Το Ίδρυμα Θεοχαράκη παρουσιάζει έργα-θησαυρούς από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος

Με τον τίτλο «Παράλληλη θέαση» η έκθεση περιλαμβάνει 70 έργα-θησαυρούς από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, διαφορετικής τεχνοτροπίας και εποχής και καλλιτεχνών όπως οι Γύζης, Τσαρούχης, Αλταμούρας, Τέτσης, Μαλέας, Βασιλείου κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2024.

Αριστερά: Ντένη Θεοχαράκη Δεξιά: Λίνα Μενδώνη, Βαγγέλης Χρόνης

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη τα εγκαίνια της έκθεσης «Παράλληλη θέαση»: Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για 70 μοναδικά έργα από μια από τις πιο αναγνωρισμένες και σημαντικές συλλογές ελληνικής τέχνης, που σε λίγο συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Μαρίνα ΘΜήλιου-Θεοχαράκη, Χάρις Κανελλοπούλου, Παναγιώτης Παναγάκης Λϊνα Μενδώνη, Γιάννης Στουρνάρας Βασίλης  και Ντένη Θεοχαράκη

Η βραδιά των εγκαινίων ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον προέδρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Βασίλη Θεοχαράκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Βασίλης και Μαρίνα Θεοχαράκη, Βαγγέλης Χρόνης

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης χρειάστηκε το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας να «απαρνηθεί» για τρεις ολόκληρους μήνες έργα εμβληματικά που στολίζουν τους τοίχους του, όπως το «Παλλάδα Αθηνά» του Νικολάου Γύζη, «Αρδηττός» του Τέτση, «Μονεμβασιά» του Μαλέα, «Βάρκες στην αμμουδιά» του Αλταμούρα κ.ά.

Τάκης Μαυρωτάς, Αλίκη Ντούλη, Γιάννης Στουρνάρας, Αλίκη Παπακωνσταντίνου

Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε τρεις κύριες ενότητες, που εκτείνονται σε τρεις ορόφους του Ιδρύματος. Έτσι, στον τέταρτο όροφο εκτείνεται η πρώτη ενότητα με τίτλο «Τόποι και χώροι», αντανακλώντας μέσω της τοπιογραφίας μύθους, αναμνήσεις, συμπεριφορές και κυρίαρχες αντιλήψεις κάθε εποχής.

Γιάννης και Βάνα Δελούδη

Στον τρίτο όροφο παρουσιάζεται η ενότητα «Μύθοι και άνθρωποι». Εκεί συναντάμε την ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργεί μύθους, καθώς και «την αρχετυπική αξία των συμβολισμών και τη δυναμική του ρεαλισμού στην καθημερινή ηθογραφία».

Η Μάγδα Λιβέρη και ο Νίκος Μακρόπουλος με την κόρη του, Λαβίνια

Τέλος, στον δεύτερο όροφο φιλοξενείται η ενότητα «Δυναμική της έλλειψης», η οποία παρουσιάζει την αφαίρεση και σημαντικούς εγχώριους εκπρόσωπους της από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή.

Τάκης Μαυρωτάς, Τατιάνα Σπινάρη, Γιάννης Αδαμάκος

Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο με όλα τα εκτιθέμενα έργα, χαιρετισμούς των Βασίλη Θεοχαράκη και Γιάννη Στουρνάρα και κείμενα των Χάρις Κανελλοπούλου και Τάκη Μαυρωτά. Επιμέλεια έκθεσης: Χάρις Κανελλοπούλου.

Μαρίζα Φασιανού, Γιάννης Βογανάτσης

Τα αντιπροσωπευτικά έργα των Γύζη, Ιακωβίδη, Αλταμούρα, Μαλέα, Παπαλουκά, Βασιλείου, Τσαρούχη, Μαυροϊδη, Πρέκα, Τέτση, Θεοφυλακτόπουλου και Κεσσανλή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μέχρι της 21 Ιανουαρίου 2024. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00.

Φώτης και Αθηνά Παπαθανασίου

Η Άννα Στογγυλάκη, ο Νάσος Μιχελής και η Μαρίνα Θεοχαράκη με την εγγονή της, Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη

Γιώργος Φλωρίδης, Ελένη Σαμαράκη, Φώτης Παπαθανασίου, Γιάννης Μπουτέας

Κώστας Μπέρτσιας, Γιώργος ΜΙνέττα, Αννίτα Θεοχαράκη, Μαρία Μπέρτσια

Σπύρος Φράγκος, Γιάννης Αδαμάκος

Ντένη Θεοχαράκη

Λίνα Μενδώνη, Βαγγέλης Χρόνης

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΘΕΣΗΣ RENAULT ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΤ 2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ CULTURENOW.GR BONJOUR FREE SUNDAY ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ PEPPER RADIO MENTA FM FAYSCONTROL.GR INSIDER MAG
Photo: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture