Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» απονεμήθηκαν στην Ερμιόνη

Στο κατάμεστο Δημαρχείο της Ερμιόνης υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, απονεμήθηκαν τα δεύτερα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Χριστιάννα Γουλανδρή, Μαριάννα και Βαρδής Βαρδινογιάννης, Νάνα Μούσχουρη.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννας Βαρδινογιάννη τόσο στον Πολιτισμό όσο και στον Άνθρωπο, διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Βραβεία Πολιτισμού, έναν ετήσιο θεσμό με τον οποίο τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.

H Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής με τους βραβευθέντες, οι οποίοι κρατούν τα Βραβεία Πολιτισμού. Από αριστερά Δημήτρης Παντερμαλής, Νάνα Μούσχουρη και Γιάννης Ησαΐας.

Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2019 απονεμήθηκαν στον Ομότιμο Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτριο Παντερμαλή, για την συμβολή του στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για τον αγώνα του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στον Ερμιονίτη φιλόλογο Γιάννη Ησαΐα για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορίας, των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης καθώς και στην διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη για τη συμβολή της στις Τέχνες διεθνώς.

Νάνα Μούσχουρη, Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Την απονομή των βραβείων έκαναν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτριος Σφυρής και η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη  Παυλόπουλος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω του έκτακτου γεγονότος του σεισμού στην Αθήνα, ζήτησε όμως να αναγνωστεί η ομιλία του για να τιμήσει τους βραβευόμενους αλλά και για να σταλεί, μέσα από τα Βραβεία Πολιτισμού, ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πρίγκιπας Παύλος, βασίλισσα Άννα Μαρία, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Χριστιάννα Γουλανδρή, Βαρδής Βαρδινογιάννης

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κύριος Δημήτριος Σφυρής,αναφερόμενος στα Βραβεία Πολιτισμού, έκανε λόγο για έναν σπουδαίο θεσμό «ορόσημο στην ιστορία της Ερμιόνης», ενώ ευχαρίστησε προσωπικά την κυρία Βαρδινογιάννη και τον σύζυγό της, Βαρδή Βαρδινογιάννη, για όλα όσα έχουν κάνει για την Ερμιόνη, χαρακτηρίζοντάς τους ως «τους τελευταίους μεγάλους ευεργέτες».

Νάνα Μούσχουρη, Χριστιάννα Γουλανδρή

 

Η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, συνεχάρη όλους τους βραβευόμενους και συγκινημένη μίλησε για τον τόπο καταγωγής της, την Ερμιόνη, αλλά και για τη σημασία που έχει ο πολιτισμός για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας:

Νάνα Μούσχουρη, Γιώργος Βαρδινογιάννης

«Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, δεν μπορώ να το κρύψω, που ο θεσμός αυτός των Βραβείων Πολιτισμού καθιερώθηκε πλέον και διεξάγεται για δεύτερη χρονιά στον Δήμο Ερμιονίδας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που, και φέτος, θα ακούσουμε να χτυπά εδώ η καρδιά του πολιτισμού μας, γιατί πάντα πίστευα ότι μόνο μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη μπορούμε να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο…», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Βαρδινογιάννη.

Ο πρίγκιπας Παύλος με τη μητέρα του Άννα Μαρία

Αποδεχόμενος το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ο κύριος Παντερμαλής έκανε λόγο για μία μεγάλη τιμή, ενώ στην ομιλία του έκανε μια εκτενή αναφορά στην ιστορία της Ερμιόνης παρουσιάζοντας ιστορικά στοιχεία για τον τόπο: «Αυτή η γη κρύβει πολλά, πολλές αρχαιολογικές ελπίδες και χαίρομαι που σήμερα βρίσκομαι εδώ. Ευχαριστώ τον Δήμο Ερμιονίδας και την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, προσωπικά, η οποία είναι ένας είδος ξεχωριστού πρωταθλητή μέσα στο στίβο της κοινωνικής προσφοράς και του πολιτισμού», είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Παντερμαλής.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη με τις τρεις φοιτήτριες που έλαβαν τις υποτροφίες του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Ο φιλόλογος Γιάννης Ησαΐας, ο οποίος τιμήθηκε για την προσφορά του στον Πολιτισμό της Αργολίδας ευχαρίστησε τον Δήμο και την Κριτική Επιτροπή και μίλησε για τη σημασία της προσπάθειας του ανθρώπου για το καλύτερο. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απονομή του «Βραβείου Πολιτισμού για τη συνεισφορά στις Τέχνες διεθνώς» στην Νάνα Μούσχουρη.

Νάνα Μούσχουρη, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη με Ερμιονίτισσες

Η διεθνής ερμηνεύτρια μίλησε για την πορεία της ζωής της, λέγοντας ότι πολλά από όσα δεν διδάχτηκε στο σχολείο, τα διδάχτηκε μέσα από τις δημιουργίες όλων όσοι την εμπιστεύθηκαν με τα τραγούδια τους. Η Νάνα Μούσχουρη μίλησε και για τη βαθιά και πολύχρονη φιλία που τη συνδέει με την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στην οποία μάλιστα παρέδωσε την τιμητική διάκριση που έλαβε σε ειδική εκδήλωση στο Στρασβούργο μαζί με ένα χρηματικό ποσό για την στήριξη των παιδιών της «Ελπίδας».

Δημήτρης Σφυρής, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Γιάννης Ησαΐας

Πολύ ξεχωριστή ήταν η στιγμή της απονομής των υποτροφιών του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε τρία κορίτσια με καταγωγή από την Αργολίδα που εισήχθησαν με την υψηλότερη βαθμολογία στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης Ειρήνη Νικολοπούλου παρουσιάζει το δώρο του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια παραδοσιακή ερμιονίτικη αλιευτική βάρκα.

Σημειώνεται ότι η κυρία Βαρδινογιάννη, θέλοντας να τιμήσει την γενέτειρα της, και με αφορμή τα «Βραβεία Πολιτισμού», έχει θεσπίσει ετήσιες υποτροφίες οι οποίες αφορούν αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες με καταγωγή από την Αργολίδα που εισάγονται σε τμήματα ΑΕΙ που σχετίζονται με την Αρχαιολογία και τις Καλές Τέχνες.

H χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, μαζί με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης έκλεισαν μουσικά την εκδήλωση

Για το 2019 τις υποτροφίες έλαβαν η Καλλιόπη Ξιξή, που αποφοίτησε από το 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου, η Φιλιώ Πατούρα, απόφοιτη του 3ου ΓΕΛ Άργους, και η Δήμητρα Ελισάβετ Κωστοπούλου, απόφοιτη του2ου ΓΕΛ Άργους. Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με την Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, μαζί με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μαέστρου Γιώργου Κόγκου και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ευστάθιου Αρβανίτη. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.

Φωτό: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Charity