Η Οδαλίσκη του Γιώργη Βραχνού στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Στην εικαστική έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η οδαλίσκη (γυναίκα του χαρεμιού) δίνει την αφορμή για την προσέγγιση του γυμνού γυναικείου σώματος ως φορέα ενός αρχετυπικού, ιερού αισθησιασμού.

Σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 17:30 το απόγευμα στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εγκαινιάζεται η εντυπωσιακή έκθεση του Γιώργη Βραχνού, στην οποία παρουσιάζονται σε μονοτυπίες ίσων διαστάσεων 30 αντιπροσωπευτικά δείγματα από 140 παραλλαγές του ιδίου θέματος (γυναικείο γυμνό εσωτερικού χώρου σε κυκλικό πλαίσιο) που φιλοτέχνησε ο ταλαντούχος καλλιτέχνης το 2012 στη Νέα Υόρκη. Τα έργα πραγματεύονται την εικόνα της οδαλίσκης, που αποτελεί σύνηθες και αγαπητό θέμα πολλών ζωγραφικών συνθέσεων, κυρίως των 18ου, 19ου και αρχών του 20ου αιώνα).

Ο καλλιτέχνης, Γιώργης Βραχνός.

Ο Γιώργης Βραχνός δήλωσε «Αυτό που αποπειρώμαι στη συγκεκριμένη περίσταση είναι να εξερευνήσω το αστείρευτο της δημιουργικότητας, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο θέμα της οδαλίσκης ως αφετηριακή αναφορική πλατφόρμα. Με άλλα λόγια, να δω και να δείξω πως από ένα και μόνο μοτίβο, μπορούν και προκύπτουν άπειρες σχεδιαστικές και υφολογικές εκδοχές του».
Ο καλλιτέχνης, συνδυάζοντας την αγάπη για το θέμα με το δέος απέναντι στο ανεξάντλητο της δημιουργικής έμπνευσης, εξερευνά τις απροσμέτρητες πτυχές μιας και μόνο αφετηριακής εικόνας και φιλοδοξεί να προσδώσει μια νέα δυναμική στο εγχείρημα, αξιοποιώντας με διαφορετική διάθεση κάθε φορά τις πλούσιες εικονιστικές δυνατότητες της σύνθεσης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 17:30. Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture