«Βίοι Παράλληλοι»: μια μοναδική έκθεση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Στην όμορφη μεσσηνιακή πρωτεύουσα φιλοξενείται μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου μια ξεχωριστή έκθεση με έργα 35 Ελλήνων εμβληματικών εικαστικών, που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές, σχολές και τεχνοτροπίες από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, η Τζίνα Καρέλια και ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης

Στον ειδικά για την έκθεση«Βίοι Παράλληλοι» διαμορφωμένο χώρο του Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζεται μια σπάνια καλλιτεχνική συνομιλία μεταξύ σπουδαίων εικαστικών, οι οποίοι έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στον χώρο της τέχνης, με νεότερους ταλαντούχους δημιουργούς από διαφορετικές σχολές και τεχνοτροπίες,  από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας.

Άρτεμις Ποταμιάνου, Άννα Καλογεροπούλου, Γιώργος και Μαίρη Βογιατζόγλου

Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής και εγκαταστάσεις, που ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα οργανώθηκαν σε θεματικές ενότητες που στοιχειοθετούν μία διαλεκτική αφήγηση, η οποία εκτυλίσσεται με βάση τις κοινές αναζητήσεις και τα ερωτήματα που θέτει κάθε έργο.

Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Τάκης Μαυρωτάς, Αθανάσιος Βασιλόπουλος

Μέρη αυτού του διαλόγου αποτελούν οι κοινωνικοί θεσμοί, οι ρόλοι ανάμεσα στους ανθρώπους, τα φύλα και τις τάξεις, η ανάγκη για αλλαγή, ο αγώνας κι η αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον, υπαρξιακά ταξίδια αλλά και θέματα που αφορούν στην ίδια την εικαστική πρακτική, την αναπαράσταση, την αποτύπωση δημιουργώντας μια εικονική στιχομυθία ανάμεσα στους καλλιτέχνες. «Ήθελα να δημιουργήσω ένα λαβυρινθώδη εκθεσιακό χώρο – μία διαδρομή που το ένα έργο να διαδέχεται το άλλο παρουσιάζοντας τη διαλεκτική σχέση μεταξύ τους και εν τέλει την ελληνική εικαστική ιστορία και τους Έλληνες καλλιτέχνες» τόνισε η επιμελήτρια της έκθεσης Άρτεμις Ποταμιάνου.

Μάγδα Λιβέρη, Τζίνα Καρέλια

Συνεχίζοντας η κ. Ποταμιάνου τόνισε: «πολλές φορές ως εικαστικός και ως επιμελήτρια έχω προσέξει στην ερώτηση προς ένα καλλιτέχνη σχετικά με τις καταβολές του και τους καλλιτεχνικούς προγόνους του από τους οποίους έχει επηρεαστεί συνήθως κατονομάζει ξένους διάσημους καλλιτέχνες. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι υπάρχει συνέχεια στην ελληνική ιστορία της τέχνης που δημιουργείται από τις κοινές παραδόσεις, κοινωνικές συνθήκες και καταβολές. Οι “Βίοι Παράλληλοι” είναι μία ιστορική έκθεση ακριβώς γιατί φαίνεται αυτή η συνέχεια δίνοντας νόημα στη διαδρομή που δημιουργείτε».

Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Στάθης Αναστασόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Άννα Καλογεροπούλου

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο οποίος στηρίζει κάθε καλλιτεχνική δράση και προσπάθεια στην πόλη του, ανέφερε: «Εδώ και χρόνια ο Δήμος της Καλαμάτας, προωθεί ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις και φεστιβάλ στοχεύοντας στην εξωστρέφεια, την καλλιέργεια μιας ποιοτικής σχέσης των δημοτών με το δημόσιο χώρο και την πόλη τους αλλά και την ενημέρωση σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι»

Ο γλύπτης Παναγιώτης Λαμπρινίδης, διευθυντής του Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας

Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης, διευθυντής του Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας και εικαστικός, υπογράμμισε πως στην έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» οι εικαστικοί που συμμετέχουν «μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές εποχές, να ακολουθούν διαφορετικές πρακτικές και να μην έχουν “συναντηθεί” ποτέ στην πραγματική ζωή αλλά τα έργα τους σίγουρα συναντιούνται δημιουργώντας κοινούς τόπους, τα σχόλιά τους σίγουρα συνδιαλέγονται και οι προβληματικές τους διαγράφουν διαδρομές κάποιες φορές απρόσμενες για τον θεατή». Ευχαρίστησε επίσης αυτούς που δάνεισαν τους «θησαυρούς» τους: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή, Ιδρύμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο.

Δήμητρα Δημοπούλου, Γιώργος Εγγλέζος, Ιωάννα Κόρμπη

Την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, μουσείων και συλλογών, καλλιτέχνες και συλλέκτες. Κυρίως, όμως, το κοινό της πόλης που άδραξε αυτή την σπάνια ευκαιρία να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από κορυφαία έργα κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών που ανήκουν σε σημαντικές συλλογές και μουσεία της χώρας.

Μάγδα Λιβέρη, Άννα Καλογεροπούλου, Λυδία Παπαδοπούλου

Οι «Βίοι Παράλληλοι» θα παρουσιάζονται στην αίθουσα «Black Box» του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας έως και τις 12 Δεκεμβρίου. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 09. 00 έως 14. 00 και 18. 00 έως 21. 00 .

Έλλη Κελεμενδρή-Λαμπρινίδη

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά): Αλέξης Ακριθάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Βελώνης, Σπύρος Βικάτος, Γιάννης Γαΐτης, Βάσω Γκαβαϊσέ, Βαγγέλης Γκόκας, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γουναρόπουλος, Γιώργος Γύζης, Γιάννης Ζιώγας, Βλάσης Κανιάρης, Έλλη Κελεμένδρη, Παναγιώτης Κουλουράς, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Γιώργος Λάππας, Κωνσταντίνος Μαλέας, Χριστίνα Μήτρενσε, Φρύνη Μουζακίτου, Σπύρος Παπαλουκάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Ναυσικά Πάστρα, Παύλος (Διονυσόπουλος), Άρτεμις Ποταμιάνου, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Σικελιώτης, Άγγελος Σκούρτης, Βασίλης Σκυλάκος, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρία Σταμάτη, Τάσσος (Αλεβίζος), Γιάννης Χρηστάκος, Κώστας Χριστόπουλος, Χρύσα (Βαρδέα), Γιάννης Ψυχοπαίδης.

ριστίνα Μήτρεντσε

Δέσποινα Σαββοπούλου

Βασιλική Λευκαδίτη, Παναγιώτης Κουλουράς

Μάγδα Λιβέρη, Ευαγγελία Φιλοπούλου

Σταύρος Καχριμάνης, Νάγια Παπαλιάκου

Γιώργος Μαίρη Βογιατζόγλου, Έλλη Κελεμενδρή, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Άγγελος Αντωνόπουλος

Συντελεστές της έκθεσης “Βίοι Παράλληλοι”

Άποψη από τα εγκαίνια της έκθεσης

Άποψη από τα εγκαίνια της έκθεσης

 

Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

 

Photo: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture