Οι καλύτεροι πρεσβευτές της ρωσικής μουσικής σε μία και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο αποκλειστικά με έργα Τσαϊκόφσκι

Η Κρατική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα της Ρωσίας «Γεβγκένι Σβετλάνοφ», το σύνολο που θεωρείται ο «απόλυτος θεματοφύλακας» του ρωσικού συμφωνικού ήχου και άφησε εποχή υπό την μπαγκέτα του θρυλικού διευθυντή της, Γεβγκένι Σβετλάνοφ, έρχεται στην Αθήνα για μία και μοναδική συναυλία αποκλειστικά με έργα Τσαϊκόφσκι.

 Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 20:30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης η Κρατική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα της Ρωσίας «Γεβγκένι Σβετλάνοφ» (State Academic Symphony Orchestra “Evgeny Svetlanov”), το σύνολο που άφησε εποχή υπό την μπαγκέτα του επί 35 έτη  θρυλικού διευθυντή της Γεβγκένι Σβετλάνοφ, επιστρέφει στην Αθήνα έπειτα από πολλά χρόνια για μία και μοναδική συναυλία αποκλειστικά με έργα Τσαϊκόφσκι.

Έτσι υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Ντανιέλ Ράισκιν θα ερμηνεύσει, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, δύο αριστουργήματα του σπουδαίου ρώσου μουσουργού: την Πέμπτη Συμφωνία σε μι ελάσσονα, έργο 64, με το ρομαντικό αργό μέρος και το θυελλώδες φινάλε της, και το Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 35, μία από τις πλέον μελωδικές και δεξιοτεχνικές συνθέσεις του παγκόσμιου ρεπερτορίου, με ερμηνευτή τον εξέχοντα βιολονίστα Σάσα Ροζντεστβένσκι.

 Σάσα Ροζντεστβένσκι…

 «Από τους πιο ταλαντούχους βιολονίστες της γενιάς του», σύμφωνα με τον Γιεχούντι Μενουχίν,

… θεωρείται από τους κορυφαίους βιολονίστες της Ρωσίας. Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες συναυλιών και σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο συμπράττοντας με μεγάλες ορχήστρες (Συμφωνική Βοστόνης, Λονδίνου, Ορχήστρα Σκάλας του Μιλάνου, Μαριίνσκι κ.ά.) υπό τη διεύθυνση σπουδαίων αρχιμουσικών (Ασκενάζι, Καζαντεζύ, Γκέργκιεφ, Σινόπολι, Γιουρόφσκι κ.ά.). Στις ηχογραφήσεις του συμπεριλαμβάνεται το Κοντσέρτο Γκρόσο αρ. 6 του Σνίτκε, έργο που γράφτηκε για τον ίδιο και για την πιανίστα Βικτόρια Ποστνίκοβα, και το οποίο παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη το 1994. Έχει επίσης ηχογραφήσει κοντσέρτα των Σοστακόβιτς και Γκλαζουνόφ, τα άπαντα του Τσαϊκόφσκι και του Σοστακόβιτς για βιολί και πιάνο και όλα τα έργα μουσικής δωματίου για βιολί του Ραβέλ λαμβάνοντας το βραβείο Choc de Classica, ενώ πρόσφατα ηχογράφησε σονάτες των Μιασκόφσκι, Σεμπαλίν και Νετσάγεφ (παγκόσμια πρώτη, με τη Β. Ποστνίκοβα). Παθιασμένος με τη μουσική δημιουργία του 20ού και 21ου αιώνα, ερμηνεύει συχνά έργα σύγχρονων συνθετών (Σνίτκε, Γκουμπαϊντούλινα, Καντσέλι, Παιρτ, Βέναμπλς). Παίζει, μεταξύ άλλων, με ένα Guarneri del Gesù και με ένα Stradivari. Από το 2010 είναι πρέσβης του φιλανθρωπικού οργανισμού Stradivari Society.

 

Ο αρχιμουσικός Ντανιέλ Ράισκιν

Γιος επιφανούς μουσικολόγου, έχει ευρύτατο μουσικό φάσμα και κινείται με άνεση ανάμεσα στο «ακαδημαϊκό» ρεπερτόριο και σε πρωτότυπα προγράμματα με αναπάντεχους συνδυασμούς έργων. Είναι μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής του Ουίννιπεγκ και κύριος προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Βελιγραδίου. Υπήρξε κύριος προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Συμφωνικής της Τενερίφης, επικεφαλής αρχιμουσικός τόσο της Κρατικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής του Ρήνου στο Κόμπλεντς, όσο και της Φιλαρμονικής «Α. Ρουμπινστάιν» (Πολωνίας). Αυτή τη σεζόν συνεργάζεται με διακεκριμένες ορχήστρες από την Ασία και την Ευρώπη, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί ευρωπαϊκή περιοδεία με τη Συμφωνική του Ουίννιπεγκ. Ως επισκέπτης αρχιμουσικός συμπράττει τακτικά με γνωστά σύνολα, όπως, μεταξύ άλλων, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ορχήστρα Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, η Εθνική Ορχήστρα της Λυόν, η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης κ.ά. Έχει επίσης στο ενεργητικό του συνεργασίες με φημισμένους σολίστ (Ρενέ Φλέμινγκ, Νέλσον Φρέιρε, Νατάλια Γκούτμαν, Λανγκ Λανγκ, Γιούλιαν Ράχλιν κ.ά.), ενώ έχει διευθύνει και οπερατικές παραγωγές (Κάρμεν, Η μύτη και Ντον Τζοβάννι). Η βραβευμένη δισκογραφία του περιλαμβάνει έργα Μάλερ, Τσαϊκόφσκι, Κόρνγκολντ, Μπλοχ, Γκόλντσμιντ, ενώ σύντομα πρόκειται να ηχογραφήσει συνθέσεις του δανού συνθέτη Λούις Γκλας καθώς και συνθέσεις Χατσατουριάν, Λουτοσλάφσκι και Τάνσμαν.

Η Κρατική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα της Ρωσίας «Γεβγκένι Σβετλάνοφ»,

Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα συμφωνικά σύνολα της χώρας και το 2016 γιόρτασε τα 80 χρόνια της. Γνωστή στο παρελθόν ως Κρατική Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα της Ρωσίας, έδωσε την πρώτη της συναυλία στις 5 Οκτωβρίου 1936 στο Κονσερβατόριο της Μόσχας. Κατά τη μακρόχρονη πορεία της, τη διηύθυναν εξέχοντες αρχιμουσικοί, ανάμεσα στους οποίους και ο Γεβγκένι Σβετλάνοφ (1965-2000), στον οποίο οφείλεται άλλωστε η νέα ονομασία της Ορχήστρας από το 2005 και μετά. Έκτοτε επικεφαλής του συνόλου ετέθησαν ο Βασίλι Σινάισκι και ο Μαρκ Γκόρενσταϊν, ενώ το 2011 καλλιτεχνικός της διευθυντής έγινε ο Βλαντίμιρ Γιουρόφσκι, αρχιμουσικός που συνεργάζεται με μεγάλα λυρικά θέατρα και ορχήστρες. Από σεζόν 2016-17 κύριος προσκεκλημένος αρχιμουσικός της είναι ο Βασίλι Πετρένκο.

Η Ορχήστρα έχει εμφανιστεί σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών διεθνώς. Κατά τη μακρά της καλλιτεχνική πορεία, συνεργάστηκε με θρυλικούς μαέστρους (Ανσερμέ, Ζάντερλινγκ, Κλέμπερερ, Κοντράσιν, Μραβίνσκι, Ντυτουά, Στραβίνσκι κ.ά.), λαμπρά αστέρια της όπερας (Αρχίποβα, Βισνέφσκαγια, Καμπαγιέ, Ομπρατσόβα, Χβοροστόφσκι, Ντομίνγκο, Γκουλέγκινα κ.ά.), κορυφαίους πιανίστες (Γιούντινα, Γκίλελς, Κίσσιν, Λουγκάνσκι, Ματσούεφ, Μπερεζόφσκι, Ρίχτερ, Σοκολόφ κ.ά.) και βιολονίστες (Βενγκέροφ, Κόγκαν, Κρέμερ, Μενουχίν, Όιστραχ, Ρέπιν κ.ά.), αναγνωρισμένους σολίστ του τσέλου (Ροστροπόβιτς, Γκούτμαν κ.ά.) καθώς και με τον βιολίστα Γιούρι Μπασμέτ.

Επιπλέον, έχει συμπράξει με φημισμένες ρωσικές χορωδίες καθώς και με διάσημους λυρικούς ερμηνευτές, πιανίστες και βιολονίστες της εποχής μας αλλά και με μαέστρους και σολίστ της νέας γενιάς. Περιόδευσε για πρώτη φορά στο εξωτερικό το 1956. Έκτοτε επισκέπτεται τακτικά άλλες χώρες και ηπείρους, εκπροσωπώντας επάξια τη ρωσική κουλτούρα, ενώ πρόσφατα συμμετείχε σε φεστιβάλ σε Ευρώπη και Ασία. Η δισκογραφική της παραγωγή περιλαμβάνει εκατοντάδες ψηφιακές και αναλογικές ηχογραφήσεις για τις πιο γνωστές δισκογραφικές εταιρίες εντός και εκτός Ρωσίας, με έμφαση σε έργα ρώσων συνθετών από τον Γκλίνκα έως τον Στραβίνσκι, ενώ πολλές συναυλίες της έχουν μαγνητοσκοπηθεί για την τηλεοπτικά κανάλια.

Η Κρατική Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα της Ρωσίας «Γεβγκένι Σβετλάνοφ» έχει παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη δημιουργίες σύγχρονων ρώσων συνθετών, το έργο των οποίων στηρίζει από το 2016 μέσω ειδικού προγράμματος για τη μουσική δημιουργία, ενώ έχει ερμηνεύσει σε ρωσική πρεμιέρα συνθέσεις ευρωπαίων μουσουργών, σύγχρονων και κλασικών (Άνταμς, Μπετόβεν–Μάλερ, Μεσσιάν, Ορφ, Στόκχαουζεν κ.ά.).

Η Ορχήστρα έχει οργανώσει επτά ετήσιους κύκλους εκπαιδευτικών συναυλιών με τίτλο «Ιστορίες με την Ορχήστρα» και έχει εμφανιστεί σε Ευρώπη, Ασία και Νότια Αμερική. Έχει βραβευτεί επανειλημμένα από το ρωσικό κράτος για τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα.

Σάσα Ροζντεστβένσκι | βιολί

Ντανιέλ Ράισκιν | μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων

13 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 19 € 30 € 42 € 52 € 62 € 70 €

 Eισιτήρια 210 72 82 333, megaron.gr

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr  

https://www.instagram.com/megaron_athens/

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture