Γυναίκες στην πολιτική: Μάγκυ Δούση, το νέο αίμα στο ΣΥΡΙΖΑ

Γοητευτική, μαχητική και αυτοδημιούργητη η Μάγκυ Δούση εκπροσωπεί τη νέα δυναμική γενιά του ΣΥΡΙΖΑ. Η νεαρή επικοινωνιολόγος είναι υποψήφια Βουλευτής του κόμματος στην Α' Αθήνας και μεταξύ άλλων δήλωσε στο Magda's Magazine «Είμαι ένας άνθρωπος που δεν μου έχει χαριστεί τίποτα. Από μικρή παλεύω για να κατακτώ στόχους...»

Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Αγροτικού Χώρου και αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τις σπουδές της στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Έχει παρουσιάσει έρευνες και έχει εργαστεί στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον ευρωπαϊκό χώρο. Έχει σταδιοδρομήσει ως στέλεχος επιχειρήσεων Μάρκετιγκ και Επικοινωνίας, αλλά και ως ελεύθερη επαγγελματίας. Από το 2015 είναι Ειδική Σύμβουλος του υπεύθυνου για το κυβερνητικό έργο Υπουργού Επικρατείας. Επίσης έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Αποφάσισα να ασχοληθώ γιατί πιστεύω ότι η ενασχόληση με την πολιτική εξασφαλίζει την δυνατότητα να παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου, να αποφασίζεις εσύ για την ζωή σου και να παλεύεις για τα όνειρα και τις αξίες σου.

 Τι πιστεύετε πως μπορείτε να προσφέρετε; και με ποιον τομέα θα θέλατε να ασχοληθείτε αν εκλεγείτε;

Εκπροσωπώ μια γενιά ανθρώπων που σπουδάσαμε και μοχθήσαμε πολύ. Παρότι δεν είχαμε καμία ευθύνη για την κρίση που βιώσαμε, παλέψαμε μέσα σε αυτήν και τώρα την ξεπερνάμε εξαιτίας της τεράστιας προσπάθειας που όλοι κάναμε. Είναι αναγκαίο το κοινοβούλιο να είναι γεμάτο από ανθρώπους που εκπροσωπούν αυτή την γενιά και αυτή την νίκη. Η γενιά μου στέκεται όρθια και το πιο μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να πείσουμε όσους έφυγαν ότι πλέον εδώ υπάρχει προοπτική όχι μόνο για αυτούς αλλά για όλα τα νέα παιδιά. Άλλωστε η χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της δίνει περισσότερα από 2 δις ευρώ στον τομέα της Έρευνας και όλο και περισσότεροι επιστήμονες μένουν πια εδώ ζώντας αξιοπρεπώς. Αυτό το ποσό πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερο.

Σε συζήτηση για τα fake news με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο

Κατεβαίνετε ως υποψήφια σε μια όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή στιγμή για το κόμμα σας, τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών δεν ήταν θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι πιστεύετε πως έφταιξε; Υπάρχει περιθώριο για να αναστραφεί το κλίμα;

Ως κυβέρνηση και ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερα από 4 χρόνια έδωσε μια τεράστια μάχη για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Μέσα σε αυτή τη μάχη έγιναν φυσικά και λάθη αλλά η μάχη κερδήθηκε. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα χωρίς μνημόνιο, με το επιτόκιο δανεισμού της πιο χαμηλό από ποτέ, με 380.000 νέες θέσεις εργασίας και με στήριξη του κοινωνικού κράτους καθώς οι δαπάνες από 700 εκ. ευρώ πήγαν στα 3 δις ευρώ. Δώσαμε πρόσβαση στην υγεία σε 2,5 εκ ανασφάλιστους, ανοίξαμε νοσοκομεία, δημόσια έργα τελείωσαν με μείωση του κόστους για το κράτος και ακόμη και το μετρό Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται. Κάναμε θεσμικές τομές αλλάζοντας την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Με τη δημοσιογράφο, πολιτικό, συγγραφέα και ακτιβίστρια Luciana Castellina

Σκοπός μας είναι όλα αυτά να τα μάθει και ο τελευταίος ψηφοφόρος. Να μας κρίνει αυστηρά για όσα κάναμε αλλά να κριθούμε για αυτά. Όχι για όσα λένε κάποιοι ότι συνέβησαν. Αν μιλήσουμε στους πολίτες αδιαμεσολάβητα, φυσικά και το αποτέλεσμα θα φανεί στην κάλπη. Δίνουμε μάχη νίκης στις εκλογές.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας;

Υπάρχουν πολλά που θέλουμε να αλλάξουν και η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για αυτά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και παραμένει η ανεργία. Το σχέδιο μας για 500.000 νέες θέσεις εργασίας στην επόμενη τετραετία είναι απολύτως εφικτό. Αποδείξαμε ήδη ότι εμείς μπορούμε δημιουργώντας 380.000 νέες θέσεις εργασίας σε πιο δύσκολες συνθήκες. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε αλλά ξέρουμε τον τρόπο. Ακόμη, το ζήτημα της γραφειοκρατίας είναι αρκετά σημαντικό αλλά και σε αυτό τον τομέα έχουν γίνει βήματα προόδου.

