Έκθεση «Clouds» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Μια εντυπωσιακή κοινή έκθεση φιλοξενείται μέχρι τις 31 Μαίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Η φωτογράφος Ζέττα Αντσακλή και η ζωγράφος Ειρήνη Δανιόλου-Νεοφύτου ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνδυάζουν τη φωτογραφία και τη ζωγραφική κλέβοντας τις εντυπώσεις μας. Άλλωστε η τέχνη είναι μία!

Η φωτογράφος Ζέττα Ανστακλή μπροστά από την εντυπωσιακή Cloudscape φωτογραφία της στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Τι μπορεί να συμβεί όταν η φωτογραφία και η ζωγραφική γίνονται συνοδοιπόροι; Την απάντηση στο ερώτημα έρχεται να μας δώσει η έκθεση «Clouds: τέχνη και τεχνολογία», η οποία θα φιλοξενείται μέχρι τις 31 Μαίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου στο Παλαιό Φάληρο. Κάτω από τον θόλο του έναστρου ουρανού του περιστύλιου στο Πλανητάριο ζωγραφική και φωτογραφία συνυπάρχουν αρμονικά σε διάλογο και αισθητική όσμωση. Έτσι από το φαντασιακό τοπίο της Ειρήνης Δανιόλου-Νεοφύτου περνάμε στον εικαστικό φωτογραφικό ρεαλισμό της Ζέττας Αντσακλή και την πανοραμική άποψη του ουρανού στις δύο εμβληματικές Cloudscape φωτογραφίες της.

Ζέττα Αντσακλή, Φώτης Παπαθανασίου

«Σε αυτή τη δημιουργία της Ζέττας Αντσακλή συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που μας έχουν γοήτευσει στα έργα της δημιουργού, διαχρονικά. Ήρεμες γαλάζιες θάλασσες, αχνές βουνοκορφές, καταγάλανοι ουρανοί όλα σε πλήρη αρμονία και σε ειρηνική συνύπαρξη. Η αέναη κίνηση της ύπαρξης, αποτυπώνεται στις γραμμές των αεροπλάνων και στην «ακίνητη» θέα ενός πλοίου. Το πλάνο συμπληρώνεται από σύννεφα που λειτουργούν σαν φυσικό πλαίσιο της «μαγικής στιγμής». Λειτουργούν σαν μόνωση μεταξύ της εικόνας και του ρεαλισμού της.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Κλέα Σουγιουλτζόγλου και η Ζέττα Ανσακλή με φόντο τις δυο εμβληματικές Cloudscape φωτογραφίες της κ. Αντσακλή στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Τα σύννεφα ενισχύουν και προστατεύουν την αισθητική της εικόνας . Και έτσι την κάνουν προσιτή σε εμάς. Καταφέρνουν ό,τι μετέωρο στοιχείο υπάρχει μέσα στην συγκεκριμένη σύνθεση να συναντιέται μέσα στην ασφάλεια της σύγκλισης, της σύνθεσης και κατά συνέπεια της δημιουργίας», αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Κλέα Σουγιουλτζόγλου, η οποία τονίζει πως: «Στην εποχή του internet και της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό το άυλο, αιθέριο νέφος, η θεϊκή Νεφέλη που απαθανάτισε μοναδικά ο φακός της Ζέττα Αντσακλή, έχει αποκτήσει μια νέα μεταφορική υπόσταση.

Η Ζέττα Αντσακλή με τον γκαλερίστα Χάικ Κουρντ

Περιγράφεται συμβολικά σαν ένα νεφέλωμα με άπειρες πληροφορίες, που κινείται αόρατα ανάμεσα μας και είναι προσβάσιμο από παντού αποθηκεύοντας όλα μας τα αρχεία. Γέμισαν οι υπολογιστές με αμέτρητα συννεφάκια, γαλάζια και ασημένια. Ωστόσο, παρόλο που η τεχνολογία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εικονικό ψηφιακό τοπίο και να παρασύρει τους νέους της “i generation” σε μια ηλεκτρονική ψευδαίσθηση τίποτα δεν είναι ικανό να υποκαταστήσει την μαγεία του απέραντου γαλάζιου ουρανού με τα σύννεφα σε αέναη κίνηση».

Κλέα Σουγιουλτζόγλου, Φώτης Παπαθανασίου

Η έκθεση θα φιλοξενείται μέχρι τις 31 Μαίου.

 

Φωτό: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture