Η ζωγραφική Οδύσσεια του Βασίλη Θεοχαράκη «ταξιδεύει»… στις Βρυξέλλες

Επιχειρηματίας, καλλιτέχνης, μαικήνας της τέχνης, δημιουργός του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, ο Βασίλης Θεοχαράκης αποτελεί σίγουρα μια εξέχουσα προσωπικότητα που δεν περνά απαρατήρητη. Το ίδιο συνέβη και με την έκθεση ζωγραφικής του, η οποία εγκαινιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελώντας πόλο έλξης για τους φιλότεχνους της βελγικής πρωτεύουσας

Από αριστερά, Γιάννης Δούμουρας, Αμαλία Θεοχαράκη-Μήλιου, Μαρίνα Θεοχαράκη-Μήλιου, Βασίλης Θεοχαράκης-Παπαδόπουλος, Μαρίνα και Βασίλης Θεοχαράκης, Δημήτρης Θεοχαράκης-Παπαδόπουλος, Ντένη και Αννίτα Θεοχαράκη

Στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκαινιάστηκε η έκθεση «Βασίλης Θεοχαράκης. Ζωγραφική Οδύσσεια.», με έργα κυρίως της τελευταίας του δουλειάς και με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου.

Δημήτρης Παπαδημούλης, Βασίλης Θεοχαράκης

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Ευρωβουλευτή, Γιώργου Κύρτσου, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτριου Παπαδημούλη, της διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, του επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά και του ζωγράφου, Βασίλη Θεοχαράκη.

Μαρίνα Θεοχαράκη, Γιώργος και Αμαλία Κύρτσου

Τα έργα θαύμασαν και σχολίασαν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολλοί φιλότεχνοι, φίλοι του επιχειρηματίες που ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες ειδικά για τα εγκαίνια της έκθεσής του και βέβαια σύσσωμη η οικογένειά του. Από τις πιο ωραίες φωτογραφίες της βραδιάς είναι εκείνη που ο Βασίλης Θεοχαράκης ποζάρει με φόντο τα έργα του περιστοιχισμένος από τη σύζυγό του Μαρίνα, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Ευάγγελος Χρόνης, Μπέκη Στραβελάκη, Τάκης Μαυρωτάς

Ο Βασίλης Θεοχαράκης γεννήθηκε στον Πειραιά. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1957, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον σπουδαίο ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Αμαλία Θεοχαράκη-Μήλιου, Μαρίνα Θεοχαράκη-Μήλιου

Ο Θεοχαράκης παρουσίασε έργα του για πρώτη φορά το 1957, στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων στη Μόσχα, καθώς και στην 5η Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής στο Ζάππειο Μέγαρο. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Βασίλης Θεοχαράκης, Δημήτρης Θεοχαράκης-Παπαδόπουλος

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Μουσείο Βορρέ, Πινακοθήκη Πιερίδη, Πινακοθήκη Ρόδου, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Εξωτερικών, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα και Alpha Bank) και στο εξωτερικό.

Ανδρέας Μάνεσης, Μαρία Φιλοπούλου, Τάκης Μαυρωτάς, Άννα-Μαρία Μαζαράκη

Το ζωγραφικό έργο του έχει επανειλημμένα αποσπάσει τις ευμενέστερες κριτικές τεχνοκριτικών και ιστορικών της τέχνης. Ζει και ζωγραφίζει στην Αθήνα και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Κυβέρνηση με τη διάκριση του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, έχει ανακηρυχθεί Μέγας Χαρτουλάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έχει λάβει το βραβείο Order of the Rising Sun with Neck Ribbon από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας.

Ευάγγελος Χρόνης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Ντένη Θεοχαράκη

Το 2007 ίδρυσε το κοινωφελές Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, το οποίο στεγάζεται στο πολυώροφο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 9, στην Αθήνα. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος ομότιτλος κατάλογος των Εκδόσεων Μέλισσα, με θεωρητικά κείμενα των Παναγιώτη Τέτση, Claudio Strinati, Vittorio Sgarbi, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και Τάκη Μαυρωτά. Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς.

Ίρις Κρητικού, Ειρήνη Νταϊφά, Τάνια Βλαδένη

Γιάννης Βογανάτσης, Φούλη Χρόνη

Ελπίδα και Ευάγγελος Ρούσσος

Περικλής Χριστοδούλου, Αλέξανδρος Προκόπτσουκ

Ο Βασίλης Θεοχαράκης, περήφανος παππούς, ανάμεσα στους εγγονούς του, Βασίλη Θεοχαράκη-Παπαδόπουλο (αριστερά) και Δημήτρη Θεοχαράκη-Παπαδόπουλο.

Και η απαραίτητη αναμνηστική φωτό…

Ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη στις Βρυξέλλες

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture