Μουσείο Μπενάκη: όταν ο πολιτισμός συναντά τη γαστρονομία

Στην καρδιά του Κολωνακίου, σε μια από τις ωραιότερες βεράντες της Αθήνας με θέα στην Ακρόπολη τον Εθνικό Κήπο και τον Λυκαβηττό, το Μουσείο Μπενάκη και το «Δειπνοσοφιστήριον» μας παρουσίασαν με μια ξεχωριστή βραδιά τον ανανεωμένο χώρο του εστιατορίου, το οποίο στεγάζεται στον τελευταίο όροφο του Μουσείου.

Η Άννα Διακίδου, ο Γιώργος Ντάβλας και ο Δημήτρης Χριστοφιλέας (από το «Δειπνοσοφιστήριον») με την ορχήστρα, που μας κράτησε συντροφιά
Όταν ο πολιτισμός συνδυάζεται με την υψηλή γαστρονομία τα αποτελέσματα μόνο θετικά μπορεί να είναι.  Έτσι, η ιστορία, η τέχνη και ο πολιτισμός συμπορεύονται αρμονικά με τη γεύση στον ανανεωμένο χώρο του εστιατορίου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο στεγάζεται στον τελευταίο όροφο του πανέμορφου νεοκλασικού κτιρίου στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη.

Ο Δημήτρης Χριστοφιλέας υποδέχεται τους Άδωνι Γεωργιάδη, Ευγενία Μανωλίδου, Γιώργο Πατούλη και Φώτη Ντουσόπουλο

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνεργασία του «Δειπνοσοφιστήριον» και του Μουσείου Μπενάκη αριθμεί πάνω από δύο δεκαετίες και και πως το εστιατόριο τους έχουν επισκεφτεί όλα αυτά τα χρόνια μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των επιχειρήσεων, του πνεύματος και της τέχνης.

Η ψυχή του Μουσείου Μπενάκη: Νίκος Τριβουλίδης και Ειρήνη Γερουλάνου (πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη)

Με την υπογραφή του «Δειπνοσοφιστήριον» εδώ και περίπου είκοσι χρόνια το εστιατόριο, που λειτουργεί εντός του μουσείου, έχει δημιουργήσει τη δική του ιστορία. Επιθυμώντας, όμως, να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες τους και έχοντας πάντα τη στήριξη της Διοίκησης του Μουσείου, ο Δημήτρης και ο Τάκης Χριστοφιλέας, ο Διομήδης Καψάλης και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, έδωσαν μια νέα πνοή στο εστιατόριο,  έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα τον σεβασμό στον χώρο που το φιλοξενεί.

Θεοδώρα Μιχαλολιάκου, Άρης και Χαρά Μίχα, Άννα Διακίδου

Ο ανανεωμένος κατάλογος, προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία στους επισκέπτες χωρίς όμως να χάνει τίποτα από τη διαχρονικότητά του. Οι γεύσεις του Δημήτρη Σκαρμούτσου που αποπνέουν σύγχρονη Ελλάδα αλλά και τα signature πιάτα που έχουν πλέον συνδεθεί άρρηκτα με το Δειπνοσοφιστήριον, συνοδεύονται άρτια με τις οινικές επιλογές του Άρη Σκλαβενίτη.

Μάγδα Λιβέρη, Παύλος Ευθυμίου

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος sommelier έχει καταρτίσει έναν κατάλογο που ταξιδεύει τον επισκέπτη στον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, ενώ τα αθηναϊκά απογεύματα και τα βράδια, παίρνουν χρώμα και τόνο από τα avant garde cocktails του πασίγνωστου mixologist Άρη Χατζηαντωνίου.

Δέσποινα Πορτοκάλη, Μαριάνθη Καφέτζη

Στο υπέροχο μπαλκόνι του νεοκλασικού της Κουμπάρη, με θέα στον Εθνικό Κήπο, το Κοινοβούλιο αλλά και τον Λυκαβηττό, η ατμόσφαιρα, απαλλαγμένη από το άγχος και τη βοή της πόλης, αποτελεί τον ιδανικό τόπο συνάντησης από το πρωί ως το βράδυ.

Δημήτρης Χριστοφιλέας, Φώτης Ντουσόπουλος, Γιώργος Πατούλης

Το όλο περιβάλλον ενισχύεται αισθητικά ακόμα περισσότερο  από τη νέα συνεργασία του Μουσείου με το Αρχείο Ακριθάκη που φέρνει στην Αθήνα της δεκαετίας του 2020 το Βερολίνο των δεκαετιών του 1970, του ’80 και του ’90, το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη, μέσα από έργα τέχνης και ντοκουμέντα.

Ιωάννα Ευθυμίου, Γιάννης Σμιλάκος

Την εγκατάσταση επιμελήθηκαν η Χλόη Ακριθάκη και ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας και αποτελείται από έργα καλλιτεχνών, σημειώματα μικρότερα ή μεγαλύτερα, αντίδωρα θαμώνων στην φιλοξενία της Φώφης Ακριθάκη, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον νέο χώρο του εστιατορίου της Κουμπάρη, ζωντανεύοντας αξέχαστες στιγμές διεθνών προσωπικοτήτων της τέχνης, των γραμμάτων, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μόδας, της μουσικής αλλά και της πολιτικής.

Ναλίτα Καρρέρ, Αγγελική Αγγελίδη

Στα λαμπερά εγκαίνια έδωσαν το «παρόν» προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, αλλά και πολύτιμοι φίλοι και συνεργάτες του «Δειπνοσοφιστήριον», άνθρωποι με τους οποίους έχουν δημιουργηθεί ισχυροί δεσμοί κατά την 25ετή πορεία της εταιρίας στον χώρο.  Στην υποδοχή συναντήσαμε τους Δημήτρη και Τάκη Χριστοφιλέα, οι οποίοι με ιδιαίτερη ζεστασιά μας καλωσόρισαν.

Τάκης Χριστοφιλέας, Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Χριστοφιλέας

Μαρία Τσίγκου, Στέλιος Πέτσας, Βάσω Τσίντζου

Όλγα Καραβερβέρη, Μάγδα Γεροδήμου, Λίτσα Λάβδα

Μέμα Σιμωνετάτου-Αγαπηνού, Τέσση Σαμαρά

Βάσω Τσίντζου, Καρολίνα Σωτηρίου, Πουκ Αναστασίου, Ιωάννα Ευθυμίου, Θεοδώρα Μιχαλολιάκου

Γιώργος Λεβεντάκης, Μαρία Θέμελη

Μπίλης και Ιωάννα Στραγάλη, Χαρά και Άρης Μίχας

Κωνσταντίνος Γέρου, Γιώργος Πατούλης, Τέντυ Γερουλάνου, Πάρις Αμοργινός

Τίνα Σγουροπούλου, Γιώργος Θωμάκος

Σπύρος Σιακαντάρης, Βασίλης Νάτσιος

Ναταλία Ρίζου, Ιωάννα Καραβερβέρη

Θεοδώρα Μιχαλολιάκου

Photo: Papadakispress

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Food & Drinks