Σεπτέμβριος στο Μουσείο Μπενάκη: Αλέξης Ακριθάκης, «Tσίκι-Tσίκι»

Η έκθεση Τσίκι-Τσίκι οργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη οργανωμένη παρουσίαση της ομότιτλης σειράς έργων του καλλιτέχνη αφιερωμένη αποκλειστικά σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες τεχνικές του, το «τσίκι-τσίκι», όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής στα μέσα του ’60. Τα έργα της σειράς «Τσίκι-Τσίκι» φιλοτεχνήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70.  Παρουσιάζονται ακόμα έργα του Ακριθάκη που θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας για τη δημιουργία, την εξέλιξη και τη διαφοροποίηση της χαρακτηριστικής τεχνοτροπίας από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της εικαστικής πορείας του καλλιτέχνη.

Ο Αλέξης Ακριθάκης (1939-1994)Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 .Έζησε στο Παρίσι μεταξύ 1957 και 1961, ενώ από το 1968 ως το 1970 παρέμεινε στο Βερολίνο με υποτροφία του γερμανικού κράτους (DAAD). Στη συνέχεια μοίρασε το χρόνο του μεταξύ Αθηνών και Ευρώπης. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Τορίνο, Γενεύη), ενώ συμμετείχε σε σημαντικές ομαδικές παρουσιάσεις στην Ευρώπη. Ο Ακριθάκης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, τη σκηνογραφία και το design. Πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1994, από ανακοπή καρδιάς και ετάφη στο κοιμητήριο του Παλαιού Ηρακλείου Αθηνών. Το 2003 η Νέα Πινακοθήκη του Βερολίνου (Neue Nationalgalerie) πραγματοποίησε μεγάλη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη.[2]

Επιμέλεια έκθεσης «Τσίκι-Τσίκι»:Χλόη Geitmann-Ακριθάκη, Αλέξιος Παπαζαχαρίας  Εγκαίνια: 24 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου – 17 Νοεμβρίου 2019 Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού Εισιτήρια: € 7, € 5

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture