«Further»… than feather, όταν ένα φτερό γίνεται πηγή έμπνευσης

Άραγε πόσο ένα φτερό μπορεί να μας ταξιδέψει πιο πέρα και να μας βοηθήσει να δούμε πέρα από το προφανές; Η έκθεση φωτογραφίας της Ξένιας Γκούμα-Λεκανίδη, η οποία έφερε τον τίτλο «Further» («Πιο πέρα») και φιλοξενήθηκε στην Image Gallery μας έδωσε την απάντηση και μας βοήθησε να νιώσουμε την αίσθηση της ελευθερίας...

Δεξιά η φωτογράφος Ξένια Γκούμα-Λεκανίδη με την κόρη της Μαρύλλη Λεκανίδη μπροστά από μια εντυπωσιακή φωτογραφική της σύνθεση

Πόσο η διακριτικότητα, η αγνότητα, η γνώση, καθώς και η ελευθερία που συμβολίζει ένα φτερό μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη; Πόσο ένα φτερό μπορεί να μας ταξιδέψει πιο πέρα και να μας βοηθήσει να δούμε πέρα από το προφανές;

Ανούσκα Ραφαήλ, Αριστείδης Πίττας, Χάλα Χούρι

Την απάντηση στα παραπάνω μας την έδωσε η έκθεση φωτογραφίας της Ξένιας Γκούμα-Λεκανίδη, η οποία έφερε τον τίτλο «Further» («Πιο πέρα») και φιλοξενήθηκε στην Image Gallery. Πρόκειται για 43 εντυπωσιακές φωτογραφικές συνθέσεις και δύο γλυπτά, όλα τυπωμένα σε πλεξιγκλάς, που μαγνήτισαν το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού.

Ιωάννα Τσικοπούλου, Ρόζμαρι Χατζηιωάννου

Η φωτογράφος στη συγκεκριμένη έκθεση άντλησε την έμπνευσή της από μία μεγάλη ποικιλία φτερών, τα οποία αφού τα φωτογράφισε στη συνέχεια με ειδική επεξεργασία και τεχνική τα επανέλαβε, τους έδωσε σχήμα και χρώμα… και τέλος τα απεικόνισε πάνω σε πλεξιγκλάς δημιουργώντας 45 μοναδικά έργα τέχνης.

Ζελιάνα Φράγκου, Χρυσούλα Κέρος

Η Ξένια Γκούμα-Λεκανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε παιδαγωγικά στο Λονδίνο. Η αγάπη της για τη φωτογραφία την οδήγησε στην έκδοση του φωτογραφικού της λευκώματος «Ινδία, χρώματα ζωής», το οποίο παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2007, πραγματοποιώντας την πρώτη της ατομική έκθεση.

Από αριστερά, Αλίνα Πολέμη, Αγγελική Βλαχάκη, Μαριάννα Ψάλτη, Μαρία Χατζηιωάννου, Νινέτα Πατέρα, Ιωάννα Κοροπούλη

Ένα ταξίδι στη Νότια Αφρική αποτέλεσε το έναυσμα για τη μετέπειτα συμμετοχή της σε μια ομαδική έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Ακολούθησε μια σειρά ομαδικών και ατομικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η τελευταία της δουλειά παρουσιάστηκε στο Μονακό το 2016 με θέμα «Sails and Sea» («Πανιά και Θάλασσα»), όπου χρησιμοποιώντας την εφαρμογή πολλαπλών επιπέδων δημιούργησε ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα.

Η φωτογράφος Ξένια Γκούμα-Λεκανίδη φωτογραφίζεται με φόντο τα έργα της

Η κ. Γκούμα-Λεκανίδη δήλωσε για τη συγκεκριμένη έκθεση: «Η τέχνη για μένα αποτελεί κυρίως έμπνευση. Είναι να μπορείς να δεις further. . . δηλαδή πέρα από το προφανές. Να επιλέξεις ένα στοιχείο και μέσω της φωτογραφίας να αποκαλύψεις την κρυμμένη πλευρά του, αυτήν που οι περισσότεροι προσπερνούν αδιάφορα, παρασυρόμενοι ίσως από τους έντονους ρυθμούς που επιβάλλει η καθημερινότητα.

Βαγγέλης και Ρούλη Τσουκαλά

Το στοιχείο που με συγκίνησε ήταν ένα φτερό. Αξίζει να αναφερθεί πως ταξιδεύοντας στον χρόνο το φτερό έχει αποτελέσει για πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους πολιτισμούς σύμβολο της αγνότητας, της γνώσης, του πνεύματος, κυρίως όμως της ελευθερίας. Μέσω της φωτογραφίας προσπαθώ να απεικονίσω τους συγκεκριμένους συμβολισμούς.

Ζέττα Αντσακλή, Αριστείδης Πίττας, Μάιρα Τσαβλίρη

Ως βασικό εργαλείο χρησιμοποιώ το ζουμ του φακού με σκοπό να αναδείξω την ομορφιά που κρύβεται στη λεπτομέρεια και ως τεχνική επιλέγω το μοτίβο. Παίζοντας με την επανάληψη του στοιχείου, τα σχήματα, τα χρώματα και το φως, θέλησα να δώσω στην εικόνα ρυθμό και ένταση, καθώς και να προβάλλω την αίσθηση ότι η επαναληψιμότητα δεν εξαντλείται στα όρια της φωτογραφίας, αλλά συνεχίζεται και εκτός του πλαισίου της δημιουργώντας μια αίσθηση ελευθερίας . . . ό,τι ακριβώς συμβολίζει ένα φτερό».

Σπύρος και Αλεξία Διβάνη

Ιωάννα Τσικοπούλου, Νάντια Θεοχαράκη

Ρούλα και Βαγγέλης Τσουκαλάς, Ανούσκα και Γιώργος Ραφαήλ

Ανδρέας Μεταξάς, Μαριάννα Σταφυλοπάτη, Γιάννη Πλουμής, Έρρικα Πλουμή-Μεταξά

Έτα και Αλέξανδρος Σαμαράς

Ευγενία Χανδρή, Ειρήνη Νταϊφά

Από αριστερά, Ελένη Αγιοστρατίτη,Τζούλια Λεκανίδη, Ελένη Καρέλα-Γιόκαρη, Μαριάννα Αγιοστρατίτη

Αλέξανδρος Ζέης, Τίνα Μαυρίκη-Ζέη

Μαλβίνα και Γιάννης Σαραντίτης

Νατάσα Λω, Ρίκα Πορφυράτου

Η Ξένια Γκούμα-Λεκανίδη φωτογραφίζεται με φόντο τα έργα της

Άποψη από τη βραδιά των εγκαινίων στην Image Gallery

 

Φωτό: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture