Πανεπιστήμιο Πατρών: Εκδήλωση μνήμης για τον σπουδαίο καθηγητή Στέφανο Παϊπέτη

Εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη του σπουδαίου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, που έφυγε από τη ζωή το 2020. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία συνεργάστηκε μαζί του και ήταν η χορηγός δύο συνεδρίων διεθνούς εμβέλειας που διοργάνωσαν μαζί, το 2016 και το 2018

Αριστερά: Η Κατερίνα Παναγοπούλου, πριν από λίγες ημέρες, στην Πάτρα σε εκδήλωση για τον αείμνηστο Στέφανο Παϊπέτη. Δεξιά: Η κυρία Παναγοπούλου με τον Στ. Παϊπέτη το 2018 στην Πάτρα στο συνέδριο που διοργάνωσαν: «Ο πλανήτης και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθική»

 Στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες μια ιδιαίτερα συγκινητική και τιμητική εκδήλωση για τον εκλιπόντα καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Στέφανο Παϊπέτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 7 Μαίου 2020, σε ηλικία 83 ετών, έχοντας προσφέρει πολλά στην επιστήμη και τον τόπο του.

Κερκυραίος σε καταγωγή υπήρξε ένας ξεχωριστός και πρωτοπόρος Ακαδημαϊκός, αλλά και ένας σπουδαίος δάσκαλος, τον οποίο λάτρευαν οι φοιτητές του. Πέρα όμως από τις διακρίσεις του στον  επιστημονικό τομέα ο Στέφανος Παϊπέτης ήταν παράλληλα ένας διανοητής που διέθετε την ευαισθησία του ποιητή και τη σοφία του φιλοσόφου με οικουμενική σκέψη, αλλά και ανθρωπιά.

Πάτρα: Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση Μνήμης στον αείμνηστο Στέφανο Παϊπέτη - ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Από την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, πριν από λίγες ημέρες, για να τιμηθεί η μνήμη του Στέφανου Παϊπέτη

Λίγα λόγια για τον Στέφανο Παϊπέτη: Ήταν Μηχανολόγος μηχανικός του Ε.Μ.Π., μηχανολόγος μηχανικός του Imperial College του Λονδίνου και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Η ερευνητική περιοχή του ήταν τα προηγμένα αεροδιαστημικά υλικά και υπήρξε υπεύθυνος διεθνών προγραμμάτων συνεργασίας, ενώ πολλά βιβλία και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί από εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού. Είχε ασχοληθεί με την αρχαία τεχνολογία, τη φιλοσοφία, την §ποίηση και τη λογοτεχνία. Έχει μεταφράσει έργα των William Shakespeare, William Blake, Walt Whitman, John Keats κ.ά. Ποιήματα και άλλα έργα του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστου Μπούρα, ο οποίος επεσήμανε τη σημαντική συμβολή του εκλιπόντος στη διεθνή καταξίωση του Τμήμα Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Μηχανικών. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γιος του Στέφανου Παϊπέτη, Καθηγητής Αλκιβιάδης Παϊπέτης, τονίζοντας πως ο πατέρας του ήταν ένα ελεύθερο πνεύμα, ένας αναζητητής της αλήθειας που έφυγε νωρίς …. , ο οποίος είχε ακόμα πολλά να προσφέρει, ενώ ανέφερε πως έχει αφήσει πίσω του και ένα μεγάλο έργο που δεν πρόλαβε να εκδώσει.

