Η avant-garde πειραματική ιαπωνική ταινία Tetsuo στην γκαλερί Citronne

Στο πλαίσιο της έκθεσης του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου «Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, 2019: Καινούργια Έργα» και σε διάλογο με αυτήν η γκαλερί Citronne οργάνωσε στον χώρο της στην Αθήνα, την προβολή της avant-garde, πειραματικής ταινίας Tetsuo του Ιάπωνα σκηνοθέτη Shinya Tsukamoto.

Γιώργος Καλόφωνος, Τατιάνα Σπινάρη, Νίκος Βατόπουλος

Η γκαλερί Citronne οργάνωσε στον χώρο της στην Αθήνα, την προβολή της avant-garde, πειραματικής ταινίας Tetsuo του Ιάπωνα σκηνοθέτη Shinya Tsukamoto. Η προβολή της ταινίας Tetsuo έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου «Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, 2019: Καινούργια Έργα» και σε διάλογο με αυτήν.

Τατιάνα Σπινάρη, Έλια Τζάκσον

Όπως έχει δηλώσει επανηλημένως ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, ερεθίσματα από τον κινηματογράφο λειτουργούν ως αφετηρίες στο έργο του. Το συναισθηματικά και σωματικά φευγαλέο ανθρωποειδές στο έργο του συναντά στον Tetsuo έναν αναπάντεχο διακειμενικό συνομιλητή.

Τατιάνα Σπινάρη, Χάρης Τσιμόγιαννης

Η εικαστική ένταση της ταινίας και η υπαρξιακή βία του ζωγραφικού υλικού, η φρενίτιδα του μοντάζ και η ανυπότακτη χειρονομία του ζωγράφου, οι κοινές τονικότητες του άσπρου και του μαύρου συγκροτούν το μορφικό υπέδαφος πάνω στο οποίο υφαίνεται η θεματική και ψυχική συγγένεια της ταινίας και των έργων της έκθεσης.

Στέλιος Κουδουνάρης, Αλέξανδρος Κασσανδρινός

Πάνω από όλα, η αντιπαραβολή του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου και της ανεξάρτητης ιαπωνικής ταινίας δείχνει με αυτόν τον αντιστικτικό τρόπο πόσο το έργο του Θεοφυλακτόπουλου βρίσκεται στον πυρήνα της σύγχρονης συζήτησης για το ανθρωποειδές, το τερατώδες, το σωματικό, το μηχανικό και τα επισφαλή τους όρια.

Χριστίνα Κάλμπαρη, Θεόφιλος Τραμπούλης (επιμελητής της έκθεσης)

O Tetsuo που σημαίνει Άνθρωπος-Σίδερο είναι λιβιδινικά και πολιτικά αταξινόμητος, απρόβλεπτος, στον αντίποδα του χολιγουντιανού Iron Man. Είναι μια σύνθεση σάρκας και νεκρής μηχανής, φτιαγμένος όχι από τον θρίαμβο του ανθρώπινου και του μηχανικού αλλά από τα υπολείμματά του. Ο Tetsuo είναι μια ασθματική και βίαιη ελεγεία στη μεταμόρφωση του σώματος, στη μηχανή και το cyborg ως δύναμη ανατροπής.

Μαρίνα Προβατίδη, Λίμπερτι Πίτερσον

Την ταινία προλογίσε ο επιμελητής της έκθεσης Θεόφιλος Τραμπούλης και ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Παπαγεωργίου. Η ατομική έκθεση του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου στην Γκαλερί Citronne, επεκτείνεται έως το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020.

Μαριλένα Καρρά

Tetsuo: The Iron Man | Σενάριο, παραγωγή, μοντάζ και σκηνοθεσία: Shinya Tsukamoto | Φωτογραφία: Kei Fujiwara και Shinya Tsukamoto | Μουσική: Chu Ishikawa Γκαλερί CITRONNE-Αθήνα Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος Τηλ.: 2107235226 Email: athens@citronne.com

Ο Νίκος Βατόπουλος με τους Αλέξανδρο Παπαγεωργίου και Θεόφιλος Τραμπούλης, οι οποίοι προλόγισαν την ταινία

Άποψη από τoν χώρο της γκαλερί Citronne στην Αθήνα τη βραδιά της προβολής της ιαπωνικής ταινίας Tetsuo

Ο επιμελητής της έκθεσης Θεόφιλος Τραμπούλης προλογίζει την ταινία

Άποψη από τoν χώρο της γκαλερί Citronne στην Αθήνα τη βραδιά της προβολής της ιαπωνικής ταινίας Tetsuo

Φωτό: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture