«Ιθάκη, η δική μας Οδύσσεια» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Κι αν ο Οδυσσέας ήταν πρόσφυγας; 10 τόνοι νερού πλημμυρίζουν την Κεντρική Σκηνή της Στέγης... Η Κριστιάν Ζαταΐ, το ανερχόμενο αστέρι του γαλλικού θεάτρου παρουσιάζει ένα τολμηρό multimedia θέαμα για τη μετανάστευση

=Από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση η Βραζιλιάνα σκηνοθέτις και ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής θεατρικής σκηνής Κριστιάν Ζαταΐ (Christiane Jatahy), συνεργάτιδα του Odéon-Théâtre de l’Europe και της Comédie-Française, παρουσιάζει το «IthacaOur Odyssey, ένα πρωτοποριακό multimedia θέαμα για τη μετανάστευση. Η πολυτάλαντη Ζαταΐ χρησιμοποιεί το σινεμά, το θέατρο και τις νέες τεχνολογίες για να μας αφηγηθεί μια ιστορία που είναι συγχρόνως παρόν και παρελθόν.

Έτσι, η θάλασσα της Ιθάκης πλημμυρίζει την Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Ο Οδυσσέας, η Πηνελόπη και η Καλυψώ επιπλέουν στα νερά της. Ένας αρχαίος μύθος ή μια είδηση για την προσφυγική κρίση; Με ιδιαίτερα έντεχνο και έξυπνο τρόπο η Κριστιάν Ζαταΐ τοποθετεί έναν μεγεθυντικό φακό μύθου πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η Βραζιλιάνα σκηνοθέτις κατασκευάζει έναν παράλληλο με το δικό μας κόσμο –συγχρόνως, παρόν και παρελθόν– που αντανακλά την οδύσσεια της επιστροφής στην πατρίδα. «Η ομηρική μυθοπλασία μπαίνει σαν μεγεθυντικός φακός στην εποχή μας, στις μετακινήσεις της, στην κάθε απόπειρα να φθάσει κανείς στο σπίτι του, με την κυριολεκτική ή μεταφορική έννοια» αναφέρει η Ζαταΐ για το πρότζεκτ.

Εκείνη τοποθετεί τη δική της Ιθάκη σε δύο νησιά, την Ωγυγία της Καλυψούς και την Ιθάκη της Πηνελόπης, καθώς και στη θάλασσα ανάμεσά τους. Το νερό γίνεται μνημείο του ταξιδιού και η «Οδύσσεια» ένα αιώνιο τραγούδι. Σαν Σειρήνα, η Ζαταΐ τραγουδά για την οδύνη της εξορίας, τον νόστο για την πατρική γη και την αγάπη που επιζεί σε καιρούς αναμονής. Η σκηνοθέτις επιστρατεύει μια μεικτή διανομή από τρεις Βραζιλιάνες ηθοποιούς και τρεις Γάλλους, για να υποδυθούν τρεις εκδοχές της Πηνελόπης και τρεις του Οδυσσέα.

Το «Ithaca, Our Odyssey» είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το OdéonThéâtre de lEurope. Το έργο αποτελεί το πρώτο μέρος ενός φιλόδοξου δίπτυχου με τον γενικό τίτλο «Our Odyssey» και πραγματεύεται κάθε προσπάθεια επιστροφής στην κοιτίδα

Συντελεστές

Δραματουργία, Σκηνογραφία & Σκηνοθεσία: Christiane Jatahy
Καλλιτεχνική Συνεργασία, Φωτισμοί & Σκηνογραφία: Thomas Walgrave

Παίζουν: Karim Bel Kacem, Julia Bernat, Cédric Eeckhout, Stella Rabello, Matthieu Sampeur, Isabel Teixeira

Συμπαραγωγή: Théâtre National Wallonie (Βρυξέλλες), São Luiz Teatro Municipal Λισαβόνα), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Comédie de Genève (Γενεύη), Ruhrtriennale (Γερμανία) και με την υποστήριξη του κέντρου Centquatre (Παρίσι).

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture