«Ο αγαπημένος παππούς» από τη Φαίη Μπαρμπαλιά-Μάνεση

Ένα βιβλίο με θέμα την απώλεια αγαπημένων προσώπων, μια εξαιρετική δουλειά και μια ιδιαίτερα συγκινητική παρουσίαση στην οποία το «παρών» έδωσαν σημαντικά ονόματα

ΦΑΙΗ, ΕΛΕΝΑ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ

Sτην Εθνική Βιβλιοθήκη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάστηκε το βιβλίο της Φαίης Μπαρμπαλιά – Μάνεση, «Ο αγαπημένος παππούς», σε εικονογράφηση της Κλημεντίνης Βασιλοπούλου-Ταλούμη. Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο με θέμα την απώλεια και πιο συγκεκριμένα, πώς θα εξηγήσουμε στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, εν προκειμένω του πατέρα της Φαίης και παππού των παιδιών της Νίκου και Ήλιας, Ηλία Μπαρμπαλιά. Η παιδοψυχολόγος Μάγια Αλιβιζάτου που έγραψε ένα κατατοπιστικό κείμενο στο βιβλίο, τόνισε ότι το συγκεκριμένο παραμύθι είναι ένα σημαντικό βοήθημα για να προετοιμασθεί το παιδί για την πραγματικότητα της ζωής, που περιλαμβάνει και την καθολικότητα και το αμετάκλητο του θανάτου. Στη συνέχεια η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη, παιδική φίλη της συγγραφέως, στάθηκε στην δύναμη της Φαίης να καταγράψει και να μοιραστεί τον πόνο της με έναν τρόπο που θα την καταλάβαιναν αυτοί που την ενδιέφεραν πιο πολύ, τα δύο παιδιά της.

Η ΦΑΙΗ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Από την πλευρά της η Φαίη Μπαρμπαλιά απέδωσε έναν φόρο τιμής «στον καλύτερο… στον Ηλία… τον μπαμπά μου… που μου έμαθε όλα όσα ξέρω», επισημαίνοντας ότι «η συγκίνηση δεν δηλώνει αδυναμία και ότι η απώλεια είναι μέσα στην ζωή». Το ίδιο έπραξε και ο εκδότης Χρήστος Ζαμπούνης ο οποίος μίλησε για το πνεύμα του Ηλία Μπαρμπαλιά που «όπως ο ήλιος φωτίζει την οικουμένη, φώτισε τη δημιουργό του “Αγαπημένου παππούˮ». Η πιο συγκινητική στιγμή της παρουσίασης ήταν όταν ο Νίκος και η Ήλια Μάνεση οι οποίοι μαζί με την οικογενειακή μικρή φίλη, την Μαρία Στασινοπούλου, ανέγνωσαν αποσπάσματα του βιβλίου. Όλα τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν στο Νοσοκομείο Λήμνου, για την διαμόρφωση και τον ιατρικό εξοπλισμό του χώρου για τις θεραπείες των καρκινοπαθών.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΦΑΗΛ

ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΟΥΜΗ, ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΤΑΛΟΥΜΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΡΒΙΑΣ, ΡΕΝΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ-ΣΑΡΑΚΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ, ΟΛΓΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙΣΑΡΗ

ΒΑΝΑ ΔΕΛΟΥΔΗ, ΜΙΚΙ ΜΠΡΟΥΝΙ

ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΕΤΗ ΔΑΛΑΚΟΥΡΑ, ΜΙΛΕΝΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΝΑΝΤΙΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ, ΡΕΝΑΤΑ ΣΑΡΑΚΑΚΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ

ΑΛΙΚΗ ΔΡΑΚΟΥΛΗ, ΜΙΚΑΕΛΑ ΚΑΙ ΝΕΛΗ ΔΟΞΑ, ΖΩΗ ΔΡΑΚΟΥΛΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΑΚΟΥ, ΣΙΛΙΑ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΣΑΚΟΥ

ΕΒΕΛΙΝΑ ΠΕΤΡΑΚΗ, ΕΛΙΝΑ ΣΜΠΩΚΟΥ

ΜΙΡΑΝΤΑ ΠΑΤΕΡΑ, ΒΛΑΣΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ, ΕΥΑ ΠΑΤΕΡΑ, ΦΑΝΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΝΤΩ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ, ΜΕΡΙΛΙ ΛΑΒΙΔΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΙΝΑΚΗΣ, ΒΑΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΟΥΔΗΣ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΕΤΑΞΙΑ, ΝΑΣΙΑ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture