Έκθεση φωτογραφίας «Αντιστάσεις και Αποκλεισμοί» στην γκαλερί Citronne

Στον νοσταλγικό Πόρο η γκαλερί Citronne συνεχίζει τη φετινή θερινή της περίοδο με τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη «Αντιστάσεις και Αποκλεισμοί», σε επιμέλεια του γνωστού φωτογράφου και δασκάλου Πλάτωνος Ριβέλλη.

Η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη ιδιοκτήτρια της γκαλερί Citronne και ιστορικός τέχνης, ο Πλάτων Ριβέλλης επιμελητή της έκθεσης και η φωτογράφος Μαίρη Χριστοφίδη.

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 110 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες, εντάσσεται στη φετινή θεματική ενότητα της γκαλερί Citronne «Ίχνη στον Χρόνο» και θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου. Η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, ιδιοκτήτρια της γκαλερί Citronne και ιστορικός τέχνης αναφέρει:

Η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη ιδιοκτήτρια της γκαλερί Citronne και ιστορικός τέχνης, η φωτογράφος Μαίρη Χριστοφίδη και ο Σπύρος Λάζαρης.

«Η Μαίρη Χριστοφίδη είναι μία φωτογράφος με οξεία οπτική αντίληψη και ένα διεισδυτικό βλέμμα. Στο έργο της συγκλίνουν το ντοκιμαντέρ και η αισθητική -ό,τι, δηλαδή διακρίνει την καλλιτεχνική φωτογραφία από τα ερασιτεχνικά φωτογραφικά στιγμιότυπα, τα “snapshots”.

Τάκης Χριστοφίδης, Τάκης Μαυρωτάς.

Η  θεματική της και οι επιλογές της είναι καθαρά βιωματικές: είτε πρόκειται για εντυπώσεις και στιγμιότυπα από τα πολλά της ταξίδια ανά τον κόσμο, είτε για πρόσωπα από το περιβάλλον της, είτε για τόπους και τοπία οικεία και γνώριμα. Μακρινοί προορισμοί όπως η Κορέα, η Παταγονία, η Κούβα, η Νέα Υόρκη, η Φλωρεντία, η Κωνσταντινούπολη αλλά και πάτρια εδάφη όπως ο Πόρος, η Σύρος, η Σίφνος, τα Ζαγοροχώρια… συνθέτουν ένα βαθύ φόντο μνήμης, μια “αναμέτρηση” με τον χώρο.

Αϊνόλα και Κατερίνα Τερζοπούλου.

Το φωτογραφικό της ημερολόγιο διασπάται σε ενότητες όπως τοπία, πορτραίτα, αρχιτεκτονικά ευρήματα ή θραύσματα, καθημερινές σκηνές. Οι φωτογραφίες, μαυρόασπρες ή έγχρωμες, αποτυπώνουν το θέμα με την ίδια ένταση, το ίδιο πάθος».

Ντόρα Καλλιτσάντση, Σπύρος Πολλάλης.

Από την πλευρά της η φωτογράφος Μαίρη Χριστοφίδη μιλώντας στο «Magda’s Magazine» δηλώνει: «Πάντα μου άρεσε η φωτογραφία. Το 1997 αποφάσισα να πάρω μαθήματα και έτσι κατέληξα στον Πλάτωνα Ριβέλλη, τον δάσκαλό μου. Όσο πιο πολύ ασχολούμουν τόσο περισσότερο με κέρδιζε ο φακός. Η κατάληξη είναι πως σήμερα όπου και να πάω κουβαλώ πάντα μαζί μου μια φωτογραφική μηχανή… Είναι ένα πάθος που μου χαρίζει αφάνταστη χαρά.

Τζίνι Κουντούρη.

Ο τίτλος “Αντιστάσεις και Αποκλεισμοί” δόθηκε από τον Πλάτωνα Ριβέλλη, ο οποίος είναι ο επιμελητής της έκθεσης. Έχει να κάνει με το σκεπτικό πως φωτογραφίζοντας πχ ένα τοπίο ή έναν χώρο αναδεικνύουμε μέσω της φωτογραφίας εκείνα τα στοιχεία που μας τραβούν περισσότερο το ενδιαφέρον και έτσι αποκλείουμε ή αν θέλετε “αντιστεκόμαστε” στα υπόλοιπα στοιχεία.

Ελένη Χριστοφίδη, Κανέλλα Παπαδαντωνάκου.

 

Η επιλογή του Πόρου για να φιλοξενηθεί η έκθεσή μου δεν έγινε τυχαία. Η Τατιάνα Σπινάρη βλέποντας της φωτογραφίες μου θεώρησε πως ταιριάζουν απόλυτα με τη φετινή θεματική της γκαλερί της ‘Ίχνη στον Χρόνο’. Έπειτα ο Πόρος είναι ένα νησί που γνωρίζω καλά από τα φοιτητικά μου χρόνια και στο μυαλό μου τον παρομοιάζω με τον Βόσπορο… Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έκθεσή μου παρουσιάζεται καλοκαίρι σε έναν τόσο ευλογημένο τόπο και μια τόσο όμορφη γκαλερί».

Η Μαίρη Χριστοφίδη γεννήθηκε στην Κύπρο, σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο management. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1997 και από τότε είναι μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές. Η πρώτη της δουλειά κυκλοφόρησε με τίτλο «Στιγμές» από τις Μικρές Σειρές του Φωτογραφικού Κύκλου. Φωτογραφίες της έχουν δημοσιευθεί σε αρκετά περιοδικά και βιβλία, ενώ το 2017 εκδόθηκε το βιβλίο της με τον τίτλο «Συγχορδίες».

Σπύρος Λάζαρης, Γιάννης Βασιλείου Παύλος Μπούμπουλης.

Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Πόλυ Ζαμπούνη

Τάκης Χριστοφίδης, Τάκης Μαυρωτάς, Γιώργος Κυπρής, Παναγιώτης Δριτσάκος.

Ζαν-Ζακ και Μαρία Κλάους.

Γιώργος και Αντωνέλλα Κυπρή.

Λευτέρης Λαζάρου, Ευαγγελία Κανάκη.

Ο Βασίλης Νομικός με την κόρη του Ναυσικά.

Άποψη από τα εγκαίνια της έκθεσης.

Άποψη από την γκαλερί Citronne, η οποία στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αρχοντικό του Πόρου, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης.

Φωτό: Studio Panouli

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture