Ένα ξεχωριστό ταξίδι στην Αρκτική μέσα από τον φακό του Φωκίωνα Ζησιάδη

Πόλο έλξης για το φιλότεχνο κοινό της πόλης αποτέλεσαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Παγετώνες. Από τη Γένεση στην Εξαΰλωση» του Φωκίωνα Ζησιάδη, η οποία μας ταξιδεύει στη Γροιλανδία και στο εντυπωσιακό τοπίο της Αρκτικής.

Από αριστερά, Λεωνίδας, Ελεάνα, Μάτα και Φωκίων Ζησιάδης
Γέμισε το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138 από επώνυμους και ανώνυμους λάτρεις τις τέχνης οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στην έκθεση φωτογραφίας του Φωκίωνα Ζησιάδη «Παγετώνες. Από τη Γένεση στην Εξαΰλωση», η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου 2019.

Ο Φωκίων Ζησιάδης ξεναγεί στην έκθεση των Κώστα Καραμανλή

Πρόκειται για ένα ταξίδι στη Γροιλανδία, μια πρόσκληση στο απόκοσμο τοπίο της Αρκτικής και το μεγαλείο των σε αέναη πλεύση παγόβουνων. Η ιδέα για αυτό το ταξίδι γεννήθηκε στην Ισλανδία, απόρροια της έντονης έλξης που του ασκεί η Αρκτική και τον έχει ήδη οδηγήσει στην έκδοση του photo art book «Island» με φωτογραφίες του από το ομώνυμο ταξίδι (κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο teNeues).

Μαρία Μπαρμπαλιά, Βάνα Δελούδη

Ο Φωκίων Ζησιάδης εξερευνά τη Γροιλανδία από το 2016. Την έχει επισκεφτεί μέχρι τώρα τέσσερις φορές, σε διαφορετικές εποχές (Αύγουστο, Μάρτιο, Απρίλιο, Ιούνιο), με σκληρές θερμοκρασίες, σε κάποιες περιπτώσεις κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου.

Μάτα Ζησιάδη, Βάνα Λαβίδα

Έχει διασχίσει απομακρυσμένες τοποθεσίες με τη βοήθεια ντόπιων inuit κυνηγών, μαζί με τον Landmark Dui, τον πιστό και έμπειρο Ισλανδό οδηγό του, που τον συνοδεύει σε κάθε του Αρκτική περιπέτεια. Η προσέγγιση αυτών των περιοχών γίνεται άλλοτε επίγεια με snowmobiles, και έλκηθρα που σέρνουν σκύλοι άλλοτε εναέρια με ελικόπτερα και δια θαλάσσης με ευέλικτα σκάφη.

Αντώνης Παρασκευάς, Έλλη Στάη

Η αντοχή και πειθαρχία του φωτογράφου στις ακραίες συνθήκες, είναι απαραίτητη για να πετύχει το στόχο του: την απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος, ενός τοπίου που φαντάζει εξώκοσμο, επιβεβαιώνοντας την ασημαντότητα του ανθρώπου μπροστά στο ανυπέρβλητο μεγαλείο της Φύσης.

Γιώργος Ντάβλας, Μάτα Ζησιάδη, Ζέττα Αντσακλή, Νικόλαος

Τα παγόβουνα, το αντικείμενο των φωτογραφιών του Φωκίωνα Ζησιάδη που εκτίθενται αποτελούν το τελετουργικό αρχέτυπο μίας συνεχούς μεταμόρφωσης, καθώς δημιουργήθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου που προηγήθηκε της σύγχρονης ιστορίας κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια (σε μερικές περιπτώσεις περισσότερα από 400.000 χρόνια). Αυτά τα εκπληκτικά, διαρκώς μεταβαλλόμενα φυσικά γλυπτά, κινούνται εδώ και αιώνες στα παγωμένα νερά.

Άντζελα και Χριστίνα Πλακόπητα

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Σταύρος Καβαλλάρης, «το μυστηριώδες, συχνά μοναχικό, ταξίδι τους στα παγωμένα νερά αναδεικνύει τη διττή τους φύση- πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποθεώνοντας όχι μόνο τη χαρισματική δυναμική ενός pendre l’ eau, αλλά και τη σπουδαιότητα του ρόλου τους σε ότι αφορά το κλίμα.

Μίκι Μπρούνι, Άντζελα Ισμαήλου

Με αυτήν τη διττή ιδιότητα, το νερό αποτελεί τη γενεσιουργό δύναμη των παγόβουνων με τρόπο προφανή και, συνάμα, απόκρυφο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 90% της μάζας τους βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ένα συμπαγές κάτω μέρος διαμορφώνεται, σε συνεχή αντίδραση με τη στασιμότητα, ενώ η απόληξη τους διχοτομείται ανάμεσα σε μία κρυσταλλική ευθραυστότητα και την επιβλητικότητα μίας μαρμάρινης κατασκευής.

Γιώργος και Άννα Κούμπα

Αυτό ακριβώς απαθανατίζει στο φακό, με την ιδιαίτερη ματιά του, ο Φωκίων Ζησιάδης, αποκαλύπτοντας, μέσα από το σκηνικό του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, την άρρηκτη δομή των παγόβουνων. Οι φωτογραφίες του προσθέτουν στην μαγεία ενός τοπίου που κυριαρχείται από την αέναη περιπλάνηση τους, καθώς και την, απόλυτα πιστή στην αρχή του Αρχιμήδη, πλευστότητα τους».

Δέσποινα Πορτοκάλη, Βίκυ Χατζηβασιλείου

Η παρουσίαση των φωτογραφιών πλαισιώνεται από ήχους της Αρκτικής, που επιμελείται ο Θανάσης Ζλατάνος του Studio Lollipop. Οι εκτυπώσεις της έκθεσης έγιναν στο εργαστήριο αρχειακών εκτυπώσεων της Colour Consulting Group, των Αδελφών Γράνη στη Θεσσαλονίκη, με τη τεχνική OptiPlex και οι εσωτερικές και εξωτερικές σημάνσεις μεγάλης κλίμακας της έκθεσης στην εταιρεία Whale Graphics της Άντζελας Αθανασίου.

Ελεάνα και Λεωνίδας Ζησιάδης, Ελένη Βασιλάκη

Επιμελητής έκθεσης: Σταύρος Καβαλλάρης Υπό την Αιγίδα: Embassy of Denmark, Athens Διάρκεια έκθεσης: 17 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου 2019 Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες του Φωκίωνα Ζησιάδη www.fokionzissiadis.com και του Μουσείου Μπενάκη www.benaki.org

Αλέξανδρος Δόβας Χριστίνα Παπαθανασίου

Ειρήνη Ντέρου, Έλενα Ντάβλα

Τέντυ Γερουλάνου, Τάκης Μαυρωτάς, Σάντυ Μπήτρου

Στέλλα Βουλγαράκη, Αλέξανδρος Κασανδρινός, Σόνια Αργύρογλου

Ιωάννα Στραγάλη, Μπίλης Στραγάλης, Τάνια Παπακωνσταντίνου

Πάνος Βογιατζής

Θανάσης Χριστόπουλος, Παναγιώτα Βιτετζάκη

έσποινα Γερουλάνου, Σταύρος Καβαλάρης (επιμελητής της έκθεσης)

Άποψη από την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138

Άποψη από την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138

Φωτό: Papadakispress

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture