Ο πλανήτης και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο για το περιβάλλον, το οποίο προβάλλει τη χώρα μας, διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Η Κατερίνα Παναγοπούλου, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, με τον πρόεδρο του συνεδρίου καθηγητή Στέφανο Παϊπέτη

Έντονος είναι ο θετικός απόηχος, σε παγκόσμιο επίπεδο, του διεθνούς – διεπιστημονικού συνεδρίου: «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών. To συνέδριο άνοιξε τις πύλες του  με τη μουσική οπτικοακουστική εκδήλωση «The Peacemakers» (Οι ειρηνοποιοί), ένα έργο  του Karl Jenkins που στέλνει μήνυμα ειρήνης και πανανθρώπινης συμφιλίωσης. Την ορχήστρα διηύθυνε, ο μαέστρος Γιάννης Χατζηλοϊζου. Διακόσιοι διεθνούς κύρους Καθηγητές και  Ερευνητές από όλο τον κόσμο, γιατροί, μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, φυσικοί, βιολόγοι, μαθηματικοί  περιβαλλοντολόγοι, νομικοί, φιλόλογοι, μαζί με  επίλεκτα μέλη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και Περιβάλλοντος, μίλησαν, για την περιβαλλοντική κρίση, τις αιτίες της κρίσης  και  για  τις επιπτώσεις στην υγεία  μας. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι πρότειναν  αποτελεσματικά μέτρα  για  την αντιμετώπισή των προβλημάτων, καθώς και για τη  διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής πρόληψης, βασισμένης στις ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής.

Το  αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών πλημμύρισε από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και κυρίως από ενεργούς πολίτες, επιτυγχάνοντας τη ζεύξη της κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο. Η τελετή έναρξης άρχισε με την εισήγηση του προέδρου του συνεδρίου ομότιμου Καθηγητή Στέφανου Παϊπέτη. Ο καθηγητής Παϊπέτης επεσήμανε ότι το παρόν συνέδριο, είναι το δεύτερο που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και αναφέρθηκε στη δομή αλλά και τη σπουδαιότητα του συνεδρίου.

Το αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών πλημμύρισε από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ

Μήνυμα  του συνεδρίου είναι  να κατανοηθεί το SOS που εκπέμπει το περιβάλλον από την  ασυλλόγιστη  ανθρώπινη παρέμβαση και να γίνει αντιληπτό ότι το περιβάλλον εκδικείται, αφού η περιβαλλοντική κρίση πλήττει σοβαρά την υγεία του ανθρώπου αλλά και κάθε μορφή έμβιας ζωής. «Είναι, αν μη τι άλλο, ανεξήγητο το τέλειο δημιούργημα  της φύσης ο άνθρωπος, να  αδυνατεί να συλλάβει το πρόβλημα ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος γυρίζει σαν μπούμερανγκ  στον άνθρωπο», τόνισε ο πρόεδρος του συνεδρίου ομότιμος καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης. «Αξίζουν συγχαρητήρια» επισημαίνει  ο ίδιος, «στην Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία ως χορηγός, πρόσφερε το συνέδριο δωρεάν, σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να το παρακολουθήσει».

Η Κατερίνα Παναγοπούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο τεχνικά, είναι και ηθικά»

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ.Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχές του τονίζοντας, την σημαντικότητα του  συνεδρίου. Ακολούθησαν οι ομιλίες του περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, καθώς και του εκπρόσωπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Γραφείου Πληροφόρησης Δυτικής Ευρώπης, Δημήτρη Φατούρου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Μνημείου των Αθανάτων ο Μάκης Χαβάτζιας, ο οποίος προσέφερε ως  δωρεά την μουσική εκδήλωση στο όνομα της εκεχειρίας για την οποία αγωνίζεται, όπως είπε  20 χρόνια και αυτό συνδέεται με το Ολυμπιακό Ιδεώδες για το οποίο  αγωνίζεται και η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου κ Κατερίνα Παναγοπούλου. «Προς τούτο θα υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας για την διάδοση του Ιδεώδους της εκεχειρίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών Κατερίνα Παναγοπούλου,  Εθνική Πρέσβυς  της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης  για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελλήνιου  Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα», στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων  τόνισε, ότι  η φιλοσοφία και η επιστήμη  που αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα, παρέχουν τις βιώσιμες απαντήσεις και λύσεις που χρειάζεται ο σύγχρονος κόσμος. «Αυτό ήταν και το πνεύμα του πρώτου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου: «Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος» που συνδιοργανώσαμε με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Αύγουστο του 2016 στην Αρχαία Ολυμπία, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και το φετινό συνέδριό μας. Εκείνο το πρώτο μας συνέδριο απέδωσε έναν πολύτιμο τόμο πρακτικών 860 σελίδων, που έχει, ήδη, διανεμηθεί δωρεάν, σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, θα αποσταλεί και σε όλους εσάς που εγγραφήκατε σύνεδροι σήμερα. Όπως, δωρεάν θα λάβετε και τα πρακτικά του φετινού συνεδρίου. Γιατί η ελληνική οικουμενική παιδεία και όσα γέννησε, ανήκουν σε όλους, πέρα από οικονομική δυνατότητα. Είμαστε εναντίον των κλειστών «ιερατείων» της γνώσης», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Παναγοπούλου, ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει πως «τα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο τεχνικά, είναι και ηθικά. Όπως συμβαίνει και με όλες τις κρίσεις.

Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγήτρια, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου

Το φετινό μας συνέδριο, και η διεπιστημονική προσέγγισή του, νομίζω πως είναι το μεγαλύτερο συνέδριο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα για το σπουδαίο πρόβλημα της βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη», ανέφερε η Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία έκελισε την ομιλία της λέγοντας: «Είναι σημαντικό, επίσης, να επισημάνω το γεγονός ότι το προσκλητήριό μας βρήκε ανταπόκριση και από τους Κύπριους αδελφούς μας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται κοντά μας με μια υπέροχη πολιτιστική συμβολή, στην αποψινή τελετή έναρξης. Τόσο, το Μνημείο των Αθανάτων, όσο και ο Όμιλος Χαβάτζια, δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι όχι μόνο αθάνατη, αλλά και ενιαία. Ο ελλαδικός και ο κυπριακός Ελληνισμός είναι ΜΙΑ φωνή που πρέπει και μπορεί να ακουστεί δυνατά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγήτρια, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

To συνέδριο άνοιξε τις πύλες του με τη μουσική οπτικοακουστική εκδήλωση «The Peacemakers» (Οι ειρηνοποιοί),  ένα έργο  του Karl Jenkins

Ο Κύπριος μαέστρος Γιάννης Χατζηλοϊζου με τις Ρωσίδες ερμηνεύτριες του λυρικού ρεπερτορίου

Γιάννης Χατζηλοϊζου, Kρις Ηλιάδης, Κατερίνα Παναγοπούλου, Μάκης Χαβάτζιας

Την επόμενη ημέρα παρατέθηκε δείπνο για του συνέδρους σε ξενοδοχείο του Ρίο. Στη φωτό Σταύρος Ξαρχάκος, Κατερίνα Παναγοπούλου, Στέφανος Παϊπέτης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture