Στέφανος Νανόπουλος: ένας καλλιτέχνης που υμνεί τη φύση & κέρδισε τις εντυπώσεις με την έκθεσή του “We are one”

Με την πρόσφατη έκθεσή του "We are one: Celebrating the natural world to which we all belong" στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας μας εντυπωσίασε με το πηγαίο ταλέντο του, αλλά και τη μεγάλη ευαισθησία του για το περιβάλλον, η οποία αντικατοπτρίζεται στα έργα του με έναν μοναδικό τρόπο. Άλλωστε ο Στέφανος (γνωστός και ως NANO) είναι ένας καλλιτέχνης που θέλει να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Ο καλλιτέχνης Στέφανος Νανόπουλος (a.k.a. NANO) με φόντο τα έργα του στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης με ταλέντο, εξαιρετικές σπουδές και με ένα δικό του καλλιτεχνικό στιλ, ο Στέφανος Νανόπουλος a.k.a. NANO κέρδισε τις εντυπώσεις και τα βλέμματα του φιλότεχνου κοινού με την ατομική του έκθεση “We are one: Celebrating the natural world to which we all belong”, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Μαρίας Μιγάδη.

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Μιγάδη, ο καλλιτέχνης Στέφανος Νανόπουλος και η Αναστασία Ορφανίδου

Οι άνθρωποι είμαστε ένα με τη φύση, αποτελούμε σημαντικό κομμάτι της σύστασής της, καθώς και ενός ευρύτερου ενιαίου μωσαϊκού έμψυχων όντων. Με πυρήνα αυτήν την καθολική αλήθεια, εύλογα ο τίτλος της έκθεσης, ήταν “We are one”.

Κωνσταντίνος, Ανδρέας, Στέφανος, Τζίνα και Νίκος Νανόπουλος

Πρόκειται για μια έκθεση που αποτέλεσε έναν ύμνο, απέναντι στη φύση και συγχρόνως μια «κραυγή» σωτηρίας», όπως το έργο “HELP” το οποίο κοσμούσε και την πρόσκληση των εγκαινίων. Ο Νανόπουλος, ως ναυαγός, δημιούργησε έργα τέχνης που καλούν για βοήθεια. Παρέχει, δηλαδή, την απαραίτητη υποστήριξη στο εξαιρετικά πολύτιμο οικοσύστημα της πανίδας που συνεχώς απειλείται από εξαφάνιση σε όλες τις ηπείρους.

Φούλη και Βαγγέλης Χρόνης

Ο Στέφανος είναι ένας καλλιτέχνης, ο οποίος θέλει να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος και χρησιμοποιεί την τέχνη του για να μιλήσει για τα φλέγοντα θέματα. Και πράγματι, μέσα από την τρυφερή αρμονία των έργων του το επέτυχε. Χρησιμοποιώντας τις φιγούρες των ζώων, τα μοτίβα, τα χρώματά τους και το περιβάλλον, στο οποίο εκείνα ζουν, δημιούργησε έργα με τη χρήση ψηφιακών και μικτών μέσων, που τονίζουν την ανάγκη να προστατέψουμε την σπάνια αυτή ομορφιά της χλωρίδας και της πανίδας της γης.

Μάγδα Λιβέρη, Σπύρος Καπράλος, Μαρία Μιγάδη

Οι συμβολισμοί των έργων του ΝΑΝΟ μας υπενθυμίζουν την άμεση ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου και χερσαίου οικοσυστήματος. Ένα καλλιτεχνικό μήνυμα που αξίζει να φτάσει σε όσους περισσότερους αποδέκτες γίνεται.

Στέφανος Νανόπουλος, Ζέττα Αντσακλή

Λίγα λόγια για τον Στέφανο Νανόπουλο (γνωστός και ως NANO)

Γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στο Columbia University στη Νέα Υόρκη, στο Imperial College στο Λονδίνου και στο University of the Arts London. Σύγχρονος καλλιτέχνης έχει ως έδρα του το Λονδίνο και επικεντρώνεται στις pop art δημιουργίες μέσω της χρήσης ψηφιακών και μικτών μέσων. Αντλώντας έμπνευση από τη διαβίωση του σε πολυπολιτισμικές μητροπόλεις του κόσμου, στοχεύει να διαδώσει τη σημασία που έχει η ποικιλομορφία στη ζωή και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους αυτή διαμορφώνεται γύρω μας.

Βαγγέλης Χρόνης, Αλέξανδρος Σαμαράς

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη «είτε κοιτάμε έναν τόπο, ένα έθνος, ένα οικοσύστημα, μια κοινότητα, ένα άτομο ή ακόμα και ένα ιδεώδες ή πίστη…  στο τέλος είναι η ποικιλία των στοιχείων που συνθέτουν το σύνολο και που το καθιστούν πραγματικά ολοκληρωμένο και όμορφο». Τα έργα τέχνης του έχουν παρουσιαστεί σε δημοφιλείς εκδόσεις και γίνονται γρήγορα μέρος σημαντικών ιδιωτικών και δημόσιων συλλογών τέχνης.
Μεταξύ άλλων έργα του κοσμούν τις συλλογές των ξενοδοχείων Athens Capital στην Αθήνα, Grand Hyatt στη Θεσσαλονίκη και Mykonos Grande στη Μύκονο. Επίσης, ο Στέφανος Νανόπουλος έχει συνεργαστεί με σημαντικούς οργανισμούς όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το Υπουργείο Τουρισμού, η WWF, η HELMEPA κ.α. και έχει συμμετάσχει σε art fairs στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Λώρα Τσουκαλά, Μαρία Μιγάδη

Στέφανος Νανόπουλος, Νικόλ Κυριακοπούλου

Ερση και Κατερίνα Μπολτσή

Μαρία Μιγάδη, Αλεξάνδρα Βοβολίνη

Μαρία Ξανθάκου, Θεοδώρα Πικρού, Σπύρος Καπράλος

Δέσποινα, Κωνσταντίνος, Ανδρέας, Στέφανος, Τζίνα, Νίκος και Έλλη Νανοπούλου

Ευάγγελος Κατσάμπας, Χριστίνα Χρίστου, Σοφία Πετροπούλου, Θάνος Ανδρώνης

Ανδρέας και Έλλη Νανοπούλου

Στέφανος Νανόπουλος ή ΝΑΝΟ

Άποψη από τα έργα της έκθεσης “We are one”

Άποψη από τα έργα της έκθεσης “We are one”

Άποψη από τα έργα της έκθεσης “We are one”

Photo: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture