Pearl Jubilee: Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη γιορτάζει τα 30 του χρόνια & οι εορτασμοί μόλις ξεκίνησαν!

Οι όμορφες γυναίκες της οικογένειας Λαλαούνη βρίσκονταν στην υποδοχή με ένα εγκάρδιο χαμόγελο. Οι επετειακοί εορτασμοί για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα για το κόσμημα και τις διακοσμητικές τέχνες στην Ευρώπη, ξεκίνησαν με ένα υψηλών προδιαγραφών γεύμα, μόνο για κυρίες, που είχε ως επίσημη καλεσμένη τη Μαρέβα Μητσοτάκη

Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη, Αικατερίνη Λαλαούνη, Μαρέβα Μητσοτάκη, Λίλα Λαλαούνη, Ιωάννα Λαλαούνη, Μαρία Λαλαούνη

Το εκπληκτικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικό κτίριο κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και το Ηρώδειο, που στεγάζει το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (ΜΚΗΛ), γέμισε από κομψές κυρίες των Αθηνών που με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκαν την πρόσκληση σε γεύμα της διευθύνουσας σύμβουλου του Μουσείου, Ιωάννας Λαλαούνη, στο οποίο επίσημη προσκεκλημένη ήταν η Μαρέβα Μητσοτάκη.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη ήταν η επίσημη προσκεκλημένη στο γεύμα

Στην υποδοχή, πέρα από την Ιωάννα Λαλαούνη συναντήσαμε και τις υπόλοιπες όμορφες γυναίκες της οικογένειας Λίλα, Αικατερίνη, Μαρία, Λάουρα…  όλες τους φορούσαν μοναδικά κοσμήματα του διεθνούς και ιστορικού οίκου Ιlias Lalaounis.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη με την Ιωάννα Λαλαούνη, διευθύνουσα σύμβουλο του Μουσείου Κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης

Ήταν το 1994 όταν η οικογένεια Λαλαούνη άνοιξε επίσημα για το κοινό τις πύλες του Μουσείου Κοσμήματος. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το ΜΚΗΛ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα για το κόσμημα και τις διακοσμητικές τέχνες στην Ευρώπη. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το Μουσείο πρωτοπορεί στον τομέα της πολιτισμικής εκπαίδευσης και της μουσειακής αγωγής με καινοτόμα προγράμματα, εκθέσεις και δράσεις διεθνούς βεληνεκούς.

Χάλα Χούρι, Αικατερίνη Λαλαούνη, Ελίνα Φέσσα

Το γεύμα δόθηκε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου ανάμεσα στις προθήκες με υπέροχα κοσμήματα από διάφορες συλλογές. Η Μαρέβα Μητσοτάκη σε έναν σύντομο αλλά ιδιαίτερα περιεκτικό και συγκινητικό λόγο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημαντική πολιτιστική αξία του Μουσείου Κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης, στη μεγάλη ιστορία του οίκου κοσμημάτων, στη γνωριμία της με την οικογένεια, αλλά και το πόσο υπερήφανη νιώθει όταν σε επισκέψεις της στο εξωτερικό διεθνείς προσωπικότητες αναγνωρίζουν ότι τα κοσμήματα που φορά είναι Ilias Lalaounis δείχνοντας μεγάλο θαυμασμό για τον ελληνικό οίκο κοσμημάτων.

Λίλα Λαλαούνη, Λούλου Ζέιν, Μαζντ Σαμάν

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Ιωάννα Λαλαούνη παρουσίασε μια σύντομη ανασκόπηση του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού έργου του Μουσείου, καθώς και τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο: «Ηλίας Λαλαούνης: Αναδρομή στην Καινοτομία», αφιερωμένη στον ιδρυτή του μουσείου, Ηλία Λαλαούνη.

Έλενα Μπαρμπαλιά, Ελένη Δρακοπούλου, Ειρήνη Νταϊφά, Μαρία Μπαρμπαλιά

Νάντια Θεοχαράκη, Ιωάννα Λαλαούνη, Αγγελική Κανελλοπούλου

1994 – 2024 #pearl_jubilee Σύμφωνα με την Ιωάννα Λαλαούνη: «Στην πορεία του κοινωφελούς μας έργου, μέσα από ιδιωτικές δωρεές, έχουμε εμπλουτίσει την μόνιμη συλλογή του μουσείου, όχι μόνο με το έργο του σπουδαίου σχεδιαστή Ηλία Λαλαούνη, αλλά και με μοναδικά ιστορικά κειμήλια, αντικείμενα διακοσμητικών και παραδοσιακών τεχνών, καθώς και με σύγχρονα εικαστικά κοσμήματα. Έχουμε οργανώσει περισσότερες από 120 θεματικές περιοδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καταδεικνύοντας την ιστορία, την παράδοση και την εξέλιξη των διακοσμητικών τεχνών και του εικαστικού κοσμήματος στον παγκόσμιο χάρτη.

Μάϊρα Τσαβλίρη, Ετα Παγίδα Σαμαρά, Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη, Νικόλ Κυριακοπούλου

Κάθε χρόνο, παρουσιάζουμε νέα δημιουργικά και καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές, οικογένειες ή ενήλικες, συμβάλλοντας σημαντικά στην σύγχρονη μουσειακή αγωγή και την πολιτιστική εκπαίδευση του τόπου μας, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούμε διεθνή εξειδικευμένα προγράμματα δια βίου μάθησης, όπως το JaIR και Hephaistos Summer Program.

Ελίνα Κυπραίου, Ιωάννα Λαλαούνη, Αλεξάνδρα Πάλλη, Μαρέβα Μητσοτάκη, Ευγενία Μανωλίδου

Μέχρι σήμερα, εκατοντάδες νέοι, προερχόμενοι από σχετικές σπουδές στο πεδίο της Μουσειολογίας, της Ιστορίας της Τέχνης, της Αρχαιολογίας, της Βιβλιοθηκονομίας, της Φύλαξης Μουσείων κ.ά. έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα εθελοντισμού και πρακτικής άσκησης και πλέον εργάζονται σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, συντελώντας την νέα γενιά επιστημόνων του τόπου μας.

Ηρώ Βαχάρη- Καμπάνη, Μάγδα Λιβέρη, Έλενα Ντάβλα

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη είναι ένας Αστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός πολιτιστικού σκοπού και αποτελεί το μοναδικό μουσείο κοσμήματος και διακοσμητικών τεχνών στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα του είδους, στον κόσμο. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις, το ΜΚΗΛ κατόρθωσε να βρίσκεται στην κορυφή των αυτοχρηματοδοτούμενων ιδιωτικών μουσείων στην Ελλάδα, σημειώνοντας διαρκώς επιτυχίες στους τομείς των εκθέσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του» τόνισε η κ. Λαλαούνη.

Λούλου Ζέιν, Μαρίλια Βαζαίου

«Ηλίας Λαλαούνης: αναδρομή στην καινοτομία» 20 Μαρτίου – 28 Οκτωβρίου 2024
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας  το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη διοργανώνει την επετειακή περιοδική έκθεση «Ηλίας Λαλαούνης: αναδρομή στην καινοτομία». Η έκθεση φέρνει στο φως, για πρώτη φορά, υλικό από το Αρχείο του ΜΚΗΛ και το προσωπικό αρχείο του Ηλία Λαλαούνη αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική ευφυΐα του ιδρυτή, που μέσα από τις καινοτομίες και την πρωτοπορία του, δημιούργησε μια νέα σχολή χρυσοχόων, επηρεάζοντας την παγκόσμια αργυροχρυσοχοΐα. Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου – 28 Οκτωβρίου 2024.

Λάουρα Λαλαούνη Δράγνη, Madj Samaan (Μαζντ Σαμάν), Μαρίλια Βαζαίου

Σοφία Βαχάρη-Τσουβελεκάκη, Ελίνα Φέσσα, Ηρώ Βαχάρη- Καμπάνη

Ελίνα Φέσσα, Έμη Λιβανίου

Καρίνα Γκέρτσου, Νινέτα Βαφειά, Αικατερίνη Λαλαούνη, Μιλένα Τσαβλίρη

Έλενα Ματζαβίνου, Αλεξάνδρα Στράτου, Βίκυ Μπάη

Λάνα Δαυίδ, Ιωάννα Λαλαούνη

Δόμνα Λιβανού, Έλενα Ξυλά, Λάνα Δαυίδ

Μadj Samaan (Μαζντ Σαμάν), Κατερίνα Γιαβρίδη, Νικόλ Αλαφούζου

Μαρίλια Βαζαίου, Κατερίνα Γιαβρίδη, Αικατερίνη Λαλαούνη, Νικόλ Αλαφούζου

Ελένη Κωνσταντινίδη, Ζωή Τρύφων

Ελίνα Φέσσα, Αγγελική Κανελλοπούλου

Μαρέβα Μητσοτάκη, Μάχη Σπανού

Λαούρα Λαλαούνη Δράγνη, Ευγενία Μανωλίδου

Λίλα Μπουτάρη, Αικατερίνη Λαλαούνη

Αλεξάνδρα Πάλλη, Μάρα Καρτάλη

Ζωή Ράπτη, Ιωάννα Λαλαούνη

Ηρώ Βαχάρη-Καμπάνη, Ειρήνη Νταϊφά

Ζωή και Αλίκη Δρακούλη

Μαρία Λαλαούνη, Σία Κοσιώνη

Ιωάννα και Λίλα Λαλαούνη

Ναντια Θεοχαράκη, Μαρέβα Μητσοτάκη, Ιωάννα Λαλαούνη

 

 

Photo: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture