«Να θυμάστε δεν μπορούν να ακυρώσουν την άνοιξη», μήνυμα αισιοδοξίας από τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ

Ο 82χρονος Βρετανός είναι ένας από τους σπουδαιότερους και πιο ακριβοπληρωμένους εν ζωή καλλιτέχνες και βρίσκεται αυτήν την εποχή σε απομόνωση στο σπίτι του στη Νορμανδία. Με ένα ανοιξιάτικο ψηφιακό έργο του, στο οποίο έδωσε τον τίτλο: «Do remember they can’t cancel the spring», μας δείχνει τον δρόμο και το φως... τις δύσκολες ημέρες του κορωνοϊού.

Ένας μεγάλος καλλιτέχνης μας δείχνει τον δρόμο… και μας παροτρύνει να μείνουμε αισιόδοξοι. Αυτή την περίοδο ο 82χρονος Ντέιβιντ Χόκνεϊ (David Hockney) βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του στη Νορμανδία, όπου έχει μετακομίσει από το 2018, φεύγοντας από το Λος Άντζελες δυσαρεστημένος με τα αυστηρά αντικαπνιστικά μέτρα της αμερικάνικης κυβέρνησης: «Απλά μου αρέσει να δουλεύω και να ζωγραφίζω και να μπορώ να καπνίζω και να τρώω σε ένα εστιατόριο, ταυτόχρονα. Ευχαριστώ τον Θεό για τη Νορμανδία. Οι Γάλλοι ξέρουν να ζουν. Ξέρουν από απολαύσεις» είχε αναφέρει την περίοδο που μετακόμισε από τις ΗΠΑ.

Πριν λίγες μέρες αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο instagram (david.hockney) ένα νέο ψηφιακό έργο σε iPad, το οποίο φέρει τον τίτλο Do remember they can’t cancel the spring «Θυμηθείτε, δεν μπορούν να ακυρώσουν την άνοιξη» και απεικονίζει κίτρινους ανθισμένους νάρκισσους θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας πως σύντομα θα τελειώσει η δύσκολη περίοδος που διανύουμε. Οι νάρκισσοι είναι φυτεμένοι σε ένα καταπράσινο λιβάδι και προαναγγέλλουν την άνοιξη, η οποία θα έρθει άσχετα από τον κορωνοϊο που μαστίζει την υφήλιο (η συγκεκριμένη ανάρτηση φιλοξενήθηκε και στον λογαριασμό του Lousiana Museum of Modern Art της Δανίας).

Στην ίδια ανάρτηση ο Χόκνεϊ αναφέρει: «Things will get better .. It may be stormy now, but it never rains forever ..!» (Τα πράγματα θα καλυτερεύσουν… Μπορεί να είναι θυελλώδη τώρα, αλλά ποτέ δεν βρέχει για πάντα..!)

O Ντέιβιντ Χόκνεϊ γεννήθηκε στο Μπράντφορντ της Αγγλίας το 1937 και θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος της pop art στη δεκαετία του ’60 καθώς και ένας από τους από τους Βρετανούς καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ό αιώνα, μιας και είναι πολυτάλαντος και πολυδιάστατος.

Αρκεί να αναφέρουμε πως το έργο του «Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη (Πισίνα με δύο φιγούρες)», το οποίο φιλοτέχνησε το 1972,  πουλήθηκε το 2018 από τον οίκο δημοπρασιών Christies προς 90.3 εκατομμύρια δολάρια και έγινε το πιο ακριβοπληρωμένο έργο εν ζωή καλλιτέχνη, σπάζοντας το ρεκόρ του προκατόχου του συγκεκριμένου τίτλου, Τζεφ Κουνς (58,4 εκατομμύρια δολάρια).

Το έργο «Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη» (Πισίνα με δύο φιγούρες), το οποίο πουλήθηκε το 2018 από τον οίκο δημοπρασιών Christies προς 90.3 εκατομμύρια δολάρια

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture