Alexander Lozovoy, ο επαναστάτης των χρωμάτων

Η Iris Gallery της Μαρίζας Φασιανού θα εγκαινιάσει στις 5 Δεκεμβρίου έκθεση με έργα του καταξιωμένου Ρώσου ζωγράφου και μοναδικού εν ζωή καλλιτέχνη, ο οποίος μαθήτευσε δίπλα στους κορυφαίους  ζωγράφους της Ρωσικής Πρωτοπορίας (Russian avant-garde).

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση με έργα του διάσημου Ρώσου καλλιτέχνη Alexander Lozovoy θα φιλοξενήσει η Iris Gallery της Μαρίζας Φασιανού από τις 5 Δεκεμβρίου έως  στις 15 Ιανουαρίου. Ο τίτλος της έκθεσης είναι Russian Avant Garde Traditions και επιμελήτριά της η Όλγα Καρντασίδη.

Πρόκειται για τον μοναδικό εν ζωή καλλιτέχνη που μαθήτευσε δίπλα στους κορυφαίους  ζωγράφους και  δημιουργούς της Ρωσικής Πρωτοπορίας (Russian avant-garde). Τα καλλιτεχνικά  κινήματά και ρεύματα, που εμφανίστηκαν στην Ρωσία στις αρχές του 20ου  αιώνα, αναζήτησαν καινοτόμες φόρμες και μέσα έκφρασης, για να διατρανώσουν την απόρριψη του καλλιτεχνικού παρελθόντος εν μέσω των συνταρακτικών κοινωνικό-οικονομικών εξελίξεων της περιόδου και αποτέλεσαν «σχολή» για τους μεταγενέστερους πρωτοπόρους της παγκόσμιας τέχνης.

Ο Alexander Lozovoy  γεννήθηκε στην Ρωσία το 1949 και οι επιρροές του προήλθαν αρχικά από τον πατέρα του, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Malevich, ενώ «δασκάλα» του υπήρξε η Barbara Bubnova (1886 – 1983), η οποία δούλεψε και συμμετείχε σε εκθέσεις με το «πάνθεον» των εκπροσώπων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, V. Kandinsky, K. Malevich, P. Filonov, A. Rodchenko καθώς και άλλους Ρώσους ζωγράφους της εποχής εκείνης.

Ο Lozovoy εκτός από «επαναστάτης» των ορμητικών χρωματικών συνδυασμών,  χρησιμοποιεί στα έργα του ορισμένες τεχνικές και  μυστικά που κληρονόμησε και από την παλαιά ρωσική σχολή εικόνας. Ο καμβάδες του συγκροτούνται από την εφαρμογή μικροσκοπικές πινελιές (brushstrokes) διαφόρων χρωμάτων που δεν «συμφωνούν ούτε συγχωνεύονται» απαραίτητα μεταξύ τους δίνοντας έτσι ένα γενικό αποτέλεσμα ακραίας φωτεινότητας και διαύγειας. Από την στιγμή που τα χημικά στοιχεία των χρωστικών δεν αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, τα φυσικά χρώματα διατηρούνται ακέραια  στα έργα του. Ορισμένα από τα αναπάντεχα υλικά που χρησιμοποιεί στα έργα του είναι κατασκευασμένα από κομμάτια φλοιού βελανιδιάς, όπως χρησιμοποιήθηκαν και απεικονίστηκαν από μοναχούς, σε ρωσικά χειρόγραφα του Μεσαίωνα.

Ο κορυφαίος κρητικός τέχνης, John. E Bowlt (Professor, University of Southern California, Los Angeles U.S.A) με ειδίκευση στην Ρώσική πρωτοπορία, αναφέρει για τα έργα του:  «Για τον Alexander Lozovoy, η ζεστασιά, η δύναμη και η έκταση των χρωμάτων συνθέτουν την ενέργεια που δίνει ένα έργο τέχνης. Για τον ίδιο η χρήση του κόκκινου , του κίτρινου  και του πορτοκαλί  χρώματος δεν είναι μόνο εργαλεία ταυτότητας ή διήγησης αλλά αποτελούν “ηλεκτρικά ρεύματα” που γαλβανίζουν την ψυχή και σοκάρουν το  μάτι.  Είναι μια εμπειρία, που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια “shocking θεραπεία” που μας ξυπνάει από την οπτική αδιαφορία. Αιχμάλωτοι ανάμεσα σε αυτά τα μαγνητικά πεδία, δεν μπορούμε να παραμείνουμε ασυγκίνητοι ή στατικοί. Τα έργα του Lazovoy είτε αφηρημένα είτε μεταφορικά με αυτή την έκρηξη χρωμάτων, μας μεταφέρουν από τον παθητικό διαλογισμό σε μια δυναμική αλληλεπίδραση. Τα μοναδικά κολλάζ του αποτελούν μια μονοτυπία, από  αφηρημένες συνθέσεις, με ρυθμό, διακεκομμένο μέτρο, όπως ένας αυτοσχεδιασμός σε jazz κομμάτι. Τα κολάζ του Lozovoy λειτουργούν με τους κανόνες της μουσικής. Είναι φανερό ότι ο ίδιος μοιράζεται την ίδια κοσμοθεωρία με τον Pavel Filonov, Vasilii Kandisky και Mikhail Matiushin οι οποίοι αντιμετώπισαν τον κόσμο σαν ένα ενιαίο γιγαντιαίο οργανισμό που καρδιοχτυπά και πάλλεται σε μια συνεχή μεταμόρφωση».

Τα έργα του Alexander Lozovoy έχουν εκτεθεί και βρίσκονται σε συλλογές σε διάφορες χώρες του κόσμου. Τα έργα του εκτίθενται επίσης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας και στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Πούσκιν (Μόσχα), στο Κρατικό Ρωσικό Μουσείο (St-Pettersburg), στο Μουσείο Τέχνης Zimmerli στο Νιου Τζέρσεϊ (ΗΠΑ), σε άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Οι πίνακες του Lozovoy πωλήθηκαν στη δημοπρασία του MacDougall στο Λονδίνο, στο Sotheby’s και στο Δημοπρασία στη Στοκχόλμη. Στην Ελληνική αγορά διατίθενται αποκλειστικά από την Iris Galerie.

Διοργάνωση Έκθεσης: Μαρίζα &  Βικτώρια Φασιανού

Διάρκεια Έκθεσης: 5 Δεκεμβρίου 2018  έως  15 Ιανουαρίου 2019

Iris Gallery: Αντήνορος 12 , Αθήνα, 116 34 T: +30 2107241580
mariza.fassianos@gmail.com  https://www.galleryiris.com/

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα : με ραντεβού, Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή: 12.00 – 15.00 , 17.00-20.00

Τετάρτη & Σάββατο: 12.00-15.00, Κυριακή: κλειστά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture