Γυναίκες στην πολιτική: Ιωάννα (Ζανέτ) Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, η δυναμική δικηγορίνα στις επάλξεις της Νέας Δημοκρατίας

Αεικίνητη, μαχητική, με γνώσεις, εμπειρία, αλλά και φινέτσα φέρει πίσω της μια καταξιωμένη πορεία στον δικηγορικό χώρο. Υποψήφια του Βόρειου Τομέα της Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία η κ. Καλανζτάκου έχει ριχτεί με σθένος στη μάχη των εκλογών, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει στο Magda's Magazine: «Πίστευα και πιστεύω στη ρήση του Μπρέχτ: “Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει. Αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει!”»

Γεννήθηκε στην Αθήνα.  Κατάγεται από τη Μεσσηνία  και είναι κόρη του γνωστού δικηγόρου Αθηνών Χρήστου Καλαντζάκου και ανιψιά του τέως υπουργού και επί 50 χρόνια βουλευτή Μεσσηνίας, Αριστείδη Καλαντζάκου. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι . Μιλά τρεις γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και ασκεί μαχόμενη δικηγορία επί 25 και πλέον χρόνια με ειδίκευση στο Εμπορικό και Ποινικό Δίκαιο. Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Τσατσαρώνη και μητέρα δύο παιδιών, της Ελισάβετ και του Μιχάλη.

  • Εκλεγμένη επί πολλά έτη πρώτη σε ψήφους Σύμβουλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), Ταμίας ΔΣΑ (2005 – 2008), Γενική Γραμματέας ΔΣΑ (2008 – 2011), Αντιπρόεδρος ΔΣΑ (2011- 2017).
  • Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας (2002- 2005/ 2011- 2014) και εκπρόσωπος ΔΣΑ στις περισσότερες ειδικές Επιτροπές στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE).
  • Πρόεδρος του Β’ Πειθαρχικού Συμβουλίου ΔΣΑ (2011 – 2014)
  • Μέλος Δ.Σ των Ολυμπιακών Αερογραμμών.
  • Μέλος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα (2005 2007).
  • Δημοσιεύσεις άρθρων και ομιλίες σε συνέδρια του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων και στο ΕΒΕΑ κυρίως σε θέματα πτωχευτικού δικαίου, εξυγίανσης επιχειρήσεων, Κόκκινα Δάνεια και οικονομικό έγκλημα.
  • Εν ενεργεία μέλος της Νέας Δημοκρατίας από τα φοιτητικά της χρόνια.
  • Υποψήφια Ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές 1994, 2014 και Βουλευτής Επικρατείας στις Βουλευτικές εκλογές 2009.
  • Αντιπρόεδρος και εν ενεργεία μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων.
  • Μέλος της Ένωσης  Ελλήνων Ποινικολόγων.
  • Εχει ασχοληθεί  ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας και είναι μέλος των Σωματείων «Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών» και «Καλλιπάτειρα»-

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Είστε μια μαχόμενη δικηγόρος επί πολλά χρόνια γιατί αφήνετε μια τόσο λαμπρή καριέρα;

Από πολύ νέα δικηγόρος, μόλις είχα ορκιστεί, ασχολήθηκα με τον συνδικαλισμό στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τον πρώτο επιστημονικό σύλλογο  της χώρας, και οι συνάδελφοί μου με τίμησαν εκλέγοντάς με συνεχώς επί 25 χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πρώτη σε σταυρούς.  Ως αντιπρόεδρος του Συλλόγου και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, εκπροσώπησα τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ ήμουν πρόεδρος πειθαρχικών συμβουλίων και μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Καθώς οι δικηγορικοί σύλλογοι με πρώτο τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, εκφράζουν τη θέση τους σε ευρύτερα θεσμικά και πολιτικά θέματα, είχα λοιπόν άμεση επαφή με την πολιτική και ευαισθησία για τις πολιτικές εξελίξεις.

Η ευαισθησία αυτή εξελίχθηκε σε προσωπική αγωνία για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, κυρίως μετά τον εκτροχιασμό της τελευταίας τετραετίας – εκτροχιασμό οικονομικό, θεσμικό, εθνικό και ηθικό. Αγωνιώ για τον τόπο, για τα παιδιά μου, για το μέλλον, για όλους τους εργαζόμενους Έλληνες. Και θέλησα, λόγω της επαγγελματικής και συνδικαλιστικής εμπειρίας μου, αυτή την αγωνία να τη μεταφράσω σε προσφορά, να συμβάλω στη βελτίωση των πραγμάτων. Πιστεύω ότι η πολιτική δεν μπορεί να είναι επάγγελμα.  Είναι λειτούργημα, προσφορά – και μάλιστα προσφορά με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα..  Εισφέρει κανείς τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, με την ελπίδα να συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα.

Κατεβαίνετε ως υποψήφια του Βόρειου Τομέα της Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Ποιοι είναι οι στόχοι σας, ειδικότερα για τη συγκεκριμένη περιφέρεια;

Τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, οικονομικά και θεσμικά, είναι κοινά σε όλη τη χώρα – και πάντως στις αστικές περιοχές της. Η ίδια έχω μεγαλώσει και ζήσει στον βόρειο τομέα, ώστε ήταν φυσικό να είμαι υποψήφια εκεί. Παρότι η Β περιφέρεια Αθηνών χωρίστηκε, η εκλογική περιφέρεια του βόρειου τομέα παραμένει μεγάλη και υπάρχουν προβλήματα, όπως ανεπάρκειες υποδομών, που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, συχνά και μέσα στον ίδιο Δήμο. Υπάρχουν όμως και μεγάλα προβλήματα κοινά σε όλη την περιφέρεια. Πολλοί, για παράδειγμα, νομίζουν ότι ο βόρειος τομέας αποτελείται από συνοικίες εύπορων πολιτών. Και όμως σε όλη την περιφέρεια διαπιστώνει κανείς ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ειδικά ο ΕΝΦΙΑ σε πολλές περιοχές του βόρειου τομέα είναι πολύ ψηλός, αναντίστοιχος προς το εισόδημα και τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν τα ακίνητά τους σε εξευτελιστικές τιμές λόγω της αδυναμίας τους να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος αυτός απασχολεί, φυσικά, όλους τους Έλληνες, δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα του βόρειου τομέα της Αθήνας. Σ’ αυτόν, όμως, έχει ιδιαίτερη ένταση. Η μείωσή του είναι, έτσι, κεντρικός στόχος για τη Ν.Δ. και για μένα προσωπικά. Η ανασφάλεια των πολιτών είναι άλλο  σοβαρό πρόβλημα κοινό σε όλον τον βόρειο τομέα. Η ασφάλεια του πολίτη, η προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας του είναι βασικές προϋποθέσεις της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας. Η αποκατάσταση επαρκούς αστυνόμευσης και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας αποτελούν, άρα, για τη Ν.Δ. και για μένα προσωπικά θεμελιώδη προτεραιότητα. Το ίδιο ισχύει για τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση, που πάσχουν από ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Η ανασυγκρότησή τους είναι επείγουσα και ζωτική ανάγκη.

Τι πιστεύετε πως μπορείτε να προσφέρετε; και με ποιον τομέα θα θέλατε να ασχοληθείτε αν εκλεγείτε;

Όπως σας ανέφερα, επιθυμώ να εισφέρω στην πολιτική τις γνώσεις και την εμπειρία μου από την επαγγελματική και συνδικαλιστική μου σταδιοδρομία. Ως δικηγόρος έχω ασχοληθεί με το εμπορικό δίκαιο και με τα προβλήματα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Παράλληλα, λόγω και της συνδικαλιστικής μου ιδιότητας, βίωσα την εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών και της μεσαίας τάξης από το άδικο ασφαλιστικό σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, που επέβαλε μια δεύτερη φορολογία. Φυσικά, εάν εκλεγώ, θα είναι τιμή και πρόκληση για μένα να ασχοληθώ με ό,τι μου ανατεθεί. Όμως τα ζητήματα της Δικαιοσύνης και η ανάγκη επίσπευσης και βελτίωσης της απονομής της, η υιοθέτηση ενός νέου δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος, η θέσπιση αναπτυξιακού φορολογικού πλαισίου και η ομαλή λειτουργία των θεσμών είναι τα θέματα, στα οποία έχω ειδικότερη γνώση και εμπειρία.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας;

Οι ανεύθυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και η μετέπειτα εξοντωτική πολιτική της υπερφορολόγησης έχουν αφήσει μια οικονομία στην εντατική, χωρίς επενδύσεις, με πολύ ψηλή ανεργία και υποαπασχόληση. Μια οικονομία που διώχνει τους νέους στο εξωτερικό ως αναγκαστική επιλογή επιβίωσης. Η στροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη είναι άρα η μεγάλη πρόκληση για να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία, να στηριχτεί η μεσαία τάξη και να γυρίσουν οι νέοι μας στην πατρίδα.

Η επιστροφή τους είναι κρίσιμη και για το δημογραφικό, που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με δέσμη μέτρων υποστήριξης της οικογένειας, όπως προβλέπει αναλυτικά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των θεσμών που επλήγησαν από τις εκτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ανασυγκρότηση του κρατικού τομέα, που πρέπει να γίνει λιτός, ψηφιοποιημένος, ελκυστικός για τους επενδυτές και λειτουργικός για τον πολίτη. Και βέβαια, μείζον πρόβλημα είναι η κακή κατάσταση της δημόσιας υγείας και παιδείας, στην ανόρθωση των οποίων αποδίδει μεγάλη έμφαση η Ν.Δ.

 

Οι γυναίκες έχουν πλέον τις ίδιες ευκαιρίες στην πολιτική με τους άνδρες; Ο κόσμος εμπιστεύεται τις γυναίκες πολιτικούς;

Οι γυναίκες έχουν καταξιωθεί στους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, αλλά και στα κοινά και στην πολιτική. Ο κόσμος πλέον τις εμπιστεύεται. Όπως όμως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, η εκλογιμότητά τους παραμένει χαμηλή.  Φαίνεται ότι, παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν τις ικανότητες και τον δυναμισμό των γυναικών, οι προκαταλήψεις δεν έχουν εκλείψει, με αποτέλεσμα οι γυναίκες που εκλέγονται να είναι αναλογικά λίγες, ακόμη και όταν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι γυναίκες.

Πρέπει να σκεφθούμε ότι για μία εργαζόμενη γυναίκα, ιδίως για μία μητέρα, είναι δύσκολο να αποφασίσει να συμμετέχει στην πολιτική. Οι γυναίκες που το τολμούν, το κάνουν με γνήσια διάθεση προσφοράς, θυσιάζοντας τον ελάχιστο χρόνο που τους απομένει από τις πολλαπλές υποχρεώσεις τους.  Και το κάνουν με ζήλο και ενδιαφέρον εφάμιλλο, αν όχι μεγαλύτερο από πολλούς άνδρες. Αξίζουν, συνεπώς, την εμπιστοσύνη και τη στήριξή μας!

Ως εργαζόμενη μητέρα, πώς κρατάτε τις ισορροπίες μεταξύ των έντονων απαιτήσεων της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής;

Δεν είναι εύκολο για εργαζόμενους γονείς και ιδιαίτερα για μία εργαζόμενη μητέρα να είναι τόσο κοντά στα παιδιά τους, όσο θα ήθελαν. Προσπαθείς να είσαι εκεί όποτε σε χρειάζονται, αλλά δεν μπορείς πάντα να είσαι παρούσα στις καθημερινές, μικρές στιγμές, τις τόσο γλυκές και σημαντικές για μία μητέρα και για τα ίδια τα παιδιά.

Η κόρη και ο  γιος μου έχουν πλέον μεγαλώσει, είναι 23 και 25 ετών. Σπούδασαν στο εξωτερικό, ώστε, παρότι τώρα μένουν μαζί μας, έχουν τη δική τους ζωή και τη δική τους δουλειά – μια νεοσύστατη εταιρεία. Οι δυσκολίες  είναι πολύ περισσότερες όταν τα παιδιά είναι μικρά και έχουν ανάγκη την προσοχή και τη φροντίδα σου, κάτι που έχω βιώσει για πολλά χρόνια, παρά την πολύτιμη  στήριξη της μητέρας μου.

Η οικογένεια και τα παιδιά είναι, όμως, η μεγαλύτερη χαρά της ζωής. Και είμαι τυχερή που, μέσα στους τρελούς ρυθμούς της προεκλογικής εκστρατείας, έχω τη στήριξη των παιδιών μου και του άντρα μου. Η Ελισάβετ, η κόρη μας, έχει μάλιστα αφήσει για λίγο την εργασία της για να με βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα. Η παρουσία της μου δίνει μεγάλη ηθική στήριξη. Και με βοηθάει να βλέπω την περίοδο της προεκλογικής «τρέλας» στις αληθινές, ανθρώπινες διαστάσεις της. Να θυμάμαι ότι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μου είναι η οικογένειά μου.

Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών; και ποια θα είναι η πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό;

Πιστεύω και ελπίζω ότι επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής αυτοδύναμης πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας. Και πιστεύω ειλικρινά ότι αυτό επιβάλλει το καλό της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος που εγγυάται την αποκατάσταση ενωτικού εθνικού αισθήματος, την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού ήθους ειλικρίνειας και ρεαλισμού, την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική και θεσμική ανόρθωση. Και η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη παράταξη που έχει εκπονήσει και παρουσιάσει αναλυτικό, κοστολογημένο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της χώρας, για μια οικονομία ανάπτυξης και μια κοινωνία σεβασμού και αλληλεγγύης.

Με δυο λόγια γιατί κάποιος πρέπει να σας ψηφίσει;

Πρώτα απ’ όλα, φυσικά, επειδή πιστεύω και υπηρετώ το πρόγραμμα της Ν.Δ., που, όπως είπα, αποτελεί τη μόνη ελπίδα να γυρίσει σελίδα η χώρα. Και σε ατομικό επίπεδο, επειδή έχω γνώσεις και εμπειρία από το επάγγελμα και τη συνδικαλιστική δράση μου, τις οποίες μπορώ να εισφέρω στην πολιτική. Πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία να προσέρχεται κανείς στην πολιτική με τον πλούτο μιας εργασιακής εμπειρίας.

Η πολιτική, όπως είπα, είναι προσφορά, όχι επάγγελμα. Δίνεις τις γνώσεις και την ψυχή σου. Νομίζω ότι κατά τη μακρά θητεία μου στον δικηγορικό συνδικαλισμό έχω αποδείξει ότι το κάνω αυτό με όλες τις δυνάμεις μου. Το ίδιο θα κάνω και στην πολιτική, αν οι ψηφοφόροι με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους.

Αν περιγράφατε τον εαυτό σας ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε;

Αισιοδοξία και ανθρωπιά, αλλά και ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Και, βέβαια, προσήλωση σε κάθε στόχο με επιμονή και εργατικότητα. Πίστευα και πιστεύω στη ρήση του Μπρέχτ: «Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει. Αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει!»

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Mag Stories