«Αναδρομή ΙΙ – Απόστολος Γιαγιάννος»: Μια ξεχωριστή έκθεση εγκαινιάστηκε στη Μύκονο

Στον εκθεσιακό χώρο «ΠΑΝΟΡΑΜΥΚ» στον Πάνορμο Μυκόνου φιλοξενήθηκε η εντυπωσιακή έκθεση «Αναδρομή ΙΙ - Απόστολος Γιαγιάννος». Πρόκειται για έναν πολυπράγμων καλλιτέχνη (ζωγράφος, μελετητής και λογοτέχνης), ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την καλλιτεχνική δοημιουργία,έχει δημιουργήσει έναν ξεχωριστό διάλογο με το κοινό.

Σε μια περίοδο που οι ακυρώσεις πολιτιστικών γεγονότων διαδέχονται η μία την άλλη η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία βέβαια διοργανώθηκε τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, αποτελεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Έτσι λοιπόν, στη Μύκονο, το κοσμοπολίτικο αιγαιοπελαγίτικο νησί μας και στον πανέμορφο χώρο τέχνης ΠΑΝΟΡΑΜΥΚ (PANORAMYK) στον Πάνορμο φιλοξενήθηκε, τέλη Σεπτεμβρίου, η έκθεση «Αναδρομή ΙΙ – Απόστολος Γιαγιάννος».

Ο Απόστολος Γιαγιάνος είναι ένας  πολυτάλαντος και πολυπράγμων καλλιτέχνη, ο οποίος έχει ασχοληθεί με διάφορες μορφές τέχνης και τομείς στον χώρο του πνεύματος.

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας το 1945. Το 1960 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Α.Τ.Ι. με δασκάλους τους: Α. Τάσσο, Η. Δεκουλάκο, Δ. Μυταρά (1965 – 1967).

Από το 1971 ως το 1973 σπούδασε στο εργαστήριο ζωγραφικής του Ηλία Δεκουλάκου. Το 1968 ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Τεχνών «Μορφή».

Από το 1974 εγκατέλειψε τις Εφαρμοσμένες Τέχνες και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική. Η θεματογραφία του περιλαμβάνει τοπία και νεκρές φύσεις, τις οποίες μεταφέρει σε ένα αφηρημένο ιδίωμα. Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει τη γη και τον ουρανό παραπέμπει σε επιρροές από την ολλανδική τοπιογραφία. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 80 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές, θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Κύπρο, Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ισλανδία, Βουλγαρία. Έχει εικονογραφήσει βιβλία Ελλήνων συγγραφέων. Δημοσίευσε λογοτεχνικά κείμενα σε διάφορα περιοδικά.

Ασχολήθηκε με τη λαογραφία και τα εικαστικά του θεάτρου σκιών («Ο Κόσμος του Καραγκιόζη – Φιγούρες», «Ο Κόσμος του Καραγκιόζη – Σκηνικά», εκδόσεις Ερμής, 1975 – 1976).

Τo 2003 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Γκουντ Μπάι Φορέβερ» (εκδόσεις Κάκτος). Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, στο Μουσείο Αιγαίου, στο Μουσείο Bορρέ, στο Mουσείο Φρυσίρα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην Τράπεζα ETEBA, σε Πρεσβείες της Ελλάδος στην Ευρώπη, σε δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά μουσεία, σε ιδιωτικές συλλογές στους καταλόγους των οίκων Sotheby’s και Christie’s. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture