Εγκαινιάστηκε η Νέα Πτέρυγα του 1ου Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, μια σημαντική δωρεά του συλλόγου «Ελπίδα»

Το έργο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» και με πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη αποτελεί ανταπόκριση σε πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού.  Στην νέα πτέρυγα θα λειτουργήσει παιδιατρικό ιατρείο, οφθαλμολογικό ιατρείο, δερματολογικό ιατρείο, ενώ θα στεγάσει και τα γραφεία της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος υποδέχεται την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Δημαρχείο Σαλαμίνας

Η Νέα Πτέρυγα του 1ου Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, που αποτελεί δωρεά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Γιώργος Πατούλης, ο Μητροπολίτης Ιεράς Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνας Κωνσταντίνος

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γεώργιος Παναγόπουλος και η πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Ο δήμαρχος Σαλαμίνας δωρίζει συμβολικά ένα κλαδί ελιάς στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Το έργο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» και με πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη αποτελεί ανταπόκριση σε πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού.  Στην νέα πτέρυγα θα λειτουργήσει παιδιατρικό ιατρείο, οφθαλμολογικό ιατρείο, δερματολογικό ιατρείο, ενώ θα στεγάσει και τα γραφεία της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στη νέα πτέρυγα του Κέντρου Υγείας

«Μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα συμβολική, καθώς τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, με τα εγκαίνια της νέας αυτής πτέρυγας, που αποτελούν μια χαραμάδα φωτός και ελπίδας στην καρδιά όλων μας.  Σε μια περίοδο που ολόκληρη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται, η συστράτευση και η συλλογική ευθύνη αποτελεί απόλυτη ανάγκη. Για εμάς, στην ΕΛΠΙΔΑ και στο Ίδρυμα, η προσφορά αυτή ήταν μονόδρομος και χρέος, από την πρώτη στιγμή που σχεδιάζαμε τις δράσεις του Επετειακού Έτους.  Κι αυτό γιατί αισθανόμασταν την αναγκαιότητα όταν κλείσουν τα φώτα των εορτασμών, να μείνουν υποδομές στο νησί που θα βελτίωναν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων και η επέτειος των 2.500 χρόνων να αφήσει ένα αποτύπωμα για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Η νέα πτέρυγα του Κέντρου Υγείας αποτελεί υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης. Είναι μια ελάχιστη συνεισφορά που ενισχύει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και θα βελτιώσει τις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας» τόνισε στην ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Χρήστος Ροϊλός

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία ενίσχυσης του ΕΣΥ, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, ενώ ευχαρίστησε το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» και την κυρία Βαρδινογιάννη για τη συνεισφορά τους:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας συμπίπτει, φέτος, για δεύτερη φορά, με την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Το τρίτο κύμα της πανδημίας δοκιμάζει τις αντοχές μας, αυξάνει τους φόβους μας, αλλά και εντείνει τις προσδοκίες που γεννά η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η σταδιακή οικοδόμηση της συλλογικής ανοσίας. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ομαδικής μας προσπάθειας. Κάθε συνεισφορά σ’ αυτήν, κάθε συμβολή στην ενίσχυση του Συστήματος Υγείας της χώρας, αναπτερώνει την αισιοδοξία μας και αναζωπυρώνει την ελπίδα.

Στιγμιότυπο από τον Αγιασμό

Γι’ αυτό και χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο» και ιδιαίτερα της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη να δημιουργήσει, με τη συνεργασία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», μια νέα πτέρυγα στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Λειτουργώντας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και καλύπτοντας τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες περίθαλψης του ιστορικού νησιού, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το Κέντρο Υγείας δεν παρέχει μόνο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα μέλη της κοινότητας. Εδώ και έναν περίπου χρόνο υποδέχεται περιστατικά ύποπτα για Covid-19, πραγματοποιεί τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, και από τον Ιανουάριο του 2021 λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο, με διακόσιους περίπου εμβολιασμούς την ημέρα. Αποτελεί ένα από τα πολλά Κέντρα Υγείας της χώρας μας, στα οποία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει καθημερινά ένα τιτάνιο αγώνα για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, αποτρέποντας ταυτόχρονα τη συμφόρηση των πολλαπλώς επιβαρυμένων νοσοκομείων.

Η προσφορά αυτή του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ, μέσω της οποίας το Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας αποκτά μια νέα πτέρυγα με παιδιατρικό, οφθαλμολογικό και δερματολογικό ιατρείο, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται με εργασίες αποκατάστασης, απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία του, είναι μια ακόμη χειρονομία κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας, απτό παράδειγμα αλληλεγγύης και ευαγούς δράσης».

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με εργαζομένους του Κέντρου Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας κύριος Βασίλης Κικίλιας, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης:  «Ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού σας ευχαριστώ κυρία Βαρδινογιάννη για την εξαιρετική προσφορά σας στο ΕΣΥ για ακόμα μια φορά.  Το έχετε κάνει ήδη για τα παιδιά της χώρας μας που είναι ό, τι πιο σημαντικό.  Και το έχετε κάνει επανειλημμένως.  Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο όταν η κρατική προσπάθεια έρχεται σε αγαστή συνεργασία με τις πρωτοβουλίες δωρητών και ευεργετών».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κύριος Γιώργος Πατούλης μίλησε για τη σημασία της προσφοράς σε δύσκολες συνθήκες για την χώρα:  «Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την προσφορά, σε μια περίοδο που η χώρα μας το έχει ανάγκη.  Η προσφορά από ανθρώπους που όταν η χώρα τους χρειάζεται είναι εδώ, όπως η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κύριος Γεώργιος Παναγόπουλος έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα για το νησί της Σαλαμίνας:  «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για το νησί της Σαλαμίνας.  Η νέα πτέρυγα είναι ένα έργο που ήταν μεγάλη ανάγκη να γίνει πραγματικότητα και την ανάγκη αυτή ήρθε να καλύψει μια γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προσφορά στον συνάνθρωπο.  Εκπροσωπώντας και τους συμπολίτες μας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω.  Θα νιώθουμε από εδώ και πέρα πιο ασφαλείς».

Ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστος Ροϊλός ευχαρίστησε θερμά την κυρία Βαρδινογιάννη και το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» λέγοντας:  «Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποτελεί την πρώτη γραμμή του ΕΣΥ.  Στην προσπάθειά μας έχουμε σημαντικούς αρωγούς και θα ήθελα να απευθύνω τις θερμές ευχαριστίες μου.   Ο συμβολισμός της σημερινής ημέρας είναι διπλός: βρισκόμαστε στη Σαλαμίνα 2.500 χρόνια μετά την ιστορική ναυμαχία και επελέγη μια μονάδα υγείας για αυτή τη δωρεά.  Αυτό αποτελεί αναγνώριση του αγώνα του ΕΣΥ να σταθεί όρθιο και να πολεμά».

Μετά την τέλεση του αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο, οι παραβρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους  χώρους της νέας πτέρυγας από τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστο Ροϊλό, τη διευθύντρια Παναγιώτα Μπάφα και την υπεύθυνη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Αγορίτσα Κουλούρη.

Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν ακόμα ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο αρμόδιος για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Υποδιοικητής κύριος Περικλής Αλεβίζος και ο πρώην Δήμαρχος Σαλαμίνας κύριος Αθανάσιος Μακρής.

Αμέσως μετά την τέλεση των εγκαινίων η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυρία Βαρδινογιάννη επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Σαλαμίνας όπου τις υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κύρ Γιώργος Παναγόπουλος.  Ο κύριος Παναγόπουλος ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυρία Βαρδινογιάννη για τη στήριξή τους στο νησί της Σαλαμίνας και τους πρόσφερε συμβολικά από ένα στεφάνι ελιάς από την υπεραιωνόβια «Ελιά της Όρσας» ηλικίας 2.500 ετών που βρίσκεται στην περιοχή του Αιαντείου στη Σαλαμίνα.

 

Photo: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Charity