«Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού»: μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Μια από τις ωραιότερες εκθέσεις της χρονιάς, αφιερωμένη στον Νίκο Εγγονόπουλο, εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Τα 140 πολύτιμα έργα του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, τα οποία συνδέουν το σήμερα με το όνειρο, τον μύθο και την ιστορία, ξεχωρίζουν για τη ζωντάνια των χρωμάτων τους και αποτελούν μέχρι τις 19 Ιουνίου, που θα διαρκέσει η έκθεση, πόλο έλξης για το φιλότεχνο κοινό.

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Τάκης Μαυρωτάς

Οι τέσσερις όροφοι του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, όπου εκτείνεται η έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού» φιλοξενούν τα 140 μοναδικά έργα, τα οποία ο επιμελητής της και διευθυντής του Εικαστκού Προγράμματος του Ιδρύματος, Τάκης Μαυρωτάς, κατέβαλε τεράστιο κόπο προκειμένου να τα συγκεντρώσει. Το φιλότεχνο κοινό της πόλης ήταν εκεί και τις εντυπώσεις όλων έκλεψαν οι πολύτιμοι πίνακες και η ζωντάνια των χρωμάτων τους. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως ο σπουδαίος ζωγράφος αποτέλεσε έναν πραγματικό τεχνίτη του χρωστήρα.

Παύλος Κοτσώνης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Μαρίνα και Βασίλης Θεοχαράκης

O Νίκος Εγγονόπουλος (1907-1985) ήταν καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, ζωγράφος, σκηνογράφος και ποιητής. Θεωρείται ένας από τους μείζονες εκπροσώπους της γενιάς του ’30, ενώ αποτέλεσε και έναν από τους κύριους εκφραστές του υπερρεαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις, κριτικές μελέτες και δοκίμια.

Η Μαρίνα Θεοχαράκη με την εγγονή της Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασίλη Θεοχαράκη, και του επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Ο Εγγονόπουλος, με συνοχή και συνέπεια, κατέκτησε την προσωπική πυκνή ζωγραφική του έκφραση, που είναι εύκολα αναγνωρίσιμη και συνδέει το σήμερα με το όνειρο, το μύθο και την ιστορία. Αλληγορίες, σύμβολα και μύθοι ορίζουν την πραγματικότητά του, αφού πάντα η πνευματική του ευλυγισία τον έσπρωχνε σε ακροβασίες και ασύλληπτες τομές. Έτσι, οι αινιγματικές του φιγούρες αντανακλούν, πολλές φορές, μια βαθιά μυθική υποβολή και άλλοτε, με τρόπο μοναδικό και ουσιώδη, εν φαντασία και λόγω, ενδυναμώνουν την ποιητική έκφραση των εικόνων του.»

Ειρήνη Τσελεπή, Άννα Κούμπα, Ντένη Θεοχαράκη, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Ειρήνη Νταϊφά, Τατιάνα Σπινάρη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε στον χαιρετισμό της: «Τα χρώματα και οι λέξεις στάθηκαν πάντα η πρώτη ύλη των ονείρων, των έργων του, της πνευματικής κληρονομιάς του. Κι ας ήθελε εκείνος να χαρακτηρίζεται πρώτα ως ζωγράφος και μετά ως ποιητής. Θα τον μνημονεύουμε πάντα και με τις δύο του ιδιότητες και θα τον τιμάμε σαν έναν κορυφαίο Έλληνα δημιουργό που συνύφανε το πνεύμα και τις προκλήσεις του μοντερνισμού με τα χρώματα, τις λέξεις και τους θρύλους της λαϊκής μας παράδοσης, με τον αρχαίο και βυζαντινό πολιτισμό, προσεγγίζοντας μ’ ένα καινούργιο βλέμμα τα παλιά πράγματα, με μια νέα ματιά τους παλιούς μύθους.»

Μίνως Μάτσας, Όλγα Κεφαλογιάννη

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00 (Οκτώβριο έως Μάιο) Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, έως τις 19 Ιουνίου 2022, θα τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο ενάντια στη μετάδοση του Covid-19 και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη, Ευάγγελος και Φούλη Χρόνη

Μάκης Μάτσας, Φώτης Παπαθανασίου

Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη, Μαίρη Φιξ

Άντζελα Βαγιωνή, Φανή Σαραντοπούλου

Χριστίνα Πλακόπητα, Γιώργος Παπαλέξης, Μέμα Αγαπηνού

Μάκης Μάτσας, Κώστας Τσόκλης, Μαρίνα Θεοχαράκη

Αλεξάνδρα Λουμίδη, Μαρίζα Φασιανού, Άννα Ροκοφύλλου, Αθηνά Μπούζου

Άννα Κούμπα, Τάκης Μαυρωτάς, Ειρήνη Νταϊφά

Η Εριέττη Εγγονοπούλου με τα παιδιά της και τον Τάκη Μαυρωτά

Photo: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture