Εγκαίνια για την «αθηναϊκή» Citronne με έκθεση του Γιώργο Λάππα

Με την έκθεση του Γιώργου Λάππα (1950 -2016) «Εγκιβωτισμός – Mappemonde», η  γκαλερί Cittrone εγκαινιάζει τον αθηναϊκό της χώρο στo Κολωνάκι, Πατριάρχου Ιωακείμ 19, στις 29 Νοεμβρίου

Πριν από 12 χρόνια η γκαλερί Citronne άνοιξε τις πύλες της σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο στον Πόρο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν κατάφερε να συνδέσει το όνομά της με σημαντικές εκθέσεις και ταυτόχρονα να γίνει ένας αγαπημένος προορισμός τέχνης που γέμιζε και συνεχίζει γεμίζει τα καλοκαίρια μας. Παράλληλα και συμπληρωματικά με την γκαλερί στον Πόρο, η Τατιάνα Σπινάρη, ψυχή της Citronne, αποφάσισε φέτος να μας παρουσιάσει στο Κολωνάκι, στην Πατριάρχου Ιωακείμ 19, μία διαφορετική πρόταση εικαστικού χώρου.

Έτσι ένα αστικό διαμέρισμα, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1960, μεταποιείται και μετα-λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, με την εγκατάσταση του Γιώργου Λάππα (1950 -2016) «Εγκιβωτισμός- Mappemonde», ένα από τα περισσότερο γνωστά και σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής.

Το Mappemonde (Χάρτης του Κόσμου) επανέρχεται τριάντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο και από την ολοκλήρωσή του στο Aperto της 43ης Μπιενάλε της Βενετίας. 

Στόχος της «αθηναϊκής Citronne» είναι να προβάλλει και να «επαναπροβάλλει» έργα με αντοχή στον χρόνο, με λειτουργία στον χώρο, δηλαδή, έργα των οποίων η συμβολική υπερβαίνει τα όρια του χρόνου και του χώρου.

Με αυτό το πνεύμα επανέρχεται στην γκαλερί ο «Mappemonde» (ο Χάρτης του Κόσμου) ως ένα οροθετημένο, «εγκιβωτισμένο» πεδίο μνήμης, το οποίο με την σειρά του «εγκιβωτίζεται» στην μνήμη μιας αστικής κατοικίας. Πρόκειται για μια χαρτογράφηση, μια γλυπτική αφήγηση, η οποία ανάγεται σε προσωπικά βιώματα, αλλά ταυτοχρόνως ανοίγεται σε μια πανανθρώπινη κλίμακα.

Όπως επισημαίνει ο συνεπιμελητής της έκθεσης Γιώργος Τζιρτζιλάκης, «το Mappemonde, είναι έργο μυστικιστικού χαρακτήρα……, μια μικρογραφία ενός κόσμου που στον πυρήνα του βρίσκεται το ζήτημα της ταξινόμησης.
… καθιστά τον Λάππα έναν σύγχρονο γλύπτη μυθολόγο, ο οποίος στην περίπτωση αυτή δεν σμιλεύει …αλλά κατασκευάζει, χαράσσει, κόβει και προπάντων συναρμολογεί…»

Η γλύπτρια και σύντροφος του Γιώργου Λάππα, Αφροδίτη Λίτη, είναι επίσης συνεπιμελήτρια της έκθεσης και μας αναφέρει ότι «…ο κόσμος του Mappemonde… αποτελείτο από μικρά, μεταλλικά στοιχεία κομμένα στο οξυγόνο και ένα σπίτι, που διαμορφώθηκε γύρω από την αναζήτηση του τόπου του ξεκινήματός του… »

Ακόμα θεωρεί ότι «με ένα λόγιο τρόπο, μέσω της γλυπτικής του, ο Γιώργης επέτυχε να γεφυρώσει κενά και αγκυλώσεις στο χάσμα που υπήρχε μεταξύ του κοινού και της τέχνης». Τέλος η κ. Λίτη μας παροτρύνει “να επανεκτιμήσουμε, μετά από 31 χρόνια, στον χώρο ενός φιλόξενου αθηναϊκού διαμερίσματος, «εγκιβωτισμένο» τον προσωπικό εκστατικό χάρτη του Γιώργη, μέσα από τη συρραφή σπαρμένων εικόνων πολιτισμού».

Στον 600 σέλιδο κατάλογο της γκαλερί Citronne- Αθήνα, έχει ενταχθεί το ανέκδοτο «Μυστικό Βιβλίο» του Γιώργου Λάππα. Το βιβλίο αυτό, άγνωστο, πολύτιμο αρχειακό υλικό, καταγράφει τη διάταξη του συνθέματος με φωτοτυπημένες φωτογραφίες, υλικό από τις εκατόν εξήντα τέσσερις «πλάκες-μήτρες» (χάρτες), σχέδια των τριών χιλιάδων «στοιχείων», μαζί με αυτόγραφες σημειώσεις, καταλογικές παραθέσεις, υπολογισμούς και σκίτσα.

Επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου: Αφροδίτη Λίτη, Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης

Διάρκεια έκθεσης: 29 Νοεμβρίου 2018 – 28 Φεβρουαρίου 2019

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture