Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα: Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα

Ο Δημήτρης Τσίτουρας αποτελεί μια πολυσχιδή προσωπικότητα έτσι μεταξύ άλλων είναι δημιουργός της Tsitouras Collection, γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης αλλά και διάσημος για την αγάπη του για τη Σαντορίνη, όπου διατηρεί ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία. Ηταν λοιπόν φυσικό και επόμενο η έκθεση που διοργάνωσε στο Μουσείο Μπενάκη με έργα από τη συλλογή του αποτελέσει πόλο έλξης για το φιλότεχνο κοινό

Ειρήνη Νταϊφά, Δημήτρης Τσίτουρας, Φωτεινή Λιβανού

Στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς 138 φιλοξενήθηκε η έκθεση «Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του εικοστού αιώνα» με έργα της συλλογής Δημήτρη Τσίτουρα.

Δημήτρης Τσίτουρας, Μάρθα Φέσσα

Σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, Δημήτρη Τσίτουρα, να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, με έμφαση στους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα.

Χρυσή, Αγγέλα, Δημήτρης και Ελένη Τσίτουρα

Ο ιδρυτής των Αρχείων Θηραϊκών Μελετών, Δημήτρης Τσίτουρας από το 1984 και έπειτα άρχισε, στην κυριολεξία, ένα κυνηγητό, καθώς προσπαθούσε  με επιμονή και υπομονή να εμπλουτίσει τη συλλογή του. Μέχρι και σήμερα, η συλλογή αριθμεί 185 έργα τέχνης.

Στέλλα Καπεζάνου, Αλέξανδρος Κασανδρινός, Στέλιος Κουδουνάρης, Ελπίδα Βασιλειάδου

Μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών ταξίδεψε τον επισκέπτη της έκθεσης τόσο στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης, αλλά και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική. Καλλιτέχνες, προσωπικοί φίλοι του Δημήτρη Τσίτουρα, έχουν καταφέρει με τη δική τους οπτική να απεικονίσουν το νησί του ηφαιστείου τόσο διαφορετικά, αλλά και παράλληλα αρμονικά.

Βαγγέλης και Φούλη Χρόνη

Ο σχεδιασμός της έκθεσης οφείλεται στον Σταμάτη Ζάννο. Ο επισκέπτης, είχε την ευκαιρία να βρεθεί από το Παλιό Λιμάνι και τα στενά σοκάκια των Φηρών, στην Οία, το Ακρωτήρι και το Αμμούδι, τοπία των οποίων το φως και τα χρώματα μάγεψαν και συνεχίζουν να γοητεύουν περιηγητές και καλλιτέχνες.

Κώστας Σπυριούνης

Ζωγράφοι όπως ο  Δήμος Μπραέσσας, ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπυ Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπήθηκαν στην έκθεση.

Ειρήνη Νταϊφά, Δημήτρης Τσίτουρας, Φωτεινή Λιβανού

Η έκθεση θα συνοδεύτηκε από ένα συλλεκτικό λεύκωμα, όπου ο αναγνώστης είχε τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε όλη τη συλλογή των έργων, να διαβάσει την ιστορία της δημιουργίας της, αλλά και να γίνει μάρτυρας  προσωπικών ιστοριών, τόσο του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, αλλά και πολλών διάσημων καλλιτεχνών.

Γιώργος Γεωργούδης, Χρυσή Τσίτουρα, Μαρία και Αλέξανδρος Κακλαμάνης

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture