animals, παρουσιάστηκε για εφτά μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024, σε έξι διαφορετικούς σταθμούς Μετρό, βασισμένη στο βιβλίο της βραβευμένης φωτορεπόρτερ Jo-Anne Mc Arthur και των συνεργατών της. Η έκθεση παρουσίαζε σκηνές της καθημερινότητας των ζώων που ταλαιπωρούνται, υποφέρουν και τελικά σκοτώνονται με βάναυσες μεθόδους από τον άνθρωπο, είτε λόγω διαδικασιών βιομηχανικής εκτροφής, κουλτούρας, ηθών και εθίμων, είτε στον βωμό της επιστήμης ή της διασκέδασης.

Η ιδρύτρια και πρόεδρος της «A Promise to Animals», Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση και γενική διευθύντρια της «A Promise to Animals», Όλγα Κήκου

Στον σταθμό Μετρό Συντάγματος, πραγματοποιήθηκε μία απολογιστική συνέντευξη τύπου η οποία και ολοκλήρωσε την πολύ επιτυχημένη συνεργασία, ανάμεσα στην ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Α Promise to Animals».

Η διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας ΣΤΑ.ΣΥ, Κατερίνα Μπούκη, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΣΤΑ.ΣΥ, Χάρης Δαμάσκος, η πρόεδρος της «A Promise to Animals», Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, η γενική διευθύντρια της «A Promise to Animals», Όλγα Κήκου

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε.  Χάρης Δαμάσκος, η διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και εμπειρίας Επιβατών Κατερίνα Μπούκη, η ιδρύτρια και πρόεδρος της «A Promise to Animals» Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση και η γενική διευθύντρια της οργάνωσης Όλγα Κήκου. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους υπήρχαν αρκετοί δημοσιογράφοι και στελέχη των δύο οργανισμών.

Άποψη από την έκθεση «Hidden»

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας υπήρξε η σύνδεση της προστασίας των ζώων με την ανθρώπινη ηθική και την κοινωνική ευημερία. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση λειτουργούσε ενημερωτικά και εκπαιδευτικά, ευαισθητοποιώντας το κοινό, προάγοντας την ενσυναίσθηση, ασκώντας μία έμμεση πίεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές, και οδηγώντας σε μία πιο ηθική στάση απέναντι στα ζώα.

Άποψη από την έκθεση «Hidden»

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι των ευρύτερων δράσεων που περιλαμβάνονται στον τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., η οποία αντιλαμβανόμενη την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην κοινωνία, τους πολίτες και το περιβάλλον, σταθερά ενισχύει το έργο αναγνωρισμένων κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, στοχεύοντας στην ανάδειξη και αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων.

Άποψη από την έκθεση «Hidden»

Όπως δήλωσε και ο κ. Δαμάσκος «Η ΣΤΑΣΥ και τα μέσα της (3 γραμμές μετρό & το τράμ) μετακινεί καθημερινά σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβάτες, οι οποίοι και αλληλεπιδρούν με τα διαφημιστικά μέσα μας. Είναι εύλογο λοιπόν, να αισθανόμαστε ακέραια την ευθύνη των κοινωνικών μηνυμάτων που επιλέγουμε να διαδώσουμε αλλά βέβαια και την ευθύνη των οργανώσεων και φορέων που συνεργαζόμαστε.

Άποψη από τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν η ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. και η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Α Promise to Animals»

Η δράση της Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια , γιατί πιστεύουμε βαθιά, πως η διάδοση των σωστών κοινωνικών μηνυμάτων, των δράσεων που αφορούν στην καλυτέρευση και της ζωής των εργαζομένων μας αλλά η προώθηση αξιών και ιδανικών αποτελούν μέρος της δουλειάς που μας έχει ανατεθεί να κάνουμε.

Άποψη από τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν η ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. και η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Α Promise to Animals»

Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα, για να επιβεβαιώσουμε την συνεργασία μας με την ΜΚΟ “A Promise to Animals” και να δώσουμε την δικής μας υπόσχεση ότι θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες που κάνουν και έτοιμοι να συνδράμουμε και πάλι όποτε χρειαστεί. Και βέβαια, να δηλώσουμε ότι υιοθετούμε απόλυτα το μήνυμα, ότι ο σεβασμός στα ζώα είναι το υπόβαθρο για το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής».

Η κα Μπούκη επεσήμανε πως «Στις Σταθερές Συγκοινωνίες συνδέουμε τον βιώσιμο τρόπο ζωής  με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για εμάς το ένα προϋποθέτει το άλλο και για αυτό εργαζόμαστε. Η εδραίωση μιας συναντίληψης για έναν πιο  βιώσιμο τρόπο ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του, επιτυγχάνεται μέσα των συνεργειών. Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης, αφύπνισης που θα οδηγήσει στην αλλαγή νοοτροπίας και θα καταστήσει την κοινωνία μας πιο «ανθεκτική» και λειτουργική».

Η κα Κούρκουλου-Λάτση μεταξύ άλλων είπε, «ο Paul McCartney είχε πει μια πολύ αγαπημένη μου φράση, ότι αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους θα ήμασταν όλοι χορτοφάγοι. Γυάλινοι τοίχοι δεν υπάρχουν ακόμα, όμως υπάρχουμε εμείς. Κι από τη στιγμή που υπάρχουμε είναι χρέος μας να λειτουργήσουμε εμείς ως γυάλινοι τοίχοι για τα ζώα που είναι κρυμμένα, και υποσχόμαστε ότι αυτό θα κάνουμε σε κάθε ευκαιρία».

Με τη σειρά της, η κα Κήκου αναφέρθηκε τόσο στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με όσο και στην αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου στην Ευρώπη σχετικά με τα παραγωγικά ζώα.
Η έκθεση φωτογραφίας “HIDDEN” στέλνει ένα μήνυμα: η κακοποίηση και ο σαδισμός που αποτυπώνονται μέσα από σκληρές εικόνες, μπορεί να έχουν κι άλλες προεκτάσεις αν τα αποδεχόμαστε με τόση ευκολία, και η νοοτροπία αλλάζει μόνο μέσα από την ενημέρωση. Η ενσυναίσθηση και οι αξίες της φιλοζωίας πρέπει να γίνουν οδηγοί στην καθημερινότητά μας.
Εν κατακλείδι, η ενημέρωση για την κακοποίηση ζώων δεν αποτελεί απλώς μια πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά μια θεμελιώδη δράση για την προώθηση της αλλαγής προς έναν πιο δίκαιο κόσμο για όλους.

Photo: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Charity