Σπύρος Παπαλουκάς-Βασίλης Θεοχαράκης: μια μεγάλη εικαστική συνάντηση στην Καλαμάτα

Με θέμα το Άγιον Όρος δυο σπουδαίοι καλλιτέχνες, ο Σπύρος Παπαλουκάς και ο Βασίλης Θεοχαράκης, τους οποίους συνδέει μια ξεχωριστή σχέση, εκείνη του δασκάλου και του μαθητή, μας παρουσιάζουν μια εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής που φιλοξενείται μέχρι τις 2 Μαΐου στην όμορφη Καλαμάτα

Τάκης Μαυρωτάς, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Μαρίνα Θεοχαράκη, Παναγιώτης Νίκας (δήμαρχος Καλαμάτας), Βασίλης Θεοχαράκης.

Στο εντυπωσιακό κτίριο του Μέγαρο Χορού Καλαμάτας εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής «Σπύρος Παπαλουκάς • Βασίλης Θεοχαράκης ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ. Συλλογή Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη».

Απόστολος Μπότσος, Τάκης Μαυρωτάς (επιμελητής της έκθεσης), Βικτώρια Καρέλια, Παναγιώτης Λαμπρινίδης (διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας).

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν γίνεται γνωστή η σχέση που συνδέει τους δυο ζωγράφους: πρόκειται για σχέση δασκάλου και μαθητή, αφού ο αείμνηστος Σπύρος Παπαλουκάς (1892-1957), καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, υπήρξε ο αγαπημένος δάσκαλος αλλά και μέντορας του Βασίλη Θεοχαράκη.

Ο Βασίλης Θεοχαράκης κρατά το ανάγλυφο εμπνευσμένο από την πρώτη σφραγίδα του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο μόλις του προσέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Νίκας.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον δήμαρχο της πόλης, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος μαζί με τον επιμελητή της και διευθυντή εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Τάκη Μαυρωτά, καθώς και τον διευθυντή Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, συνέβαλαν τα μέγιστα  για την πραγματοποίησή της.

Μαρία Φιλοπούλου, Μαρίνα Θεοχαράκη

Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, του προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασίλη Θεοχαράκη, του προέδρου του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, Απόστολου Μπότσου, του διευθυντή Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτη Λαμπρινίδη και του διευθυντή Εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη και επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά.

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Απόστολος Μπότσος

Παρουσιάζονται περίπου 40 πολύτιμοι πίνακες και των δυο ζωγράφων. Έτσι οι επισκέπτες θα θαυμάσουν διάσημους πίνακες του Σπύρου Παπαλουκά όπως: η «Άποψη των Καρυών» και τα κορυφαία του έργα «Αρσανάς Μεγίστης Λαύρας», «Αρσανάς Μονής Παντοκράτορος», «Καυσοκαλίβια, το Κυριακό», «Μονή Διονύσου», «Μονή Παντοκράτορος», «Μονή Σταυρονικίτα», οι μοναδικές εικόνες από την Τράπεζα Μεγίστης Λαύρας, «ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», «ο ΑγιοςΕφραίμ ο Σύρος» και«ο Άγιος Ιωαννίκιος» μαζί με τα έργα του μαθητή του Βασίλη Θεοχαράκη, όπως η «Μονή Ιβύρων», «ο Αρσανάς της Μονής Βατοπεδίου», τα μυστηριώδη δάση του, η «Μονή της Αγίας Άννα», η «Μονή Βατοπεδίου» κ.ά.

Μπέκη Στραβελάκη, Γιάννης Βογανάτσης

Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφορεί πολύπτυχο με χαιρετισμούς του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, του διευθυντή Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτη Λαμπρινίδη και του διευθυντή Εικαστικού Προγράμματος Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Τάκη Μαυρωτά. Διάρκεια έκθεσης: 14 Απριλίου 2019 – 2 Μαΐου 2019 Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Ανδρέας Μάνεσσης, Γιώτα και Τάκης Μαυρωτάς

Ο Σπύρος Παπαλουκάς γεννήθηκε το 1892 στη Δεσφίνα Παρνασσίδας. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και κατά τη διάρκεια των σπουδών του κέρδισε επτά πρώτα βραβεία. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στις Σχολές Grande Chaumière και École Julian. Το 1921-22 πήρε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως πολεμικός ζωγράφος. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1956 Εκλέχθηκε καθηγητής του εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το 1957 άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 65 ετών.

Πηνελόπη και Σάκης Θεοδωρόπουλος, Μαρίνα Θεοχαράκη

Ο Βασίλης Θεοχαράκης γεννήθηκε στον Πειραιά. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1957, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον σπουδαίο ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ο Θεοχαράκης παρουσίασε έργα του για πρώτη φορά το 1957, στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων στη Μόσχα, καθώς και στην 5η Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής στο Ζάππειο Μέγαρο.

Άννα Καλογεροπούλου

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα (Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Μουσείο Βορρέ, Πινακοθήκη Πιερίδη, Πινακοθήκη Ρόδου, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Εξωτερικών, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα και Alpha Bank) και στο εξωτερικό.

Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης και ο Τάκης Μαυρωτά συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Ζει και ζωγραφίζει στην Αθήνα και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Κυβέρνηση με τη διάκριση του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, έχει ανακηρυχθεί Μέγας Χαρτουλάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έχει λάβει το βραβείο Order of the Rising Sun with Neck Ribbon από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Το 2007 ίδρυσε το κοινωφελές Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, το οποίο στεγάζεται στο πολυώροφο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 9, στην Αθήνα.

Γεώργιος Σωφρονάς, Βασίλης Τζαμουράνης

Παναγιώτης Δριτσάκος, Στέλλα Κατσίχτη

Μαρία Φιλοπούλου, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Κώστας Μαργαρώνης

Άννα Γεωργιάδου, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, Μαρίνα Καμπούρογλου

Απόστολος Μπότσος, Βούλα Λαδά, Ελένη Κουτσομανιώτη, Παναγιώτης Λαμπρινίδης

Από αριστερά, Ιωάννης Δούζης, Τάκης Μαυρωτάς, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Μαρίνα Θεοχαράκη, Παναγιώτης Νίκας (δήμαρχος Καλαμάτας), Βασίλης Θεοχαράκης.

Ο Τάκης Μαυρωτάς ξεναγεί στην έκθεση

Ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη και η Ντιάνα Ρόκα με φόντο το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Σπύρος Παπαλουκάς, Σκήτη Αγίου Ανδρέα (1932-1935) Λάδι σε μουσαμά

Σπύρος Παπαλουκάς, Σκήτη Αγίου Ανδρέα (1932-1935), Λάδι σε μουσαμά

Σπύρος Παπαλουκάς, Εκκλησία (1923), Λάδι σε χαρτόνι

Βασίλης Θεοχαράκης, Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Βασίλης Θεοχαράκης, Αρσανάδες Ι.Μονής Βατοπαιδίου (2008), Λάδι σε μουσαμά

Βασίλης Θεοχαράκης, Λάδι σε μουσαμά

Ο Σπύρος Παπαλουκάς

Ο Βασίλης Θεοχαράκης στο ατελιέ του

Φωτό: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture