Απονομή βραβείων πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Πραγματοποιήθηκε μια σεμνή τελετή στο δημαρχείο Ερμιόνης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Προκόπης Παυλόπουλος, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Σίσσυ Παυλοπούλου, Δημήτριος Σφυρής, Τέρενς Κουίκ

Στο δημαρχείο της Ερμιόνης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, απονεμήθηκαν τα πρώτα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Νικόλαος Σταμπολίδης, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιάννης Σπετσιώτης

Ο Δήμος Ερμιονίδας, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, τόσο στον  πολιτισμό όσο και στον άνθρωπο, αποφάσισε να θεσπίσει από φέτος τον ετήσιο αυτό θεσμό, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και με τον οποίο θα τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.

Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2018 απονεμήθηκαν στον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διακεκριμένο διεθνώς αρχαιολόγο, Νικόλαο Σταμπολίδη, για την συμβολή του στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» για τη συμβολή του στην ανάδειξη των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης. Την απονομή των βραβείων πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία και στόχο την προάσπιση του πολιτισμού μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε ακόμα εκτενώς για το έργο και την προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στη χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη για αποκατάσταση του Λυρείου Ιδρύματος μετά την καταστροφή του από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτριος Σφυρής από την πλευρά του μίλησε αναλυτικά για τον θεσμό των βραβείων και την προσωπικότητα της Μαριάννας Β Βαρδινογιάννη. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης Χρήστος Δάγκλης αναφέρθηκε στους λόγους θέσπισης των «Βραβείων Πολιτισμού» από τον Δήμο Ερμιονίδας.

Αποδεχόμενος το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ο Νίκος Σταμπολίδης έκανε λόγο για μία μεγάλη τιμή, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, χρησιμοποιώντας μία φράση του Άγγλου ποιητή Philip Sydney, «είναι μεγάλη ευτυχία να σε επαινούν οι παινεμένοι». Ο κ. Σταμπολίδης μίλησε εκτενώς για την έννοια του πολιτισμού, τονίζοντας ότι επίκεντρο του πολιτισμού είναι πάντοτε ο άνθρωπος.

Το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» παρέλαβε ο πρόεδρός του, Γιάννης Σπετσιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Νιώθουμε περήφανοι που παραλαμβάνουμε από τα χέρια σας τη σπουδαία διάκριση, η οποία φέρει το όνομα της συμπολίτισσάς μας κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO». Εμφανώς συγκινημένη για την μεγάλη τιμή που της επεφύλαξαν οι συντοπίτες της, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνεχάρη τους βραβευθέντες και έκανε εκτενή αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς που την συνδέουν με την ιδιαίτερη πατρίδα της, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τραγωδία που συντελέστηκε στην Ανατολική Αττική και τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τον Louis Giscard D’Estaing και την οικογένεια του.

Θέλοντας να τιμήσει την γενέτειρα της, και με αφορμή τα «Βραβεία Πολιτισμού», η κ. Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε ότι μέσω του ομώνυμου Ιδρύματος, από το 2019, θεσπίζονται δύο υποτροφίες, οι οποίες θα αφορούν αριστεύσαντες πτυχιούχους που κατάγονται από την Αργολίδα, για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Αρχαιολογίας και στον τομέα των Καλών Τεχνών. Παράλληλα, η κ. Βαρδινογιάννη εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου για την ιστορία της Ερμιόνης, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα και θα μπορούσε να στεγαστεί στον χώρο που τώρα φιλοξενεί το Δημαρχείο. Κατά την έναρξη της τελετής τηρήθηκε από όλους τους παραβρισκόμενους ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης φονικής πυρκαγιάς, ενώ πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη αναφορά στα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΡΙ ΣΑΝΤΑΛ, ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΙΜΟΥ

ΖΕΤΤΑ ΚΑΙ ΑΡΗΣ ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΑΓΑΝΗ, ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ

 

Οι βραβευθέντες, Νικόλαος Σταμπολίδης και Γιάννης Σπετσιώτης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Δήμαρχο Ερμιονίδας

ΑΣΠΑ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΒΕΛΙΝΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΑΓΑΝΗ

 

 

 

 

Βαρδής και Γιώργος Βαρδινογιάννης

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture