Πολύτιμα έργα ζωγραφικής από το Μουσείο Ρόδου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Έπειτα από την παρουσίαση των κορυφαίων συλλογών του Ευάγγελου Αβέρωφ από το Μέτσοβο, του Γιώργου Ι. Κατσίγρα από τη Λάρισα και των Αλίκης και Νέστορα Τέλλογλου από τη Θεσσαλονίκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη έρχεται να μας παρουσιάσει άλλη μια εξίσου λαμπρή συλλογή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Ο Βασίλης Θεοχαράκης, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς

Μια εξαιρετική έκθεση φιλοξενείται μέχρι τις 12 Μαΐου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη με τίτλο: «Πολύτιμα έργα ζωγραφικής από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου» και περιλαμβάνει 90 και πλέον σημαντικά έργα ελληνικής ζωγραφικής, κυρίως του 20ου αιώνα.

Ντένη Θεοχαράκη, Φώτης Χατζηδιάκος

Έπειτα από την παρουσίαση των κορυφαίων συλλογών του Ευάγγελου Αβέρωφ από το Μέτσοβο, του Γιώργου Ι. Κατσίγρα από τη Λάρισα και των Αλίκης και Νέστορα Τέλλογλου από τη Θεσσαλονίκη (μέσω των ομώνυμων πινακοθηκών και μουσείων), το Ίδρυμα Θεοχαράκη έρχεται να μας παρουσιάσει άλλη μια εξίσου λαμπρή συλλογή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Η Μαρίνα Θεοχαράκη με την εγγονή της, Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη

Αντιπροσωπευτικοί πίνακες σπουδαίων καλλιτεχνών, περίπου από το 1863 έως και σήμερα, όπως των Θεόφιλου, Μαλέα, Παρθένη, Λύτρα, Τσαρούχη, Εγγονόπουλου, Μόραλη, Σικελιώτη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Βασιλείου, Παπαλουκά, Μπουζιάνη, Σπυρόπουλου, Ακριθάκη και πολλών άλλων ακόμα σημαντικών ζωγράφων φιλοξενούνται στους τρεις εκθεσιακούς ορόφους του Ιδρύματος.

Ευάγγελος και Φούλη Χρόνη

Το «παρών» στη βραδιά των εγκαινίων έδωσαν σημαντικά ονόματα από  τους χώρους της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της τέχνης, του πνεύματος και της δημοσιογραφίας.

Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη, Μαρίνα Θεοχαράκη, Αλίνα και Γιώργος Μινέττας

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμούς του προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασίλη Θεοχαράκη, του δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου, του προέδρου του Μουσείου Ρόδου, Δρ. Νικολάου Φρόνα, του διευθυντή Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη και επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Σπύρος Πολλάλης

Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την μοναδική αξία αυτής της συλλογής και τις τεράστιας προσφοράς της στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της ελληνικής ζωγραφικής του 20ου αιώνα. Δημήτρης

Η ζωγράφος Μαρία Φιλοπούλου

Την έκθεση συνοδεύει πολυτελές πολυσέλιδο λεύκωμα, έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, με τίτλο Χ. Καμπουρίδης και Γ. Λεβούνης. Νεοελληνική τέχνης 20ος αιώνας. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική. Οι πολύτιμες συλλογές της Πινακοθήκης Ρόδου.

Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, η Ντένη Θεοχαράκη, ο πατέρας της και πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλης Θεοχαράκης, ο πρόεδρος του Μουσείου Ρόδου, Δρ. Νικόλαος Φρόνας, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο Ελευθέριος Χατζηϊωάννου και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός.

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς Διάρκεια έκθεσης: 11 Φεβρουαρίου – 12 Μαΐου 2019 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 και Πέμπτη: 10:00-20:00.

Τζένη Μήτση, Ειρήνη Νταϊφά, Πόλυ Γιώτη, Καίτη Φιλιππίδη

Σοφία Πορταλάκη, Τάκης Μαυρωτάς, Ελένη Σαμαράκη

Νίκος Κοτσυφός, Τέντυ Γερουλάνου

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture