Γιώργης Βραχνός: μια ατομική έκθεση με εκπλήξεις

Πριν από λίγες εβδομάδες μιλήσαμε για την έκθεση «Οι Ίδιοι επτά» που μέχρι τις 26 Ιανουαρίου θα φιλοξενείται στον Χώρο Τέχνης Α49 στην Καλαμάτα. Η πρόσφατη αποκάλυψη είναι πως η συγκεκριμένη έκθεση στην πραγματικότητα είναι ατομική και όχι ομαδική, όπως εξαρχής μας παρουσιάστηκε. Ιθύνων νους του εγχειρήματος-happening είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης Γιώργης Βραχνός.

Ο καλλιτέχνης Γιώργης Βραχνός μπροστά από έργο του, το οποίο εκτίθενται στην ατομική του έκθεση «Οι Ίδιοι επτά» στον Χώρο Τέχνης Α49 στην Καλαμάτα
‘Ενα καλλιτεχνικό happening ετοίμασε ο Γιώργης Βραχνός προκειμένου να μας ξεδιπλώσει τις επτά πτυχές της δημιουργικότητάς του. Έτσι η έκθεση «Οι Ίδιοι Επτά» που παρουσιάζει ο Χώρος Τέχνης Α49 στην Καλαμάτα και στην οποία αρχικά εκείνος είχε παρουσιαστεί ως ένας από εκ των επτά συμμετασχόντων, στην πραγματικότητα είναι ατομική («Ο Ίδιος Επτά»).

Σταυρούλα Γεωργαντέα, Γιώργης Βραχνός

Ιθύνων νους του εγχειρήματος-happening είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης Γιώργης Βραχνός (που αρχικά μας παρουσιάστηκε απλώς ως συμμετέχων και επιμελητής της έκθεσης), ο οποίος, ως άλλος Fernando Pessoa (ο Φερνάντο Πεσσόα ήταν Πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας), επινοεί επτά ετερώνυμους καλλιτέχνες προκειμένου να ξεδιπλώσει επτά πτυχές της δημιουργικότητάς του.

Έργο του Γιώργη Βραχνού που εκτίθενται στην ατομική του έκθεση «Οι Ίδιοι επτά» στον Χώρο Τέχνης Α49 στην Καλαμάτα

Τα ονοματεπώνυμα των φανταστικών καλλιτεχνών προέκυψαν τυχαία με βάση τη σειραϊκή αντιστοίχιση των γραμμάτων του ονόματος και του επωνύμου του καλλιτέχνη. Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2020.

Έργο του Γιώργη Βραχνού που εκτίθενται στην ατομική του έκθεση «Οι Ίδιοι επτά» στον Χώρο Τέχνης Α49 στην Καλαμάτα

Έργο του Γιώργη Βραχνού που εκτίθενται στην ατομική του έκθεση «Οι Ίδιοι επτά» στον Χώρο Τέχνης Α49 στην Καλαμάτα

Λίγα λόγια για τον Γιώργη Βραχνό: ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την Τέχνη σε πολύ μικρή ηλικία, παρακολουθώντας μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου, κεραμικής και γλυπτικής σε διάφορα τμήματα του Εικαστικού Σχολείου της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ). Μετά το Λύκειο και την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, βρέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου φοίτησε στο τμήμα της γλυπτικής του Πανεπιστημίου του East London (1999-2002).

Ακολούθως, μετέβη στις ΗΠΑ και σπούδασε (με υποτροφία και στις δυο περιπτώσεις) ζωγραφική (2005-2009) και χαρακτική (2009-2013) στην φημισμένη σχολή τέχνης Art Students League της Νέας Υόρκης, με καθηγητές τους γνωστούς καλλιτέχνες Knox Martin, George Cannata, Charles Hinman και Bill Scharf, μεταξύ άλλων. Το 2009, ως υπότροφος του Fantasy Fountain Fund, παρακολούθησε το θερινό πρόγραμμα ζωγραφικής του Marchutz School of Fine Arts, στο Aix-en-Provence της Γαλλίας, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.

Στη συνέχεια, το 2016, έγινε δεκτός στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Creación Artística Contemporánea της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και αποφοίτησε (με άριστα), με εξειδίκευση στο σχέδιο. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος και έχει παρουσιάσει έργα του σε τρεις ατομικές εκθέσεις (2004, 2011 και τον Σεπτέμβριο 2019), ενώ με την τωρινή έκθεσή του στον Χώρο Τέχνης Α49 στην Καλαμάτα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει έναν μεγάλο αριθμό έργων –που να αντιπροσωπεύουν μερικές από τις πολλές, και συχνά, αντιφατικές πτυχές των δραστηριοτήτων του – με τρόπο  ιδιαιτέρως πρωτότυπο. (yorgisvrachnos) 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture