Μια μοναδική έκθεση: Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Για πρώτη φορά η σπουδαία συλλογή των Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου παρουσιάζεται στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας με μια ξεχωριστή έκθεση, η οποία περιλαμβάνει το πανόραμα της νεοελληνικής ζωγραφικής με έργα των Γύζη, Λύτρα, Παρθένη, Ροϊλού, Καραβία, Μαλέα,, Πανταζή,  Ιθακήσιου, Κόντογλου, Μπουζιάνη, Σπυρόπουλου,  Γουναρόπουλου, Διαμαντόπουλου, Μαυροΐδη, Μπότσογλου, Τσίγκου και Μυταρά.

Αριστερά: Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς ξεναγεί τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Δεξιά: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης ξεναγεί τον δήμαρχο της Καλαμάτα Αθανάσιο Βασιλόπουλο

Για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενεί την έκθεση «Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.», η οποία άνοιξε τις πύλες της την περασμένη Κυριακή.

Από αριστερά: Νίκος Παπαϊωάννου, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Αλεξάνδρα Βουτυρά, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Παντελής Δρούγας

Τριάντα τέσσερις πολύτιμοι πίνακες κορυφαίων ζωγράφων από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα, αριστουργηματικά έργα, δημιουργών που εκπροσωπούν όλες τις περιόδους της εξέλιξης της ελληνικής ζωγραφικής θα βρίσκονται στη διάθεση του φιλοθεάμονος κοινού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο Τάκης Μαυρωτάς με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα μπροστά από έργο του Δημήτρη Μυταρά. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Ζέρβας είναι ανιψιός του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου, οι οποίοι δώρισαν τη μοναδική συλλογή τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ο πυρήνας της συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος περιλαμβάνει έργα της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου, σημαντικών ανανεωτών της νεοελληνικής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα, μεγάλων εκπροσώπων της Γενιάς του ’30, καλλιτεχνών της αφαίρεσης και του σουρεαλισμού, έως εκείνων που ακολούθησαν νεωτεριστικά ρεύματα και τάσεις της σύγχρονης τέχνης.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Παπαϊωάννου

Στα εγκαίνια της έκθεσης, την επιμέλεια της οποίας έχει ο Τάκης Μαυρωτάς παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομου, ο Δημάρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης Νικόλας Γιατρομανωλάκης, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι Αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος και Άννα Καλογεροπούλου, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας, ο πρώην Δήμαρχος Γ.Κουτσούλης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. και πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Τάκης Μαυρωτάς, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος βράβευσε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης βράβευσε την Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. και καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά για το πολιτιστικό τους έργο.

Η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. και καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ξεναγεί τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Αλεξάνδρα Βουτυρά στην ομιλία τους τόνισαν την αξία και την άψογη παρουσίαση της συλλογής των Νέστωρα και Αλίκης Τέλλογλου και συνεχάρησαν τους υπευθύνους της έκθεσης Αθανάσιο Βασιλόπουλο, Παναγιώτη Λαμπρινίδη και Τάκη Μαυρωτά. Ακολούθησαν, λόγω της πανδημίας, ξεναγήσεις ολιγομελών ομάδων, στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Αριστερά: Μάγδα Λιβέρη, Στέλλα Κατσίχτη, Λίτσα Μελαχρoινού

Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς επισήμανε μεταξύ των άλλων «Η ζωγραφική ανά τους αιώνες αντιστρατεύεται την αλυγισιά, την απελπισία, την μοναξιά και την ασχήμια, φέρνοντας μας κοντά στην απόλυτη καθαρότητα και διαύγεια. Η έκθεση παρουσιάζει το πανόραμα της νεοελληνικής ζωγραφικής με πολύτιμα έργα των Γύζη, Λύτρα, Πανταζή, Παρθένη, Ροϊλού, Καραβία, Ιθακήσιου, Κόντογλου, Μπουζιάνη, Σπυρόπουλου, Διαμαντόπουλου, Γουναρόπουλου, Μαυροΐδη, Τσίγκου, Μυταρά, Μπότσογλου, Σακαγιάν και άλλων και αποκαλύπτει τη μοναδικότητα της συλλογής των Νέστωρα και Αλίκης Τέλλογλου, οι οποίοι ανέτρεψαν τα καθιερωμένα, έρριψαν σπορές στο χώμα του μέλλοντος και έθεσαν ως σκοπό της ζωής τους την ανιδιοτελή προσφορά στην στερέωση της παιδείας και την προβολή του πολιτισμού μας, με την δημιουργία του ομώνυμου ιδρύματός τους».

Γιάννης Βογανάτσης, Ανδρέας Μάνεσης, Μιχάλης Μαδένης

Ο Νέστορας και η Αλίκη Τέλλογλου, επιθυμώντας να συμβάλλουν στην παιδεία του τόπου και στην καλλιέργεια του καθημερινού ανθρώπου, δώρισαν τη συλλογή τους, καθώς και ολόκληρη την περιουσία τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τον Δεκέμβριο του 1999, το Τελλόγλειο Ίδρυμα άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στο εντυπωσιακό του κτίριο, με θαυμάσια θέα στον Θερμαϊκό, στις παρυφές της Πανεπιστημιούπολης, όπου ανήκει χωροταξικά και ουσιαστικά.

Από αριστερά: Δημήτρης Καφαντάρης, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Άννα Καλογεροπούλου, Τάκης Μαυρωτάς

Ενταγμένο στο Πανεπιστήμιο, το Τελλόγλειο Ίδρυμα αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δημιουργική πρόκληση: να συνδέσει την έρευνα, την εκπαίδευση, την τέχνη, τον πολιτισμό, την επιστήμη με το παιδί, τον σπουδαστή, τον εργαζόμενο, την τρίτη ηλικία, τις ειδικές κοινωνικές ομάδες».

Μαρία Οικονομάκου, Παντελής Δρούγας, Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας: Παναγιώτης Λαμπρινίδης Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς Διάρκεια έκθεσης: 11 Οκτωβρίου – 25 Οκτωβρίου 2020.

Νατάσα Γλαράκη

Αριστερά: Χρήστος Χατζηβασιλείου, Περικλής Σπάτουλας

Σταυρούλα Γκόνου, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Θώμη Σταμούλη

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος. Πίσω του διακρίνεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτας, ξεναγεί τους επισκέπτες

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο οποίο φιλοξενείται η έκθεση μέχρι τις 25 Οκτωβρίου

 

Photo: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture