Café Femenino Greece: καφές με άρωμα γυναίκας & με καλό σκοπό!

Η Έλενα Μπαρμπαλιά, η Μαριλένα Κουΐδου και η Κλαίρη Κατσίβελα έχοντας ως όραμα έναν καλύτερο κόσμο έφεραν στην Ελλάδα το πρώτο κατάστημα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Café Femenino Foundation, το οποίο αγοράζει καφέ από τους συνεταιρισμούς γυναικών από εννέα χώρες της Λατινικής και της Κεντρικής Αμερικής. Το ίδρυμα  εκπαιδεύει τις γυναίκες παραγωγούς να καλλιεργούν υψηλής ποιότητας Arabicas, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική τους κατάσταση και βελτιώνοντας τη ζωή τους.

Η Έλενα Μπαρμπαλιά, η Μαριλένα Κουΐδου και η Κλαίρη Κατσίβελα έξω από το καφέ τους στη Νέα Ερυθραία

Το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας Café Femenino, άνοιξε τον περασμένο Φθινόπωρο τις πόρτες του στην Νέα Ερυθραία επί της οδού Λεωφόρου Κηφισίας 324. Η Μαριλένα Κουΐδου, η Κλαίρη Κατσίβελα και η Έλενα Μπαρμπαλιά, μας υποδέχονται σε έναν πανέμορφο χώρο γεμάτο χρώματα και αρώματα, ο οποίος μας  παραπέμπει στις χώρες από όπου προέρχεται ο καφές. Δεν πρόκειται όμως για ένα ακόμα coffee store, αλλά για ένα μέρος που αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη φιλοσοφία, μια φιλοσοφία για έναν καλύτερο κόσμο.

Επιλέγοντας το Café Femenino διαλέγετε κάτι παραπάνω από έναν ποιοτικό καφέ…  Επιλέγετε να ενισχύσετε οικονομικά τις εργαζόμενες γυναίκες στους συνεταιρισμούς του καφέ, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Café Femenino και να βελτιώσετε τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους. Tο Café Femenino ιδρύθηκε το 2003 στο νότιο Περού από γυναίκες παραγωγούς καφέ οι οποίες αποφάσισαν να παλέψουν για αυτά που δικαιωματικά τους άνηκαν. Σύντομα επεκτάθηκε σε όλη την υφήλιο προκειμένου να αποκτήσουν οι γυναίκες  παραγωγοί καφέ την αναγνώριση που τους αξίζει και να βοηθήσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους. Το Café Femenino Foundation υποστηρίζει τις γυναίκες των συνεταιρισμών σε εννέα χώρες προέλευσης του καφέ, προσφέροντας μόρφωση, οικονομική συμβουλευτική, καθοδήγηση και χορηγία των οικονομικών αναγκών των διαφόρων συνεταιρισμών. 

Η Έλενα Μπαρμπαλιά, η Μαριλένα Κουΐδου και η Κλαίρη Κατσίβελα

Μαριλένα Κουΐδου: «Η αγορά του καφέ είναι τεράστια, πρόκειται για έναν χώρο που εδώ και χρόνια ήταν ανδροκρατούμενος, παρόλο που το 90% της συγκομιδής και το 70% της επεξεργασίας του καφέ γίνεται από γυναίκες. Δυστυχώς, όμως, στις περισσότερες χώρες οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να κατέχουν γη ή να διαχειρίζονται μια φάρμα καφέ. Εργάζονται ατέλειωτες ώρες για ελάχιστα χρήματα και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και χωρίς καμία αμοιβή».

Όλα ξεκίνησαν από το Περού

Έλενα Μπαρμπαλιά: «Όλα αυτά όμως άρχισαν να αλλάζουν όταν το 2003 όταν μία μικρή ομάδα 464 τολμηρών γυναικών από το Περού αποφάσισαν να δράσουν και να διαχωρίσουν τη δική τους σοδειά του καφέ τους από τη σοδειά του καφέ των ανδρών της συγκεκριμένης κοινότητας. Αυτές οι 464 γυναίκες ίδρυσαν τον συνεταιρισμό Cecanor, ο οποίος συνεταιρίστηκε με την αμερικάνικη εταιρεία Organic Products Trading Company και έτσι το 2004 δημιουργήθηκε το πρώτο πρόγραμμα του Café Femenino που αντιπροσώπευε τις γυναίκες παραγωγούς καφέ από όλο τον κόσμο και ενδυνάμωνε τις προσπάθειές τους».

Κλαίρη Κατσίβελα: «Από τότε, το Café Femenino, έχει γίνει ένα κίνημα ενδυνάμωσης γυναικών σε απομονωμένες περιοχές παραγωγής καφέ σε 9 χώρες: Περού, Κολομβία, Βολιβία, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Μεξικό, Βραζιλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ινδονησία. Αυτές οι γυναίκες επιβεβαίωσαν ότι όταν επιλέγετε το Café Femenino, διαλέγετε κάτι παραπάνω από έναν ποιοτικό καφέ. Επιλέγετε να βοηθήσετε τις γυναίκες να αποκτήσουν ηγετικούς ρόλους καθώς και την ιδιοκτησία της γης την οποία καλλιεργούν και να κερδίσουν ένα επιπλέον ποσό για τους εξαιρετικής ποιότητας κόκκους καφέ που παράγουν».

Μαριλένα Κουΐδου: «O καφές μας προέρχεται από 9 διαφορετικές χώρες, όπου το Café Femenino Foundation εργάζεται αδιάκοπα οργανώνοντας και επιμορφώνοντας γυναίκες παραγωγούς σε μορφή συνεταιρισμών στις εννέα αυτές διαφορετικές χώρες. Πίνοντας έναν καφέ σας δίνετε η ευκαιρία να ενισχύσετε εκατομμύρια  γυναίκες σε όλον τον κόσμο που απασχολούνται σε όλα τα στάδια παραγωγής του καφέ. Παρότι αυτές οι γυναίκες πάντα είχαν κυρίαρχο ρόλο στην διαδικασία παραγωγής του καφέ, δεν είχε αναγνωριστεί ποτέ ουσιαστικά η εργασία που προσέφεραν και οι αντίστοιχες οικονομικές απολαβές που τους αναλογούσαν».

Ποιότητα & ισότητα

Μπορεί η οργάνωση να στοχεύει στην ισότητα, αλλά γνωρίζει ότι η ποιότητα έχει πρωτεύοντα ρόλο. Έτσι, θέλοντας να διασφαλίσει την ποιότητα του καφέ η οργάνωση εκπαιδεύει τις γυναίκες και στη συνέχεια τις καθοδηγεί να αποκτήσουν και δικαίωμα κτήσης. Το Café Femenino Foundation αγοράζει την παραγωγή τους και στη συνέχεια την πουλάει σε όλον τον κόσμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εταιρείες που αγοράζουν τον καφέ σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν και την ολοκλήρωση διάφορων έργων που χρειάζονται οι κοινότητες, στις οποίες ζουν οι γυναίκες σε αυτές τις 9 χώρες. Για παράδειγμα η Κλαίρη, η Έλενα και η Μαριλένα  έχουν αναλάβει το Early Εducation Center στην κοινότητα Cajamarca στο Περού.

Πέρα όμως από την ιστορία της δημιουργίας του και τον καλό σκοπό που φέρει πίσω του, αυτό που αξίζει επίσης να τονιστεί είναι η εξαιρετική του ποιότητα και το ξεχωριστό χαρμάνι που μπορούμε να απολαύσουμε στο Café Femenino.

Οργανικός & υψηλής ποιότητας καφές

Έλενα Μπαρμπαλιά: «Ένας παράγοντας ο οποίος ενισχύει την αξεπέραστη ποιότητα του καφέ του Café Femenino είναι η εκπαίδευση των γυναικών παραγωγών σε σχέση με τη συγκομιδή και την επεξεργασία του καφέ. Συνολικά ο καφές είναι Arabica και το 90% της συγκομιδής γίνεται με το χέρι ενώ μόλις το 10% γίνεται με υγρή διεργασία. Ο καφές καλλιεργείται σε υψηλό υψόμετρο προσδίδοντας στους καρπούς του καφέ μία σταδιακή ωρίμανση. Αυτό γευστικά μεταφράζεται σε αυξημένη γλυκύτητα και καθαρή ήπια ισορροπημένη οξύτητα τις οποίες απολαμβάνετε όταν καταναλώνετε τον καφέ μας.

Κλαίρη Κατσίβελα: «Όλα τα είδη καφέ του Café Femenino είναι βαθμολογημένα σύμφωνα με τα SCA κριτήρια των 84 πόντων και άνω και 90% του καφέ είναι πιστοποιημένο Fair trade και οργανικός. Όλοι οι κόκκοι καφέ του Café Femenino έχουν μέγεθος +18. Το επίπεδο καβουρδίσματος του καφέ πραγματοποιείται σε μέτρια ένταση στοχεύοντας να μην χαθούν τα αυθεντικά πρωταρχικά χαρακτηριστικά του καφέ που προ-αναφέρθηκαν, δηλαδή η γλυκύτητα και η ήπια οξύτητα». 

 

Ποικιλία υγιεινών προϊόντων χωρίς γλουτένη & ζάχαρη

Το Café Femenino Ελλάδος παράλληλα με τον ποιοτικό καφέ του προσφέρει και μία μεγάλη ποικιλία υγιεινών προϊόντων, τα οποία παρασκευάζονται αποκλειστικά από γυναίκες και είναι οργανικά, χωρίς γλουτένη και ζάχαρη. Ακόμα, στο κατάστημα μπορείτε να βρείτε και μία μεγάλη ποικιλία από οργανικό τσάι. Επιπλέον, διαθέτει και χορτοφαγικές επιλογές για vegans και vegetarians, όπως φρέσκα sandwiches με ιδιαίτερα ποιοτικά συστατικά. Όλα αυτά τα προϊόντα τα βρίσκετε μόνο στο Café Femenino Ελλάδος. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι τα προϊόντα είναι μιας ημέρας και ποτέ δεύτερη δεν τα βρίσκει μέσα στο κατάστημα.

Επέκταση σε Ελλάδα & Κύπρο

Η Κλαίρη, η Μαριλένα και η Έλενα μας εκμυστηρεύονται τα σχέδιά τους για επέκταση σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, ενώ τονίζουν πως το Café Femenino δεν βοηθά μόνο τις γυναίκες στο εξωτερικά αλλά και τις γυναίκες στην Ελλάδα. Όπως μας αναφέρουν συμβατική υποχρέωσή τους είναι να συνεισφέρουν ένα ποσό 5 cents για κάθε κιλό καφέ πού αγοράζουν στο ίδρυμα Café Femenino, το οποίο με τη σειρά του το διαθέτει για την υλοποίηση δράσεων πού ενισχύουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στις χώρες παραγωγής τού καφέ του. Οι τρεις Ελληνίδες πέρυχαν 2,5 από τα πέντε cents να διατίθενται σε οργανώσεις και σε δράσεις πού ενισχύουν την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Όμως τα σχέδιά τους δεν σταματούν εδώ… Ετοιμάζουν μια σειρά συνεργασιών με φορείς πού σκοπό έχουν την ενδυνάμωση των γυναικών στην κοινωνία, καθώς και την από  κοινού συμμετοχή τους στη διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων. Απώτερος στόχος τους είναι η υποστήριξη κάθε δράσης πού θα έχει στο επίκεντρό της την γυναίκα με διάφορες ιδιότητες: ως άνθρωπο, ως μητέρα, ως εργαζόμενη και ως επιχειρηματία.

Η ταυτότητα του Café Femenino Ελλάδος

 

1) Η ποιότητα του καφέ του Café Femenino και τι τον κάνει να ξεχωρίζει. Ο καφές προέρχεται από εννέα διαφορετικές χώρες, στις οποίες το Café Femenino Foundation εργάζεται ακατάπαυστα στο να οργανώνει και να επιμορφώνει τις γυναίκες παραγωγούς σε μορφή συνεταιρισμών στις εννέα χώρες.

2) Η ιστορία του Café Femenino Foundation Οι γυναίκες ανέκαθεν κατείχαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην συγκομιδή και επεξεργασία του καφέ στις χώρες προέλευσής του. Μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία οικονομική ή ηθική απολαβή σχετιζόμενη με την εργασία τους και τις προσπάθειές τους.

3) Ο σκοπός του Café Femenino Ελλάδος είναι να ενισχύει οικονομικά τις εργαζόμενες γυναίκες στους συνεταιρισμούς του καφέ, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Café Femenino και βρίσκονται στις εννέα χώρες προέλευσης του καφέ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Charity