Σε ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους των Κάτω Πατησίων

Για παράδειγμα δίνουμε ψηφιακή υπογραφή σε 21.000 φορείς του δημοσίου με αποτέλεσμα να επαναπροσδιορίζεται η σχέση-κράτους πολίτη και να μειώνεται τόσο το κόστος όσο και οι χρόνοι. Το ζήτημα της φορολογίας είναι εξίσου σημαντικό και για αυτό το λόγο τώρα που δημιουργήσαμε την δυνατότητα να ασκούμε ελεύθερα την πολιτική μας προτείνουμε μειώσεις φόρων άμεσα για την μεσαία τάξη. Αυτό το σχέδιο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο της αντιπολίτευσης που πλέον υπόσχεται μειώσεις μόνο στο δεύτερο μισό της τετραετίας και μόνο για τους πλούσιους.

Οι γυναίκες έχουν πλέον τις ίδιες ευκαιρίες στην πολιτική με τους άνδρες; Ο κόσμος εμπιστεύεται τις γυναίκες πολιτικούς;

Σε όλο τον κόσμο πλέον οι γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και κάνουν καταπληκτική δουλειά. Έχουμε σίγουρα νικήσει την κακεντρέχεια και την προκατάληψη. Δεν έχει όμως εξαλειφθεί. Ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που αμφισβητούν την δυνατότητα μιας γυναίκας να ηγηθεί. Η απάντηση δίνεται κάθε μέρα, με όσα κάνουμε και πετυχαίνουμε. Ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται τις γυναίκες πολιτικούς, όχι γιατί είναι γυναίκες αλλά γιατί είναι άνθρωποι με γνώση, ικανότητες και δουλεύουν σκληρά. Συχνά πολύ καλύτερα από άντρες. Παράλληλα ανταπεξέρχονται στον σεξισμό που συχνά βιώνουν, στέκονται όρθιες και κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε.

Με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλο και την σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Βούλγαρη

Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών; και ποια θα είναι η πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό;

Η απόφαση για την επόμενη μέρα των εκλογών ανήκει στους πολίτες. Μπροστά τους έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο αντίθετα σχέδια. Το ένα τους προτείνει μειώσεις φόρων για λίγους μετά τα πρώτα 2 χρόνια, διάλυση του κοινωνικού κράτους με το 1:5 στο δημόσιο και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Το άλλο σχέδιο μιλά για μειώσεις φόρων άμεσα και στοχευμένα στη μεσαία τάξη, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τήρηση των νόμων για την ενίσχυση των εργαζομένων. Εξαρτάται από τους πολίτες η επόμενη μέρα στη χώρα.

Στην Πύλη Ε1 στον Πειραιά ζωγραφίζουμε με προσφυγόπουλα τη γειτονιά τους που μια μέρα θα ξαναφτιάξουν

Όσον αφορά την πρόκληση για τον πρωθυπουργό, πιστεύω ότι είναι αν θα συνεχίσει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας ή αν θα επιστρέψει πίσω στις μέρες της μιζέριας και του μαρασμού.

Με δυο λόγια γιατί κάποιος πρέπει να σας ψηφίσει;

Γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε χωρίς φόβο και να αλλάξουμε πολλά από όσα βασάνιζαν τους πολλούς. Γιατί δώσαμε χώρο στους νέους ανθρώπους να έρθουν στο προσκήνιο και να λάβουν θέσεις ευθύνης. Κυρίως δεν φοβηθήκαμε να ανοίξουμε κανένα θέμα από όσα η κοινωνία συζητούσε και να την κρατήσουμε όρθια στις πιο δύσκολες στιγμές. Αυτή η κυβέρνηση αξίζει να λάβει ξανά την εμπιστοσύνη του λαού και να συνεχίσει το έργο της. Για αυτό θα αγωνιστούμε μέχρι τις 7 Ιουλίου, για να φτάσει η αλήθεια μας σε όλους τους πολίτες.

Αν περιγράφατε τον εαυτό σας ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε;

Θα έλεγα ότι είμαι ένας άνθρωπος που δεν μου έχει χαριστεί τίποτα. Από μικρή παλεύω για να κατακτώ στόχους και αγωνίζομαι συλλογικά για έναν κόσμο πιο δίκαιο για όλους. Έχω σπουδάσει και σπουδάζω ακόμη γιατί πιστεύω ότι με τη δύναμη της γνώσης μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο σε συνδυασμό με τη δύναμη του διπλανού σου. Αγαπώ πολύ τις τέχνες και την πόλη που μεγάλωσα και ζω και θέλω να δώσω την μάχη μου για τους ανθρώπους της γενιάς μου.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Mag Stories