When Law goes pop(!): μια έκθεση που κέρδισε τις εντυπώσεις!

Ο απόηχος της έκθεσης When Law goes pop(!) του project {Just/Art}*, η οποία φιλοξενήθηκε για λίγες ημέρες στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων και παρουσίασε τη δουλειά οκτώ καλλιτεχνών, είναι ακόμα έντονος αφήνοντας στο φιλότεχνο κοινό τις καλύτερες εντυπώσεις.

Κατερίνα Θεοχάρη, Μαρία Σολωμού, Αλέξανδρος Κασσανδρινός, Βένια Μπεχράκη

Η έκθεση When Law goes pop(!) του project {Just/Art}* στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων παρουσίασε (από τις 23 έως τις 29 Ιουνίου) τα έργα οκτώ καλλιτεχνών και πιο συγκεκριμένων των: ath1281, Κανέλλας Αράπογλου, Λεωνης Γιαγδζόγλου, Ασπασίας Μουριάδου, Σοφίας Παπαδοπούλου, Φωτεινής Πούλια, Αμαλίας Σωτηροπούλου και Luca de Salvia.

Χρυσή Τσίτουρα, Τάσος Πυργέρης, Ιωάννα Ντουσοπούλου

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κασσανδρινός ξεκίνησε το 2016 το project {Just/Art}* με σκοπό την προώθηση νέων- κυρίως- καλλιτεχνών στο ευρύ κοινό, στα πλαίσια του οποίου διερευνά χώρους- ορόσημα ως σημεία τέχνης και την σχέση μεταξύ τέχνης και δικαίου.

Αλέξανδρος Κασσανδρινός, Βικτώρια Ζυγούρου-Καρτάλη, Όλγα Κεφαλογιάννη

Μπορεί να επιβιώσει η τέχνη εκτός των κλασσικών, αναμενόμενων χωρών; Και μπορεί να συμβιώσει με το δίκαιο; Σε ποια σημεία το δίκαιο και η τέχνη συμπίπτουν; Πότε λειτουργούν συμπληρωματικά και πότε βρίσκονται σε αντιπαράθεση; Τι ρόλο διαδραματίζει η τέχνη στην αναζήτηση της κοινωνικής και πολιτικής δικαιοσύνης και πως το δίκαιο επηρεάζει τις εκφάνσεις της τέχνης; Eπίσης πως επικοινωνεί το κοινό με την τέχνη, όταν αυτή δεν βρίσκεται σε αναμενόμενους χώρους, αλλά σε χώρους συνυφασμένους με το δίκαιο.

Αμαλία Σωτηροπούλου, Μιχάλης Κεφαλογιάννης

 Στην έκθεση “When Law goes pop(!) οκτώ καλλιτέχνες που η δουλειά τους συγγενεύει με το σύγχρονο ποπ ιδίωμα παρουσίασαν έργα προβληματισμού σε αυτήν την αλλόκοτη για την τέχνη εποχή. O ath1281 εξερευνώντας τις μεταμορφωτικές ιδιότητες του πηλού παρουσίασε μια εγκατάσταση από χειροποίητα κεραμικά. Επηρεασμένος από τις κομικ φιγούρες, το χιούμορ, την αστική κουλτούρα – πάντα με χαλαρή και ενδοσκοπική διάθεση- δημιουργεί λεπτομερείς ζωγραφικές παραστάσεις, ποντίκια και φωτιές σχηματίζοντας έτσι το περίεργο σύμπαν του. Η Κανέλλα Αράπογλου, με αφετηρία την προσωπική της κληρονομία, δημιούργησε έργα με ετερόκλητα υλικά και τεχνικές, αναδομώντας τα παραδοσιακά κεντήματα και δίνοντας τις δικές της λύσεις, κεντώντας την «προίκα» της νέας εποχής.

Ναταλί Βαγιωνή, Γιώργος Τσοτσοροός, Πάολα Βαγιωνή

Η Λεώνη Γιαγδζόγλου, παλιά γνώριμη του project {Just/Art}* πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα αφηγείται μέσα από τις κεραμικές της δημιουργίες, εμπνευσμένες από μνήμες, βιώματα, συναισθήματα και εμπειρίες της. Η Ασπασία Μουριάδου με την ιδιαίτερη τεχνική της από μέταλλο και χαρτί κατασκευάζει έργα τέχνης- εγκαταστάσεις με κύριο στοιχείο την προοπτική και οπτική ψευδαίσθηση και τον αντικατοπτρισμό.

Κανέλλα Αράπογλου, Απόστολος Νικολόπουλος, Έλενα Πάτση

H Σοφία Παπαδοπούλου θρυμματίζει πάνω στο χαρτί με την τεχνική του κολαζ τον κατακερματισμένο κόσμο των ονειρικών «παραμυθιών» μιας μαζικής κοινωνίας αναδεικνύοντας την εσωτερική της ανάγκη έκφρασης και δημιουργεί εικόνες που ξυπνούν την μνήμη. Η Φωτεινή Πούλια δελεάζει με την ζωγραφική της δεινότητα τον θεατή δημιουργώντας εικόνες ενός φαινομενικά άρτιου και συμμετρικά αλληλοσυμπληρωμένου κόσμου μέσα από μια καλειδοσκοπική ματιά.

Χριστίνα Κεφαλογιάννη

Η Αμαλία Σωτηροπούλου ζωντανεύει με τον γνωστό καλλιτεχνικά τρόπο της την αυθεντική διάσταση της ποπ κουλτούρας αναμειγνύοντας στοιχεία και συνθέσεις που καθιστούν πλέον τα έργα της διαχρονικά Τέλος, Ο Luca de Salvia επηρεασμένος από τις illustration φωτογραφίες των περιοδικών συνθέτει ψηφιακά πολύχρωμες εικόνες μιας άλλης ποπ εποχής, τόσο όμως επίκαιρης, γνώριμης και ακόμη επιδραστικής. Τόπος συνάντησης αποτελεί ο σύγχρονος εκθεσιακός χώρος ‘Κέντρο Τεχνών’ στο Πάρκο Ελευθερίας.

Θήρος Κανελλόπουλος, Κανέλλα Αραπόγλου

Το Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων μετατράπηκε σε έναν παραδοσιακό «λευκό κύβο» αξιοποιούμενος ως χώρος σύγχρονης τέχνης, ως χώρου διαλόγου και εν τέλει ως αφετηρία για σύγχρονες αναζητήσεις. Για την υλοποίηση του project {Just/Art}* συνέβαλλαν η Crux Gallery και ο Σάκης Παπακωνσταντίνου με την ευγενική παραχώρηση των καλλιτεχνών ath1281, Luca de Salvia και Φωτεινή Πούλια. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Χορηγοίτων της εκδήλωσης των εγκαινίων της έκθεσης ήταν το Ktima Spiropoulos και η Perrier Στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως αυτά έχουν εξαγγελθεί.

Δωροθέα Μερκούρη

Στέλιος Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνα Μιχάηλ

Γιώργος Βιόπουλος, Στέλλα Βουλγαράκη

Μάσα Φασούλα

Στέλλα Καπεζάνου, Μαί Ζαννή

Άννα Δρούζα, Αλέξανδρος Κασσανδρινός

Ασπασία Μουριάδου, Αλεξάνδρα Κατσαίτη

Luca de Salvia, Μιχάλης Κεφαλογιάννης

Λεώνη Γιαγδζόγλου

Θοδωρής Θεοδωρίδης, Καρολίνα Ροβύθη

Νίκος Κακαβούλης, Μιχάλης Βικάτος

Κωνσταντίνος Γαλανής, Γιάννης Κορασίδης

Ρένια Παπανικολάου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Αυγή Λοτζιέ, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Χρυσή Τσίτουρα

 

Photo: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Culture