Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «ΔΙΑΛΟΓΟΙ στο θέρος», μια συζήτηση για το πρωτόγνωρο καλοκαίρι του 2020 και την πανδημία

Ένα χρόνο μετά τη συζήτηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ στην πλατεία Μαβίλη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία 1.000 περίπου ατόμων, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ την Τετάρτη 26 Αυγούστου αποχαιρέτησαν αυτό το παράξενο καλοκαίρι σε συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης, σε μια αθηναϊκή ταράτσα με φόντο τον Λυκαβηττό. Το 2020 ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

Πολλές φορές, όμως, ο διάλογος για όσα μας συμβαίνουν περιορίζεται στην ανακοίνωση άψυχων αριθμών και στατιστικών στοιχείων. Το βράδυ της Τετάρτης 26 Αυγούστου, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ επιχείρησαν να αναδείξουν βαθύτερα επίπεδα του ζητήματος που μας απασχολούν όλους. Πώς αλλάζει η πανδημία τον κόσμο; Το τέλος της κρίσης θα μας βρει σε καλύτερες κοινωνίες ή δραματικά χειρότερες; Τι έχουμε ήδη χάσει και τι θα έχει κερδίσει η ανθρωπότητα από αυτή την ιστορική περίοδο που διανύουμε όταν τελειώσει η πανδημία;

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Γιώργος Αυγερόπουλος, Δημοσιογράφος, Κινηματογραφιστής, Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ, Βασίλης Κεκάτος, Σκηνοθέτης, Λίνα Ρόκου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας και Κωνσταντίνος Τζούμας, Ηθοποιός, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Συγγραφέας.

Ανδρέας Δρακόπουλος

Σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων της χώρας, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος ανέφερε: «Η
Ελλάδα ήταν τυχερή και πέρασε πολύ ήρεμα το πρώτο κύμα. Καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να ‘’ανοίξει’’ για τον τουρισμό, αλλά πιστεύω ότι έπρεπε να είμαστε λίγο πιο ‘’αυστηροί’’» ενώ για την ευθύνη της ηγεσίας δήλωσε πως «για να είμαστε δίκαιοι, το ότι λέγεται πως δεν υπάρχει στρατηγική από την πολιτική ηγεσία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ανεξαιρέτως όλες τις χώρες παγκοσμίως. Για μένα χάθηκε η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και αυτό είναι από τα λίγα που θα μείνουν. Είναι ένα συνεχές συναίσθημα που δεν ξέρεις ποιον να ακούσεις, ποιον να πιστέψεις. Και σαφώς δε βοηθάει η έλλειψη ηγεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο». Τέλος ο Πρόεδρος του ΙΣΝ επεσήμανε για ακόμη μια φορά την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τονίζοντας πως «δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Πρέπει να υπάρχει ουσιαστική συνεργασία των δυο τομέων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Χρειάζεται, επίσης, κοινωνική δικαιοσύνη». «Ένας μονοκύτταρος οργανισμός κατάφερε να ξεγυμνώσει και να δείξει τις αδυναμίες ενός συστήματος που εφαρμόζεται στις κοινωνίες μας τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ήρθε να μας δείξει το έλλειμα του‘’εμείς’’ σε σχέση με το ‘’εγώ’’. Επιπλέον, ήρθε να μας πει για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και επιδρούμε στο περιβάλλον, για το αποτύπωμα που αφήνουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε βάνδαλοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής Γιώργος Αυγερόπουλος. Έχοντας παρακολουθήσει και καταγράψει την κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία χρόνια, ο Γιώργος Αυγερόπουλος πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι η χώρα που θα μπορούσε να είναι case study. Έχοντας βιώσει 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, με ένα σωρό κοινωνικά προβλήματα και κρίση αξιών, η πανδημία ήρθε ως επισφράγισμα της κακοδαιμονίας των τελευταίων ετών. Τώρα αναμένεται να έχουμε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Γιώργος Αυγερόπουλος

Ο σκηνοθέτηςΒασίλης Κεκάτοςαναφέρθηκε στους νέους σχολιάζοντας πως «εμάς τους νεότερους μας βαραίνει λίγο παραπάνω η ευθύνη γιατί έχουμε επίγνωση» ενώ για τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας ανέφερε: «Ως ευρωπαϊκή χώρα είναι φοβερό που στηριζόμαστε οικονομικώς αποκλειστικά στα πόδια του τουρισμού, τα οποία φέτος αποδείχθηκαν πήλινα. Υπάρχουν και άλλου είδους βιομηχανίες που δε στηριζόμαστε και βλέπεις ότι ο τουρισμός είναι τελικά το μόνο πράγμα που δεν είναι σίγουρο».

Βασίλης Κεκάτος

«Θα ήταν συνετό να έχουν αποφευχθεί δηλώσεις τύπου ο τουρισμός φέρει μικρή ευθύνη για την έξαρση των κρουσμάτων που έχουμε τώρα και σχεδόν αποκλειστική ευθύνη φέρουν όσοι δεν τηρούν ευλαβικάτα μέτρα»,ανέφερε η δημοσιογράφος Λίνα Ρόκου υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «πρέπει να βρούμε έναν ρυθμό. Οι πληροφορίες για τον κορωνοϊό είναι καταιγιστικές και συνεχείς. Είναι όλες αυτές χρήσιμες; Πόσες μπορούμε να καταναλώσουμε; Δημιουργείται ένα χάος».

Λίνα Ρόκου

Αναφερόμενος στην τηλεργασία, ο Ηθοποιός, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζούμαςδήλωσε πως «εργάστηκα λίγο από το σπίτι αλλά δε μου άρεσε καθόλου. Δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω στο σπίτι μου αυτά που κάνω μπροστά στο μικρόφωνο, ακόμα και όταν αυτοσχεδιάζω και κινδυνεύω να εκτεθώ». Τέλος, σχετικά με τη νέα συνθήκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης ανέφερε πως «μαθαίνεις να πορεύεσαι στην ερημιά με χάρη».

Κωνσταντίνος Τζούμας

Η πρωτοβουλία του ΙΣΝ, ΔΙΑΛΟΓΟΙ, που ενθαρρύνει την ανταλλαγή ιδεών με σκοπό την προώθηση και προάσπιση του δημόσιου λόγου, έχουν πλέον ενταχθεί στον πυλώνα δράσης “Inside the Box” του iMEdD, με στόχο τον εμπλουτισμό τους μέσα από τη δημοσιογραφική ταυτότητα του Οργανισμού. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ ανανέωσαν το διαδικτυακό τους ραντεβού για το τέλος Σεπτεμβρίου στο dialogues.snf.org Παρακολουθήστε το webcast των ΔΙΑΛΟΓΩΝ με θέμα «ΔΙΑΛΟΓΟΙ στο θέρος»εδώ:
https://dialogues.snf.org/el/ekdiloseis/dialogoistotheros/
Ακολουθήστε τη μηνιαία σειρά εκδηλώσεων «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» μέσα από τα social media: www.facebook.com/SNFDialogues
www.instagram.com/snfdialogues/#SNFDialogues #FreedomOfSpeech
Λίγα λόγια για τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ
Μέσα από τη μηνιαία σειρά εκδηλώσεων ΔΙΑΛΟΓΟΙ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιδιώκει να παρουσιάζει ανθρώπους που με το έργο, τη δράση, τον λόγο τους εμπνέουν, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό χώρο, ενδεχομένως και χώρα, ο καθένας. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ φωτίζουν πτυχές των κύριων θεματικών στις οποίες δραστηριοποιείται το ΙΣΝ: Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός και Κοινωνική Πρόνοια. Μέσω των δωρεάν και ανοιχτών για το κοινό εκδηλώσεων, το ΙΣΝ ευελπιστεί να ενθαρρύνει συζητήσεις γύρω από καίρια ζητήματα, να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών, να παρουσιάσει ανθρώπους που εμπνέουν ένα νέο τρόπο σκέψης και να χτίσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ προσώπων και ομάδων, σε όλο τον κόσμο. Οι εκδηλώσεις παρουσιάζονται με μια ευέλικτη, ακόμη και διαφορετική κάθε φορά μορφή, βάσει της εκάστοτε θεματικής και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πάνελ, συζητήσεις και παρουσιάσεις. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ είναι ελεύθεροι για το κοινό και η συμμετοχή εξασφαλίζεται με ηλεκτρονική εγγραφή και με σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τον ιστότοπο του ΙΣΝ, στο www.SNF.org/live και το οπτικοακουστικό και ηχητικό αρχείο είναι, στη συνέχεια, διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΙΣΝ. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ, έχουν ενταχθεί στον πυλώνα “Inside the Box” του iMEdD, με στόχο τον εμπλουτισμό τους μέσα από τη δημοσιογραφική ταυτότητα του Οργανισμού. Ο πυλώνας “Inside the Box” έχει αποστολή την διάχυση ιδεών, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών αλλά και την στρατηγική καθοδήγηση και υλοποίηση έργων που αφορούν στις δράσεις του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι απόψεις των συμμετεχόντωνστις εκδηλώσεις ΔΙΑΛΟΓΟΙ εκφέρονται ελεύθερα, χωρίς πρότερη παρέμβαση ή υπόδειξη, εκφράζοντας την προσωπική γνώμη των συνομιλητών, κάθε φορά, αλλά όχι απαραίτητα τις θέσεις και τις απόψεις είτε του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είτε του iMEdD. Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η ΆνναΚύνθια Μπουσδούκου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture