Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, «Υγεία για όλους»

Το Ίδρυμα Ωνάση 25 χρόνια μετά τη δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου που άλλαξε τα ιατρικά δεδομένα στη χώρα επανέρχεται με μια νέα μεγάλη δωρεά

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Με την ευκαιρία της ψήφισης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (Ω.Ε.ΜΕ.Κ.) στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Αντώνη Παπαδημητρίου, ο οποίος τον ενημέρωσε σε βάθος για τη νέα μεγάλη δωρεά, καθώς και για τη ριζική ανανέωση του εξοπλισμού του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, που επίσης αποτελεί σημαντική δωρεά του Ιδρύματος. Τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση συνόδευαν η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, μέλη του Δ.Σ καθώς και στελέχη του Ιδρύματος.

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, η νέα μεγαλόπνοη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στην ελληνική κοινωνία, συνεχίζει το έργο του στην Υγεία και αποτελεί μια νέα καινοτόμο πρωτοβουλία εθνικού διαμετρήματος που έρχεται και πάλι, 25 χρόνια μετά τη δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, να αλλάξει τα ιατρικά δεδομένα στη χώρα.

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος συγχαίρει τον Αντώνη Παπαδημητρίου για τη νέα μεγάλη δωρεά του Ιδρύματός του

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Ωνάση και απευθυνόμενος στον κ. Αντώνη Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, δήλωσε: «Κύριε Παπαδημητρίου, σας ευχαριστώ θερμώς και σας συγχαίρω για τη νέα –η προηγούμενη ήταν το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο– μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, που αφορά στη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Η δημιουργία αυτού του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου καλύπτει ένα μεγάλο κενό στο Σύστημα Υγείας της Χώρας. Και είναι μια έμπρακτη και κορυφαία συμπαράσταση στον Άνθρωπο, στον δοκιμαζόμενο άνθρωπο, ο οποίος έτσι αποφεύγει πια, στο μέλλον, και την πολυέξοδη δοκιμασία, αλλά και την επώδυνη αβεβαιότητα του εξωτερικού. Θέλω, όμως, να επισημάνω και κάτι άλλο σχετικά με τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου: Είμαι βέβαιος πως θα δημιουργήσει και μιαν άλλη νοοτροπία στον Τόπο μας σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων. Γιατί εκεί έχουμε ένα μεγάλο έλλειμμα. Μιαν άλλη νοοτροπία, που πρέπει να μας διδάξει ότι η δωρεά οργάνων είναι πραγματική προσφορά στον Άνθρωπο. Είναι η υπέρτατη μορφή Αγάπης και Αλληλεγγύης. Εδώ θα αναφέρω κάτι το οποίο δεν σχετίζεται με τη θρησκεία, αλλά αφορά κάθε άνθρωπο, είτε πιστεύει είτε όχι: Η δωρεά οργάνων κάνει πράξη τη μετάβαση από τη μεγάλη αρχή του “αγαπάτε αλλήλους” στην ακόμη μεγαλύτερη αρχή, του “αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν”. Και σας είπα: Δεν έχει σχέση με το αν πιστεύει κανείς ή όχι. Είναι κάτι που αφορά τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη σε κάθε κοινωνία σε ολόκληρο τον Κόσμο και, ιδίως, στη σημερινή εποχή. Τέλος, δεν μπορώ να μην πω ότι και με τη νέα δωρεά του, το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει επαξίως την παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών μας. Και είναι γνωστό ότι η παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών στήριξε ουσιωδώς την πορεία του νεότερου Ελληνικού Κράτους, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, και γι’ αυτό σας συγχαίρω. Πραγματικά, αυτή η προσφορά είναι προσφορά προς το Κράτος μας και πρωτίστως προς τον Λαό μας. Και πάλι σας ευχαριστώ.»

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, δήλωσε: «Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη μας τιμή που μας υποδέχεστε ως Αρχηγός του Ελληνικού Κράτους, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία αυτής της νέας μεγάλης πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι ένα νέο πλήρες νοσοκομείο, το οποίο περιλαμβάνει το Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, στο οποίο θα γίνονται μεταμοσχεύσεις όλων των συμπαγών οργάνων. Και βέβαια αυτό απαιτεί, όπως πολύ σωστά είπατε, την ανανέωση της νοοτροπίας την οποία έχουμε όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις. Περιλαμβάνει, ταυτόχρονα, ένα σύγχρονο Παιδοκαρδιολογικό και Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (το Ωνάσειο Παίδων), το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες όλης της χώρας και πέραν αυτής, γι’ αυτή την ομάδα των παιδιών τα οποία, δυστυχώς, έχουν ανάγκη από ένα τέτοιο κέντρο. Επίσης, περιλαμβάνει την ανανέωση όλου του εξοπλισμού του υφιστάμενου νοσοκομείου, ένα ευρύτατο πρόγραμμα υποτροφιών και εκπαίδευσης γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού, αλλά και ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ακαδημία Αθηνών και ξένα αντίστοιχα ιδρύματα. Είναι ένα έργο το οποίο είναι ώριμο γιατί έχουν εγκριθεί οι οριστικές μελέτες και επομένως πολύ σύντομα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Και θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, και νομίζω ότι σας συγκινεί και αυτό, ότι θα ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θα είναι προσιτό στον οποιονδήποτε ασφαλισμένο και ανασφάλιστο και επομένως θα καλύψει τις ανάγκες όλου του ελληνικού λαού»

Από αριστερά: Γιώργος Καραγεωργίου, πρόεδρος και CEO της Olympic Shipping, ο Μιχάλης Γιαλούρης, CFO του Onassis Group, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Προκόπης Παυλόπουλος, Αντώνης Παπαδημητρίου, Μαριάννα Μόσχου, γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, Κώστας Γραμμένος, μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος και Παύλος Ιωαννίδης, επίτιμος αντιπρόεδρος του Ιδρύματος

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (Ω.Ε.ΜΕ.Κ.) αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη που θα ενεργοποιήσει τον μεταμοσχευτικό τομέα στην Ελλάδα. Με τη λειτουργία του δημιουργείται ένα πανελλαδικό δίκτυο υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το οποίο θα οδηγήσει στην αύξηση και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των μοσχευμάτων, διαμορφώνοντας τις βάσεις για την αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών μεταμόσχευσης. Μία από τις σημαντικές πλευρές του νέου νοσοκομείου είναι ότι, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει και την πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης στην Ελλάδα αποκλειστικά για παιδιά, το Ωνάσειο Παίδων, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στην παιδοκαρδιοχειρουργική.

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ άλλων δήλωσε:«Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου, το οποίο εντάσσεται στο δημόσιο σύστημα υγείας και αναμένεται να δώσει πνοή στο όνειρο δεκάδων ασθενών, ασφαλισμένων αλλά και ανασφάλιστων, και ειδικά παιδιών».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση,  Αντώνης Παπαδημητρίου, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου: «Επισκεφτήκαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για την επικείμενη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου και της νέας Παιδοκαρδιολογικής και Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής, καθώς και για τη ριζική ανανέωση του εξοπλισμού του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, που αποτελεί τη νέα μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στην Υγεία. Πρόκειται για ένα έργο εθνικής εμβέλειας. Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς το γεγονός ότι ο ΠτΔ στέκεται δίπλα σε αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή. Μετά τη σχεδόν ομόφωνη ψήφιση του σχεδίου νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής και την κύρωσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου, το οποίο εντάσσεται στο δημόσιο σύστημα υγείας και αναμένεται να δώσει πνοή στο όνειρο δεκάδων ασθενών, ασφαλισμένων αλλά και ανασφάλιστων, και ειδικά παιδιών, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, και όχι μόνο. Σύντομα, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η σημερινή ημέρα για το Ίδρυμα Ωνάση έχει ένα σύνθημα: “Υγεία για όλους”». Η παράδοση προς λειτουργία του νέου νοσοκομείου υπολογίζεται σε 3 με 4 χρόνια από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Η παράδοση του νέου νοσοκομείου υπολογίζεται σε 3 με 4 χρόνια από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών

Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975, ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν –και παραμένει– η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας σε αυτά τα κρίσιμα για την κοινωνική ευημερία και συνοχή αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον για τη χώρα μας.

Ειδικότερα στην Υγεία, η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση μπορεί να κορυφώθηκε με τη δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και τη δωρεά του στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο ούτε ξεκίνησε ούτε σταμάτησε ποτέ εκεί. Από την ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», μέχρι τη στήριξη σε φορείς και οργανισμούς όπως το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) και τον Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», από τις δεκάδες υποτροφίες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέχρι και τις δεκάδες δράσεις στην Ειδική Αγωγή και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στον αυτισμό, το έργο του Ιδρύματος Ωνάση στην Υγεία έχει μόνο ένα αταλάντευτο σημείο αναφοράς: τον άνθρωπο. Φυσικά, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έμελλε να αλλάξει άρδην το τοπίο στον χώρο της καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς ανέκοψε τη μετάβαση των ασθενών στο εξωτερικό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να θεραπευθούν παραμένοντας στη χώρα τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Charity