Η Κατερίνα Παναγοπούλου απευθύνει χαιρετισμό αναφέροντας τις αναμνήσεις της από τη συνεργασία της με τον Στέφανο Παϊπέτη. Η κ. Παναγοπούλου και ο αείμνηστος καθηγητής πραγματοποίησαν δυο διεθνή, στα οποία συμμετείχαν Νομπελίστες και επιστήμονες διεθνούς κύρους

Κατερίνα Παναγοπούλου «Μας ένωσαν οι αρχαιοελληνικές  αξίες»

Η πρόεδρος της «Καλλιπάτειρας», Κατερίνα Παναγοπούλου, συνεργάστηκε με τον Στέφανο Παϊπέτη και στήριξε οικονομικά τη διοργάνωση δυο διεθνών συνεδρίων το 2016 και το 2018, των οποίων εκείνος ήταν η κινητήριος δύναμη. Η κ. Παναγοπούλου ανεβαίνοντας στο βήμα ανέφερε: «Το όραμά του και η ενασχόλησή του με τις αξίες που απορρέουν από την αρχαία Ελλάδα ήταν αυτό που μας ένωσε και προχωρήσαμε στην ‘ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου  Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και πραγματοποιήσαμε δύο διεθνή συνέδρια που συμμετείχαν 200 διεθνούς κύρους  επιστήμονες σε κάθε συνέδριο και επτά Νομπελίστες. Αυτόν τον ακτιβιστή της Επιστήμης και της ζωής, τον εξαιρετικά ευφυή και πολυπράγμονα φιλόσοφο και ποιητή  τιμούμε σήμερα γνωρίζοντες πως ο θάνατος αποτελεί μια απλή μετάβαση αφού τα έργα του θα εμπνέουν τις επόμενες γενιές».

Ακόμα, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για να τιμηθεί η μνήμη του Στέφανου Παϊπέτη χαιρετισμό απεύθυναν και οι:  Βασίλης Κωστόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πατρών, Δήμος Πολύζος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Δελής, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πατρών, Γιώργος Παπανικολάου, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πατρών, Νένη Νικολοπούλου Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Πέτρος Γρουμπός, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πατρών, ενώ εστο τέλος μίλησαν φίλοι και παλαιοί μαθητές του Στέφανου Παϊπέτη. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Τέτα Γιαννάρου.

Ένα μνημειώδες συνέδριο το 2018 στην Πάτρα με πρωτεργάτες τον Στέφανο Παϊπέτη και την Κατερίνα Παναγοπούλου

Μετά την πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, στην οποία παραβρέθηκαν ηγέτες από όλο τον κόσμο, μπορεί κανείς να κατανοήσει ακόμα περισσότερο πόσο επίκαιρο και σημαντικό ήταν το συνέδριο για το περιβάλλον με τίτλο: «Ο πλανήτης και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθική», που προέβαλε τη χώρα μας διεθνώς και διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και το Πανεπιστήμιο Πατρών το 2018.  Πίσω από τη διοργάνωσή του βρίσκονταν ο καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης και η Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία  ήταν και η χορηγός του.

Τότε, πριν από πέντε περίπου χρόνια, στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών, διακόσιοι διεθνούς κύρους Καθηγητές και  Ερευνητές από όλο τον κόσμο, γιατροί, μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, φυσικοί, βιολόγοι, μαθηματικοί περιβαλλοντολόγοι, νομικοί, φιλόλογοι, μαζί με επίλεκτα μέλη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και Περιβάλλοντος, μίλησαν, για την περιβαλλοντική κρίση, τις αιτίες της κρίσης  και  για τις επιπτώσεις στην υγεία  μας. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι είχαν προτείνει και αποτελεσματικά μέτρα  για την αντιμετώπισή των προβλημάτων, καθώς και για τη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής πρόληψης, βασισμένης στις ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής.

Λίγα λόγια για τον Στέφανο Παϊπέτη: Ήταν Μηχανολόγος μηχανικός του Ε.Μ.Π., μηχανολόγος μηχανικός του Imperial College του Λονδίνου και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Η ερευνητική περιοχή του ήταν τα προηγμένα αεροδιαστημικά υλικά και υπήρξε υπεύθυνος διεθνών προγραμμάτων συνεργασίας, ενώ πολλά βιβλία και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί από εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού. Είχε ασχοληθεί με την αρχαία τεχνολογία, τη φιλοσοφία, την §ποίηση και τη λογοτεχνία. Έχει μεταφράσει έργα των William Shakespeare, William Blake, Walt Whitman, John Keats κ.ά. Ποιήματα και άλλα έργα του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture